Înșelăciunile cu mașini de cusut Singer revin la Timișoara

După o perioadă de acalmie, Timișoara fost din nou împânzită cu anunțuri prin care se oferă sume fabuloase pentru mașini de cusut vechi „de colecție”, germane. În spate se ascunde o escrocherie cu vechime pe plan local, dar care încă pare să mai prindă la amatorii de câștiguri mari obținute peste noapte.

 

Comerț cu fier vechi

Pe stâlpii de pe lângă piețe, în stații de autobuz, prin vecinătatea unor instituții publice, în Timișoara au apărut din nou anunțurile de colecționar care oferă sume între 55.000 și 65.000 de euro pentru mașini de cusut vechi.  Comerțul cu mașini de cusut „de colecție” Singer e una dintre cele mai vechi tunuri post-decembriste, care mai prinde, se pare, și azi la Timișoara, mai ales că mai sunt încă destul gospodării în care se găsesc asemenea obiecte.

"În Banat erau foarte apreciate aceste mașini. Avem și noi vreo câteva prin colecția Muzeului Banatului. În niciun caz sumele vehiculate pentru ele, gen 40.000, 50.000 de euro nu le reflectă valoarea, sunt exagerate", spune istoricul bănățean Vasile Dudaș, specializat pe istorie recentă.

 

Mituri urbane

Cei care au pus pe picioare așa-zisele afaceri cu mașinile de cusut Singer au creat, probabil şi alimentat, ceea ce a devenit un adevărat mit urban: „comorile” ascunse în banalele mașini de cusut. Foarte apreciate de români, înainte de război, aceste mașini de cusut nu lipseau din nicio gospodărie mai înstărită. Ulterior, in anii ’60, Singer-ul a fost detronat de mașinile de cusut autohtone Ileana, mult mai ieftine si practice. Astfel mașinile de cusut Singer au devenit piese de muzeu, fiind folosite în multe case ca măsuță pentru televizor.

După 1990, când s-a pus pe picioare afacerea cu vânzarea de mașini Singer de colecție, s-a lansat zvonul că, în perioada 1930 – 1940, speriați de amploarea pe care o lua regimul de represiune hitlerist, evreii vest-europeni ș-ar fi investit o bună parte din avere în plăcuțe de platină, înglobate în mașinile de cusut Singer. Un alt zvon, și mai fantezist, vehicula ideea ca sub placa mecanismului de la unele mașini ar fi inscripționate numele unor conturi elvețiene în care s-ar afla miliarde de dolari.

Așa se justificau aceste anunțuri pentru mașini de cusut vechi din gama Singer, Kaiser, Nauman, Zzinger, Pfaff, Gritzner.   

Schema în cazul acestei afaceri e foarte simplă : de obicei, după „verificarea în calculator”, vânzătorului i se spune că i se dau 100.000 sau 150.000 de euro dacă găsește și mașina Singer cu seria-pereche, pentru că aceste mașini nu se pot achiziționa decât la pachet, două câte două. Imediat apare la mica publicitate anunțul norocos, cu o vânzare a unei astfel de mașini cu seria care e, printr-o ciudată coincidență chiar seria-pereche de care avea nevoie posesorul primei mașini Singer. Convins că va primi 150.000 de euro pe cele doua mașini de cusut cu serii-perechi, acesta cumpără cu 40.000 de euro o mașină de cusut care nu valorează mai mult de 400 – 500 de euro. După care, evident, cumpărătorul care trebuia sa îi dea 150.000 de euro pe cele două mașini perechi, și care era înțeles cu vânzătorul mașinii de 40.000 de euro, nu mai e de găsit…

Faptul ca aceste anunțuri continuă să apară e dovada clară a faptului că există în continuare oameni suficient de naivi încât să își investească banii în astfel de afaceri. Legal, înșelăciunea e destul de greu de dovedit, și de aceea plângeri la Poliție nu prea se fac.

Print Friendly, PDF & Email