Trei spectacole ale teatrelor din Timişoara, incluse în Festivalului European al Spectacolului

Foto: Adrian Pîclişan

Trei spectacole puse în scenă de teatre din Timişoara au fost selectate pentru a fi incluse în modulul FDR din cadrul Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești, care va avea loc în toamna acestui an.

 

Naţionalul timişorean are două spectacole selectate să facă parte din modulul FDR din cadrul Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești. Primul este Timișoara. Capăt de linie, de Peca Ștefan, în regia Anei Mărgineanu. Al doilea spectacol este Cercurile încrederii, de Radu Popescu, în regia Mihaelei Lichiardopol.

Cel de al treilea spectacol selectat este Jurnal de România. Timișoara,  pe textul și în regiea lui Carmen Vidu, pus în scenă de Teatrul German de Stat Timișoara.

Aflat la cea de-a XXIV-a ediție a sa, FEST-FDR, care va avea loc în toamna acestui an, între 3 și 11 noiembrie, contextualizează dramaturgia și spectacolul de teatru românesc ca parte integrată și, în egală măsură, ca voce distinctă în corpul cultural european. Pprin FEST-FDR, Teatrul Național a  deschis în Timișoara, acum aproape zece ani, drumul unui fenomen european important: spectacolul de teatru de stradă profesionist.

FEST-FDR afirmă și în această ediție o constantă identitară care oferă un loc aparte Teatrului Național din Timișoara ca spațiu dedicat regăsirii de sine a individului în interiorul comunității, dar și ca parte a ei, ca generator și catalizator de energii creatoare pozitive și, nu în ultimul rând, ca dinam de evoluție spirituală, intelectuală și socială, spun reprezentanţii TNT.

În acest context, Secțiunea FDR propune o panoramă a spectacolului pe text de teatru românesc. „Este o provocare necesară, adresată creatorilor de teatru, o inventariere relevantă a spectacolelor pe texte românești (inclusiv scenarii pentru teatru) realizate în ultimul an”, mai transmit oficialii TMT.

Selecționerul Oana Borș a inventariat numeroasele propuneri primite din partea teatrelor și a companiilor care au participat la selecție.  Secțiunea FDR a FEST-FDR2019 reunește următoarele titluri:

Ilegitim. Adaptare scenică de Adrian Sitaru, după un text colectiv creat de Adrian Sitaru și Alina Grigore. Regia: Adrian Sitaru. Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Pentru o mai bună înțelegere. Text și regie Mimi Brănescu. Teatrul Metropolis, București.

Despre tandrețe, de Matei Vișniec. Regia Felix Alexa. Teatrul Dramaturgilor Români, București.

Despre oameni și cartofi. Text și regie Radu Afrim. Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe.

Taximetriști, de Bogdan Theodor Olteanu și Adrian Nicolae. Regia: Bogdan Theodor Olteanu. Teatrul Apollo 111.

Experimentul P. Text: Radu Dragomirescu. Scenariul și regia: Alexander Hausvater. Teatrul „Alexandru Davila”, Pitești.

În umbra marelui plan. Regia și dramaturgia: Catinca Drăgănescu. Compania Reactor, Cluj.

Această Sonie. Text și regie Lia Bugnar. Teatrul Luni de la Green Hours.

În numele tatălui, de Elena Vlădăreanu. Regia Robert Bălan, Asociația Art No More.

Medeaʾs Boy. Dramaturgia Ionuț Sociu și fragmente din „Medeea” de Euripide. Regia Andrei Măjeri. Teatrul Apollo 111.

Feminin, de Elise Wilk. Regia: Eugen Jebeleanu. Teatrul Tineretului Piatra Neamț.

50 de secunde, de Daniel Oltean. Regia: Eugen Gyemant. Teatrul Național București.

Povești de dragoste la prima vedere, după Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Ana Blandiana. Regia: Tudor Lucanu. Teatrul Național Cluj

Jurnal de România. Timișoara. Text și regie  Carmen Vidu. Teatrul German de Stat Timișoara.

Tatăl meu, preotul, de Gabriel Sandu. Regia Elena Morar. Teatrul Apollo 111.

Timișoara. Capăt de linie, de Peca Ștefan. Regia Ana Mărgineanu. Teatrul Național Timișoara

Cercurile încrederii, de Radu Popescu. Regia Mihaela Lichiardopol. Teatrul Național Timișoara.

FEST-FDR 2019 este un eveniment organizat de Teatrul Național din Timișoara, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, al Primăriei și al Consiliului Local al Municipiului Timișoara și al UNITER.

Print Friendly, PDF & Email