Spre deosebire de puterea legislativă şi de cea executivă, desemnate în baza unor criterii de natură subiectivă, puterii judecătoreşti i se aplică criterii obiective de selecţie, ce au la bază principii meritocratice, spune judecătorul Cristi Danileţ, membru al C.S.M. Care adaugă că aceasta este angajată, începând din 2004, pe un drum ireversibil, care va genera o schimbare în bine a întregului sistem de Justiţie. Cristi Danileţ le-a recomandat studenţilor Facultăţii de Drept din Timişoara să caute să îşi clădească viitoarea carieră în magistratură pe principiul onestităţii.
„Avem independenţa pe care ne-o asumăm”
„Oamenii nu au fost învăţaţi până acum să creadă în Justiţie”, declară judecătorul Cristi Danileţ. Adăugând că demersul de educare juridică a cetăţenilor este necesar, inclusiv pentru a stopa deserviciile cauzate de deprofesionalizarea unor jurnalişti şi de promovarea, prin intermediul unor posturi de televiziune, a unor false modele. „Justiţia se face cu profesionişti, nu cu părerologi”, a atenţionat Cristi Danileţ, adresându-se tinerilor care au umplut până la refuz sala de conferinţe, pentru a lua parte la expunerea legată de perspectivele unei cariere în magistratură şi de criteriile de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. Adăugând că magistraţii au „independenţa pe care ne-o asumăm”. Printre motivaţiile care i-ar putea impulsiona pe studenţi să urmeze parcursul spre cariera de magistrat, judecătorul Cristi Danileţ a menţionat stabilitatea în funcţie, gradul de confort financiar, absenţa unei subordonări ierarhice, dar şi provocarea intelectuală pe care o presupune profesia de magistrat în sine.
La capitolul dezavantaje, Cristi Danileţ le-a vorbit tinerilor aspiranţi la o carieră în magistratură despre volumul imens de muncă cu care se confruntă magistraţii din multe instanţe din ţară, precizând că, în multe situaţii, „se munceşte ca la galeră”.
Departajarea, în ceea ce priveşte volumul de muncă, se face însă cantitativ, şi nu calitativ, a precizat Cristi Danileţ, care a adăugat că salariile magistraţilor sunt identice, indiferent de volumul de dosare pe care îl au de soluţionat, iar salarizarea este stabilită în funcţie de criterii care ţin cont de vechime şi de poziţia ierarhică. Volumul de muncă, însă, poate reprezenta o provocare care „te îneacă fizic”, a avertizat Cristi Danileţ, precizând că, potrivit statisticilor, instanţele naţionale au avut de soluţionat 3,3 milioane de dosare, în care au fost implicaţi mai mult de cinci milioane de adulţi, adică aproximativ o treime din populaţia României.
În aceste condiţii, faptul că încrederea în actul de Justiţie a ajuns de la 20 – 22% la 44% reprezintă atât un motiv de satisfacţie profesională, cât şi o legitimare, venită din partea cetăţenilor, a parcursului ireversibil urmat de Justiţie, care s-a angajat, de-a lungul ultimilor ani, într-un proces de reformă care a presupus eliminarea formelor de imixtiune şi a ingerinţelor venite din partea politicului.
„O Justiţie sănătoasă înseamnă independenţă, integritate şi imparţialitate”, le-a judecătorul Cristi Danileţ tinerilor studenţi, precizând că integritatea în practicarea profesiei ţine de onestitatea individuală, în vreme ce imparţialitatea este „virtutea cea mai importantă a unui judecător sau procuror”.
„Ingerinţele politicului în actul de justiţie, un proces de imixtiune legiferată”
Obiectivul asumat de către o Justiţie sănătoasă este reprezentat, potrivit opiniei argumentate de Cristi Danileţ, de aplicarea legii în mod egal pentru orice cetăţean, astfel explicându-se şi rezistenţa la reformă, venită din partea unor categorii vizate direct de procesul de justiţie. „Se explică astfel repetatele atacuri împotriva Justiţiei şi infestarea mediului public cu mesaje vituperante la adresa magistraţilor”, a precizat Cristi Danileţ, atenţionând nu doar asupra frecventelor presiuni de natură mediatică exercitate asupra magistraţilor, ci şi asupra a ceea ce a numit „procesul de imixtiune legiferată” prin care parlamentarilor li se conferă dreptul de a vota pentru a stopa începerea urmăririi penale sau pentru a decide încuviinţarea sau nu a măsurii de reţinere, arestare sau percheziţie în cazul unui membru al Parlamentului. Se ajunge, astfel, în situaţia ca parlamentarii să „soluţioneze” dosarul, lucru care periclitează independenţa Justiţiei, după cum avertizează magistratul. Îmbibarea Justiţiei cu acest gen de conotaţii politice se opune, însă, obiectivelor vizate de reforma în Justiţie, proces pe care judecătorul îl apreciază a fi ireversibil din 2004 încoace. „Până în acel moment, C.S.M. era un apendice al Ministerului de Justiţie, iar numirea procurorilor-şefi, spre exemplu, era făcută de ministrul Justiţiei. Acum, Justiţia şi-a asumat independenţa, iar accesul în magistratură şi în Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se face prin concurs. Iar această evoluţie şi selecţie pe criterii meritocratice reprezintă premizele pentru o funcţionare independentă a Justiţiei”, declară judecătorul Cristi Danileţ.
Acesta a precizat şi că, în baza codului deontologic al profesiei de magistrat, judecătorilor şi procurorilor le revin trei îndatoriri: de a soluţiona cauzele încredinţate, de a garanta drepturile şi libertăţile individuale şi de a susţine statul de drept, în contexte care pun la încercare stabilitatea acestuia, aşa cum s-a întâmplat, precizează Cristi Danileţ, în vara anului 2012.
„Le-am urat judecătorilor timişeni să fie oameni, înainte de toate”
Anterior întâlnirii cu studenţii, Cristi Danileţ a participat la Giroc, la Centrul de Perfecţionare a Magistraţilor, la o întâlnire cu judecătorii intraţi în profesie în urma concursului de admitere din toamna lui 2013. Acolo a discutat despre importanţa separaţiei puterilor în stat, despre cele trei roluri ale judecătorilor, despre conduita care se aşteaptă de la ei în sala de judecată şi în afara sălii. „Le-am urat să fie oameni, înainte de toate, să facă dreptate aplicând legea, să îşi onoreze nobila profesie pentru care au muncit enorm. Ei sunt parte din angrenajul construit de stat pentru ocrotirea drepturilor şi libertăţilor omului şi pentru apărarea statului de drept”, a precizat Cristi Danileţ, referindu-se la mesajul pe care l-a transmis colegilor cu care s-a întâlnit la Centrul de Perfecţionare a Magistraţilor de la Giroc.
Ultimele comentarii