O nouă tulpină a virusului gripei aviare provoacă îngrijorare în rândul experților

gripa-aviara-chinaExperții din domeniul sănătății sunt îngrijorați în legătură cu răspândirea unei noi tulpini a virusului gripei aviare care a provocat deja moartea unei femei în China.

 

O femeie în vârstă de 73 de ani, din orașul Nanchang, s-a infectat cu virusul H10N8 după ce a vizitat un târg de păsări, deși nu se știe sigur dacă aceasta a fost sursa infecției. O altă persoană s-a infectat în provincia Jiangxi, relatează BBC News Online, sursă citată de Mediafax.

Oamenii de știință au declarat pen­tru The Lancet că potențialul acestei boli de a deveni o pandemie „nu ar tre­bui subestimat”. Ei au studiat noul vi­rus H10N8 și au constatat că acesta a evo­luat din unele caracteristici gene­tice care i-ar putea permite să se re­pro­du­că eficient la oameni. Ei sunt în­grijo­rați că, în cele din urmă, acesta s-ar putea răspândi de la om la om, deși ex­perții subliniază că nu există încă nicio dova­dă în acest sens. „Un al doilea caz de H10N8 a fost identificat în provincia Jiangxi din China, la 26 ianuarie 2014. Acest lucru este foarte îngrijorător de­oarece arată că virusul H10N8 a conti­nuat să circule și ar putea cauza mai multe in­fecții pe viitor”, a declarat doc­torul Ming­bin Liu, de la Centrul pentru con­trolul și prevenirea bolilor din Nanchang.

Un alt medic, Jeremy Farrar, direc­to­rul Wellcome Trust, spune că ar trebui să fim întotdeauna îngrijorați atunci când virusurile trec bariera dintre specii de la păsări sau animale la oameni, de­oarece este foarte improbabil ca noi să avem o imunitate anterioară care să ne protejeze: „Ar trebuie să fim deosebit de îngrijorați atunci când aceste viru­suri manifestă caracteristici care sugerea­ză că au capacitatea de a se reproduce ușor sau de a deveni virulente sau re­zistente la medicamente”.

Print Friendly, PDF & Email