Investiţii totale de peste două miliarde de euro sunt în derulare în acest moment sau vor fi demarate în perioada imediat următoare, la nivelul celor mai mari cinci oraşe din ţară (Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi şi Constanţa), potrivit raportului Regional Cities al Bucharest Real Estate Club.
Dintre cele cinci regiuni analizate, Timişul atrage cele mai mari investiţii imobiliare datorită conexiunii excelente cu coridoarele pan-europene, fapt ce a transformat zona într-o locaţie strategică pentru facilităţi de producţie. Potrivit raportului Bucharest Real Estate Club, aici sunt în desfăşurare o serie de investiţii majore, precum fabrica B Braun, de 37.000 mp – o investiţie de 120 de milioane de euro, fabrica Sport Mechanical Workshop, cu o capacitate anuală de 1,5 milioane de biciclete – o investiţie de 30 de milioane de euro, investiţia Dräxlmaeir Group, de peste 200 de milioane de euro într-o fabrică pentru maşini electrice, centrul de dezvoltare şi cercetare în domeniul automotive Porsche Engineering.
Între oraşele analizate, Timişoara atrage cel mai mare volum de investiţii în desfăşurare: aproape un miliard de euro în proiecte de birouri, retail şi logistice de peste 190.000 de mp, un hotel de 5 stele, Radisson Blu, şi peste 5.000 de apartamente ce vor fi livrate până în 2024, conform analizei BREC.
Grupul Iulius are în lucru, la Timişoara, unul din cele mai importante proiecte de birouri, UBC 0, cu 30.000 mp (parte a proiectului mixt Iulius Town, cea mai mare investiţie din partea de vest a ţării, cu o valoare totală de 442 milioane euro), iar AFI Europe şi-a adăugat anul trecut în portofoliu proiectul AFI Park Timişoara. Totodată, marii investitori în logistică, CTP, WDP, VGP, Global Vision sunt prezenţi cu proiecte în lucru de peste 115.000 mp.
Două noi parcuri de retail, format favorizat de perioada de distanţare socială, sunt în lucru în zona în acest moment, în suprafaţa totală de peste 20.000 mp, potrivit aceleiaşi analize. Care mai arată că pe segmentul rezidenţial, peste 20 de noi proiecte sunt în lucru sau vor fi lansate în perioada următoare iar peste 5.000 de apartamente noi vor fi finalizate până în 2024.
Investiţiile imobiliare din ţară au determinat şi expansiunea regională a altor jucători din industriile conexe, precum piaţa de fit-out, facility management, construcţii şi materiale/sisteme arhitecturale ş.a. COS, liderul pieţei de fit-out (design şi amenajări pentru spaţii interioare) de birouri, s-a extins cu birouri la Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi şi a atras recent în acţionariat fondul de investiţii Sarmis, continuând expansiunea regională. Alukönigstahl România, subsidiara locală a liderului european pe piaţa sistemelor din aluminiu, PVC şi oţel, a încheiat în primele nouă luni ale anului 2021 business în valoare de 17 milioane de euro, cu peste 60% dintre proiecte pe segmentul rezidenţial şi semnează două proiecte importante în Timişoara: Isho Offices şi Continental Offices.
De asemenea, Theta Furniture & More – integrator de soluţii de design interior – finalizează la începutul anului următor o nouă fabrică de mobilier, o investiţie de patru milioane de euro în apropierea Bucureştiului. EFMS (companie antreprenorială românească de facility management) s-a extins la nivel naţional, ajungând la o cifră de afaceri de 6.6 milioane de euro în 2020, iar Reynaers Aluminium, furnizor de sisteme pentru faţade şi uşi, a inaugurat anul acesta trei noi showroom-uri în mari oraşe din ţară, dintre care unul la Timişoara.
Între finalul anului 2021 şi 2024, în cele cinci oraşe şi în regiunile adiacente acestora se estimează că vor fi finalizate proiecte de proprietăţi comerciale ce cumulează în total peste 370.000 mp (clădiri de birouri, spaţii logistice, parcuri de retail), şapte mari hoteluri afiliate unor branduri internaţionale şi peste 20.000 de apartamente noi, conform raportului lansat astăzi. Analiza a fost realizată pe baza informaţiilor Bucharest Real Estate Club obţinute de la companiile din piaţă şi a datelor CBRE, Cushman & Wakefield Echinox, Simon & Partners Cluj-Napoca, AMRA Real Estate Constantă şi EST Hospitality.
Ultimele comentarii