Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara are în derulare un amplu proiect de dezvoltare a serviciilor de chirugie refractivă, destinate persoanelor care suferă miopie, hipermetropie sau astigmatism. Pe parcursul acestui proiect, la Clinica de Oftalmologie pacienții care suferă de aceste afecțiuni beneficiază gratuit de investigații medicale și tratament ultra-modern.
La Clinica de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara au fost făcute, ieri, mai multe intervenții chirurgicale demonstrative, în domeniul chirurgiei refractive, în care Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara derulează un proiect transfrontalier de mare amploare.
Viciile de refracție afectează un procent ridicat din populația locală tânără și marea majoritate a populației cu vârste de peste 40 de ani, fiind responsabile pentru cea mai mare parte a problemelor de vedere, spun reprezentanții UMF Timișoara. Potrivit prof. univ. dr. Mihnea Munteanu, șeful Secție Oftalmologie, Timișoara, „în formarea imaginii, fenomenul de refracție a fasciculelor de lumină la traversarea mediilor transparente din globul ocular este esențial pentru asigurarea focalizării acestora pe retină.”
Viciile de refracție, categorie în care intră miopia, hipermetropia, astigmatismul, sunt tratate în mod clasic prin prescrierea de ochelari sau lentile de contact. Această abordare nu elimină însă complet efectele negative ale patologiilor, calitatea vieții pacientului rămânând în general afectată în mod negative, spun specialiștii de la UMF Timișoara. Progresele tehnologice în domeniu permit în prezent corectarea definitivă a erorilor refractive prin intervenții chirurgicale laser cu grad scăzut de invazivitate.
Prin proiectul Recalt, Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara a realizat investiții importante în tehnologii medicale de ultimă generație, aproximativ un milion de euro fiind dedicați echipamentelor pentru chirurgia refractivă. Echipamentele au fost instalate în incinta Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara și sunt disponibile pentru prestarea de servicii chirurgicale gratuite.
În paralel, UMF Timișoara derulează un program complex de formare în domeniul chirurgiei refractive destinat oftalmologilor din întreaga regiune. Scopul este acela de a crește calitatea seviciilor medicale în domeniu și, pe această cale, a calității vieții populației. Echipa de specialiști a universității susține pe parcursul acestui an cursuri de formare gratuite pentru chirurgii oftalmologi și oferă servicii gratuite de diagnosticare și chirurgie refractivă tuturor pacienților interesați.
Dacă în alte regiuni ale lumii, în care tehnologia Femto-Lasik este disponibilă, intervențiile chirurgicale sunt realizate pentru tarife consistente (între 1.100 și 4.200 de euro, în funcție de regiune), în Timișoara, la Clinica de Oftalmologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, populația poate beneficia de aceste servicii gratuit. Persoanele intresate se pot prezenta pentru investigații medicale gratuite și pot beneficia de servicii gratuite de chirurgie refractivă.
Ultimele comentarii