Liberul acces la informaţii publice, gata de îngrădire?

Pe diverse canale, se vorbeşte, în ultimele săptămâni, tot mai insistent despre o intenţie de modificare a Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, invocându-se motivul că actul normativ ar fi folosit în mod abuziv.

 

Confirmări oficiale

Principala pârghie prin care presa, dar şi simplii cetăţeni pot obţine informaţii de interes public despre cheltuirea banilor publici de către instituţii, despre contracte, organigrame şi rapoarte de control, Legea 544/2001, privind liberul acces la informaţii de interes public, ar putea fi „ajustată” în perioada următoare până la un stadiu în care să devină inutilă.

Reprezentanţi ai Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social au venit cu ideea organizării unor dezbateri publice care să aibă ca scop

amendamente semnificative la Legea 544.

„După centralizarea tuturor răspunsurilor, vom comunica public dacă este oportună modificarea legii, precum şi propunerile primite în acest sens”, a declarat Gabriel Petrea, ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social.

Motivul principal invocat ar fi faptul că legea ar fi fost folosită abuziv, şi că unele solicitări transmise în baza acestei legi „necesită foarte multă muncă din partea funcţionarilor publici”.

Intenţiile au fost confirmate şi prin mai multe interpelări parlamentare adresate aceluiaşi Minister al Consultării Publice, prin care se solicită stoparea unor demersuri de modificare a Legii 544.

„Dacă astfel de modificări ar intra în vigoare, ar avea loc o obstrucţionare a societăţii civile de a afla informaţii de interes public, în condiţiile în care chiar şi cu această lege, autorităţile nu depun eforturi suficiente pentru a le oferi. Există destule cazuri în care, termenul legal de 30 de zile pentru a primi un răspuns este depăşit sau acesta nu este oferit deloc. Câtă vreme instituţiile statului român nu sunt pe deplin reformate, cât timp funcţionarii publici nu sunt responsabilizaţi, iar cetăţenilor şi ziariştilor încă le este îngreunat accesul la informaţiile publice, considerăm că orice modificare a Legii 544/2001 este inoportună şi periculoasă pentru democraţia din România”, se arată într-una din aceste interpelări.

Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, spune că Gabriel Petrea a confirmat aceste intenţii de modificare şi că nu este prima oară când se solicită acest lucru. „În mai multe întâlniri cu funcţionari responsabil de accesul la informaţii publice s-a invocat faptul că aceştia ar fi frustraţi de modul de aplicare al legii, pentru că se cere un volum mare de informaţii, iar unele cereri ar avea un caracter abuziv”, mai spune Ioana Avădani.

 

Abuzuri inexistente

Până la a invoca faptul că Legea 544 este folosită abuziv, ar trebui să se justifice aceste afirmaţii cu un volum foarte mare de solicitări de informaţii pe această lege. Rapoartele speciale ale instituţiilor din Timiş dovedesc că nu se poate vorbi în niciun caz despre folosire abuzivă a dreptului de acces la informaţii publice.

La Consiliul Judeţean Timiş, de exemplu, pe tot anul trecut, au existat 71 de solicitări de informaţii publice, ceea ce reprezintă foarte puţin, raportat la zona de acoperire a instituţiei. Cele mai multe nu au vizat chestiuni „abstracte”, ci au fost, de pildă, în 2016, zece solicitări legate de cheltuirea banului public şi 11 legate de modul de îndeplinire a atribuţiilor instituţiilor publice.

Print Friendly, PDF & Email