Lucrări de reabilitare la Conacul Mocioni din Foeni

Sursă foto: CJ Timiş

Consiliul Județean Timiș a deschis șantierul de reabilitare al Conacului Mocioni din Foeni, un obiectiv cultural deosebit de important pentru patrimoniul istoric al judeţului. Investiția este posibilă prin accesarea unei finanţări europene nerambursabile, în cadrul Programului Ro-Cultura.

 

Conacului Mocioni, imobil istoric clasă A, va fi reabilitat integral. Potrivit proiectului, anunţă CJ Timiş, la parter vor fi amenajate un salon de primire și un hol de onoare, ce vor permite găzduirea unor evenimente complexe. De asemenea, un colț muzeal va reda atmosfera specifică familiei Mocioni. Va fi realizată și o bibliotecă dotată inclusiv cu tehnologii moderne, interactive, precum și o cafenea culturală. Curtea și grădina vor fi amenajate peisagistic, pentru a permite organizarea de evenimente în exterior. Subsolul și podul vor fi igienizate, consolidate și vor servi ca spații tehnice. Imobilul va fi reabilitat până în luna aprilie 2024 conform documentației.

Contractul de proiectare și execuție a fost atribuit prin licitație publică asocierii TT&Co Solaria Grup SRL, ca lider de proiect, şi Eura SRLşi Graphic Space SRL.

Demararea lucrărilor a fost un efort considerabil al aparatului de specialitate. Vorbim atât de un imobil istoric, cât și de o finanțare nerambursabilă printr-un program deosebit de exigent. Putem spune că investiția a intrat în linie dreaptă. În paralel, lucrăm și la celelalte activități ale proiectului. La final, în 2024, ne vom bucura de un nou punct important pe harta turistică a Timișului, așa cum ne place să vizităm în vacanțele de peste graniță”, spune președintele CJ Timiş, Alin Nica.

Sursă foto: CJ Timiş

Potrivit acestuia, obiectivul proiectului întrece cu mult miza reabilitării fizice a Conacului Mocioni. Acesta va deveni un centru pentru activități culturale, educaționale și artistice. Vor fi organizate acțiuni intersectoriale, culturale, educaționale, patrimoniale și turistice, campanii de sensibilizare și informare, vizite de studiu, rezidențe de artă stradală și amenajare peisagistică, baluri caritabile etc. De altfel, se dorește revigorarea economică, socială și culturală a întregii zone, prin atragerea de turiști, având în vedere valoarea națională și universală a Conacului Mocioni din Foeni.

Conacul din Foeni se numără printre cele mai vechi clădiri din Banat, fiind construit în 1750. Moșia din Foeni a fost leagănul familiei nobiliare de origine aromână Mocioni, care s-a remarcat prin numeroși reprezentanți de marcă în diverse domenii.

Print Friendly, PDF & Email