Microstagiune comună a Teatrelor German şi Maghiar din Timișoara

Dragonul. Foto: TGST

Teatrul German de Stat  Timișoara și Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara anunţă o microstagiune de excepție. Evenimentul, care aduce în prim-plan cele mai apreciate producții din repertoriul anilor trecuți, celebrează diversitatea culturală și performanța artistică și aduce în Timișoara critici de teatru, manageri și curatori ai celor mai renumite festivaluri de teatru din Europa.

 

Pe parcursul microstagiunii, care va avea loc în perioada 30 ianuarie – 3 februarie, spectatorii vor avea ocazia să descopere șapte spectacole, care vor reflecta nivelul artistic ridicat al celor două teatre.

Microstagiunea începe joi, 30 ianuarie, ora 19.30, cu Tectonica norilor, în regia lui László Bocsárdi, un spectacol al Teatrului German despre magia apropierii dintre doi oameni singuri, care transcende granițele timpului. Spectacolul va fi urmat de discursul inaugural al celor doi directori ai teatrelor.

Microstagiunea continuă vineri, 31 ianuarie, de la ora 19.30, cu Fiul, în regia lui Mădălin Hîncu, o poveste copleșitoare despre familie, pierdere și sănătate mentală.

În 1 februarie de la ora 11, va avea loc primul spectacol pentru copii, Poveste de Crăciun, regizat de Tania Drăghici, o producție TGST.

Cel mai complex spectacol al Teatrului Maghiar are loc sâmbătă, 1 februarie, de la ora 16, în clădirea Universității Politehnica Timișoara, de pe Calea Ghirodei nr. 32. Regizat de Tomi Janežič, 1978 este o docuficțiune transgenerațională, pe alocuri psihedelică, bazată pe poveștile personale ale actorilor și regizorului.

Spectacolul Teatrului German, Dragonul, în regia lui Yuri Kordonsky, va avea loc duminică, 2 februarie, de la ora 19.30. Povestea dragonului are formă de basm și conținut de parabolă și vorbește despre pericolele dictaturii în societatea contemporană.

Singurul spectacol de păpuși al stagiunii, Copiii mamei Badu, al Teatrului Maghiar, regizat de Varsányi Péter, aruncă o licărire de speranță cu privire la viitorul umanității și descrie iubirea necondiționată. Spectacolul va avea loc luni, 3 februarie, de la ora 10, și poate fi vizionat cu plăcere la orice vârstă.

Ultimul eveniment al stagiunii va fi Danaos, pus în scenă de regizorul-coregraf Szabó Kristóf. Producția Teatrului Maghiar va avea loc luni, 3 februarie, de la ora 19.30. Spectacolul prezintă povestea halucinantă a danaidelor, după textul lui Eschil.

Microstagiunea comună promite o experiență teatrală de neuitat, care va reafirma legătura dintre cele două teatre minoritare și va oferi o platformă pentru dialogul artistic între comunități. Fiecare spectacol va fi urmat de discuții cu publicul, dezbateri moderate de criticul Claudiu Groza. Spectacolele beneficiază de traducere în limbile română și engleză, iar discuțiile vor avea loc în limba română, cu traducere la cască în limbile engleză, germană și maghiară.

Biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete a fiecărui teatru, de pe str. Alba Iulia nr. 2, sau online, de pe ticket.tm-t.ro, respectiv teatrulgerman.ro.

Print Friendly, PDF & Email