Malaria continuă să facă victime, în lume

Sursă foto: Medicines Sans Frontieres

În 2021, în lume 619.000 de persoane au fost ucise de malarie, majoritatea, 80 la suă, fiind copii cu vârste sub 5 ani. Totodată, în același an s-au înregistrat 247 de milioane de cazuri noi de malarie. Acestea sunt cifrele anului 2021 raportate de Organizația Mondială a Sănătații.

 

Malaria este o boală infecțioasă provocată de Plasmodium, un grup de paraziți care pot ajunge în organismul uman în urma mușcăturii țânțarului Anofel. Boala se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, vărsături, într-o primă fază, urmate de insuficiență renală, colaps circulator, insuficiență cardiacă, comă, iar, în cele din urmă, deces.

„În România, malaria a fost eradicată în anii ’60. Așa încât, acum avem doar cazuri «de import». Vorbim despre persoane care au călătorit în zone endemice unde există malarie: Asia, Africa, America Centrală și de Sud. La nivel național, există o metodologie de supraveghere a malariei, care include definiții de caz, modalități de stabilire a diagnosticului, de raportare strictă a cazurilor de malarie, tratamentul ce se administrează, dar și chimioprofilaxie. Și, când vorbim de profilaxie, le recomand celor care merg în excursii în țările endemice, mă refer aici îndeosebi la turiști, ca măcar cu o săptămână înainte de plecare, să ia legătura cu un medic infecționist care va recomanda un tratament, în funcție de țara de deplasare, fie zilnic, fie săptămânal, cu un medicament împotriva malariei. Administrarea acestuia va începe cu șapte zile înainte de deplasare, va continua pe perioada în care se află în zona endemică și încă patru săptămâni după întoarcerea în țară”, spune dr. Ovidiu Roșca, medic primar infecționist Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

Potrivit acestuia, există însă și măsuri individuale de protecție care includ folosirea unor creme sau soluții împotriva țânțarilor, îmbrăcămintea cu mânecă lungă, dar și utilizarea unor plase de țânțari, tratate cu insecticid, care ar trebui să protejeze patul din camera de dormit.

În România, însă, toate cazurile de malarie sunt internate în spital, unde se administrează tratamentul care este destul de „agresiv”, mai spune dr. Ovidiu Roșca: „De altfel, în România, în 2021, au fost înregistrați 11 pacienți cu malarie, persoane venite din țări endemice. Totodată, a fost înregistrat și un deces. Spitalul Victor Babeș Timișoara are medici specializați în depistarea și tratarea bolilor tropicale, dar, din fericire, ultimul caz de malarie înregistrat în unitatea sanitară a fost în urmă cu câțiva ani”.

Ziua Mondială de luptă împotriva malariei, adoptată în 2007, este marcată în 25 aprilie, pentru a prezenta progresele făcute în întreaga lume pentru eradicarea acestei boli.

Print Friendly, PDF & Email