Timişoara, încă pol pentru traficul de carne vie

Peste 70 de victime, pe an, în Timiş

Descindere DIICOT Foto PressalertÎn ciuda campaniilor constante de informare şi conştientizare derulate pe această temă, traficul de carne vie nu este un fenomen marginal în vestul ţării. Annual, peste 70 de victime exploatate ajung sub protecţia autorităţilor din Timiş.

 

“LoverBoy” are succes în judeţ

Sunt încă ţări din Europa unde cele mai multe victime exploatate sexual provin din România şi Nigeria, susţin reprezentanţii Centrului Regional Timişoara din cadrul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane. Potrivit acestora, majoritatea tinerelor din vestul ţării sunt racolate prin metoda “LoverBoy” – traficanţii racolând victime de obicei prin intermediul reţelelor de socializare şi folosindu-se ulterior de ataşamentul emoţional al femeilor atrase prin această metodă pentru a le obliga să se prostitueze

“Timişul continuă să înregistreze cel mai mare număr de victime ale traficului de persoane din vestul ţării, şi au fost perioade când era judeţul cu cel mai mare număr de victime, raportat la întreaga ţară. Anul trecut am avut la Centrul Regional Timişoara 106 victime al traficului de persoane, din care 50 au fost exploatate sexual, o bună parte a acestora, respectiv 34 fiind racolate prin metoda «LoverBoy»,” spune Laurenţiu Dincă, coordonatorul Centrului Regional Timişoara din cadrul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane.

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş spun că majoritatea victimelor exploatate sexual provin din familii sărace şi de la sate, din familii dezorganizate sau din case de copii şi că au întâlnit situaţii în care traficul de persoane a devenit o afacere de familie, existând la nivelul judeţului cazuri în care toţi membrii de familie făceau parte din reţeaua de trafic.

Potrivit statisticilor, în anul 2015, în judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Arad s-a evidenţiat o creştere a numărului de victime ale traficului de persoane. Din punct de vedere al locului exploatării, cele mai multe victime au fost exploatate în România, Italia, Danemarca, Germania, Franţa şi Irlanda.

 

Trafic de persoane cu filiere intrajudeţene

Faptul că fenomenul de trafic de persoane nu este marginal în vestul ţării este dovedit şi de acţiunile constant realizate de polițiști și procurori. Chiar zilele trecute poliţiştii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Caraş-Severin au făcut percheziţii în mai multe locaţii din judeţele Caraş-Severin şi Timiş, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în traficul de persoane. Percheziţiile au avut  loc în doisprezece locaţii din Oraviţa, Moldova Noua – judeţul Caraş-Severin şi la Jimbolia. Grupul infracţional vizat implicat în activităţi de trafic de persoane şi proxenetism agravat, care acţiona pe teritoriul Franţei.

Printre locaţiile percheziţionate s-a numărat şi un palat de romi din Oraviţa.

Potrivit DIICOT, percheziţiile au vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în traficul de persoane şi proxenetism care acţiona în Franţa, fiind identificate 13 persoane din Caraş-Severin acuzate că racolau şi traficau femei care se prostituau. “În cauză au fost identificate un număr de 13 persoane de pe raza judeţului Caraş-Severin a căror activitate infracţională a constat în racolarea şi traficarea din Franţa în România a unor persoane de sex feminin care se prostituau în diferite zone, membrii grupului asigurând logistica şi gestionarea afacerii, existând situaţii în care aceştia îşi impuneau regulile prin folosirea violenţei”, au precizat procurorii DIICOT.

 

Print Friendly, PDF & Email