„Inocentul” George Simion

Calitatea de agent rus a lui George Simion, preşedinte al unui partid parlamentar şi candidat la funcţia supremă în stat, stă, momentan, sub semnul întrebării. Nu vom avea un răspuns cert azi sau mâine. Dacă e, poate se va afla peste ani de zile, la o eventuală declasificare a documentelor. Nu stau însă sub semnul întrebării nici întâlnirile lui cu agenţi de informaţii ruşi, nici interdicţia de intrare în două state în care Rusia urmăreşte să preia controlul, Ucraina şi Republica Moldova, şi unde, spun autorităţile, George Simion a lansat teme deloc inocente, deloc în interesul celor două ţări, precum naţionalismul şi revizionismul.

Despre întâlnirile lui George Simion cu agenţi de informaţii ruşi, despre interdicţia de a intra în Ucraina şi în Republica Moldova se vorbeşte în spaţiul public de aproape doi ani. Informaţia că preşedintele Alianţei pentru Unitatea Românilor, George Simion, a avut cel puţin o întâlnire cu serviciile secrete ruse, a apărut în spaţiul public în primăvara anului trecut. Afirmaţia fusese făcută, în aprilie 2023, de generalul ucrainean Oleksandr Skipalski, primul șef al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR) și fostul prim-vicepreședinte al SBU, Serviciul Secret al Ucrainei. Acesta spunea că a preluat-o de la un ofițer al SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Viktor Ianukovici. Publicaţia ucraineană care dat informaţia (Obozrevatel) scria – citând o sursă din cadrul serviciului de securitate ucrainean – că George Simion nu a mai fost lăsat să intre în Ucraina din 2021, informaţie confirmată ulterior, oficial, de autorităţile de la Kiev. Şi Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova în perioada 2015-2016, afirma într-un interviu acordat publicației În Linie Dreaptă, că, în 2012, George Simion, s-a întâlnit la Cernăuți cu un rezident al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB). De altfel, George Simion are interdicție de intrare şi în Republica Moldova, interdicţie care i-a fost prelungită, în aprilie 2023, cu încă cinci ani, pentru că „a desfășurat, desfășoară ori există indicii temeinice că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică”.

Subiectul a fost – în mod firesc, în opinia mea, dată fiind funcţia de şef al statului pe care o vizează George Simion – readus în discuţie zilele acestea, în campanie electorală, de preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, liberalul Ioan Chirteş. În replică, premierul României, Marcel Ciolacu, şi el candidat la prezidenţiale, s-a grăbit să-l albească din acest punct de vedere, probabil pentru a-i facilita intrarea în turul doi al alegerilor prezidenţiale; o competiţie umăr la umăr cu liderul AUR, în finala cursei pentru Cotroceni, l-ar favoriza, în mod previzibil, pe liderul social-democrat. Marcel Ciolacu susţine că Simion nu este agent rus şi nici nu s-a întâlnit cu agenţi de informaţii ruşi, invocând, ca dovadă, un document al Serviciului de Securitate al Ucrainei din luna februarie a acestui an, pe care l-a desecretizat zilele trecute. Doar că în acest document nu se menţionează explicit că George Simion nu este agent rus, ci se face referire la activitățile antiucrainene sistematice ale liderului AUR, activităţi care încalcă suveranitatea de stat și integritatea teritorială ale Ucrainei: „Serviciul de Securitate al Ucrainei a decis să aplice o măsură administrativă restrictivă sub forma unei interdicții de călătorie în Ucraina împotriva deputatului în Parlamentul României Simion George. Decizia a fost luată pe baza informațiilor disponibile cu privire la activitățile activități antiucrainene sistematice ale acestui politician, care contravin intereselor naționale ale Ucrainei și încalcă suveranitatea de stat și integritatea teritorială a acesteia. Declarațiile lui Simion George au drept scop discreditarea Ucrainei pe arena internațională și promovarea ideologiei unioniste care neagă legitimitatea frontierei de stat a Ucrainei. În plus, el răspândește narațiuni despre presupuse încălcări ale drepturilor minorității românești din țara noastră.”

Ce ştie SRI? Nu ştim. În România, există politicieni – fie din partide parlamentare, fie neparlamentare – intraţi în atenţia SRI pentru colaborare cu Federaţia Rusă ori pentru finanţare rusă? Cine sunt şi ce măsuri au fost luate?Aceasta este una dintre întrebările pe care le-am adresat, în primăvara anului trecut, şi SRI, şi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Întrebări care au vizat, pe de o parte, propaganda şi dezinformarea Rusiei ori posibile acţiuni de destabilizare a ţării şi, pe de alta, măsurile luate. Şi SRI, şi CSAT au ocolit, însă, răspunsurile, pe motiv că sunt informaţii clasificate. E adevărat, şedinţele CSAT au caracter secret, dar după aceste şedinţe, preşedintele CSAT, şeful statului adică, face declaraţii publice, prezentând un rezumat sau principalele linii de acţiune. La fel cum se ştie că rapoartele de activitate ale CSAT sunt publice. Adică, puteau fi formulate răspunsuri care să nu exceadă cadrului legal şi care să transmită opiniei publice că instituţiile statului fac ceva concret pentru a preveni şi pentru a contracara efectele războiului informaţional pe care îl duce Rusia şi pentru răspândirea propagandei ruse. Aşa că nu ştim ce se cunoaşte şi ce măsuri au fost luate la nivel de structuri de securitate ale statului.

Dacă în privinţa unei racolări a lui George Simion de către un serviciu de informaţii rus nu există dovezi, nu stau sub semnul întrebării întâlnirile lui cu agenţi de informaţii ruşi, nici interdicţia de intrare în două state în care Rusia urmăreşte să preia controlul, Ucraina şi Republica Moldova, şi unde, spun autorităţile, George Simion a lansat teme deloc inocente, deloc în interesul celor două ţări, precum naţionalismul şi revizionismul. Or, strigorii revizionismului – care vor redesenarea graniţelor, exact ceea ce vrea şi Vladimir Putin în Ucraina, violând tratate de drept internaţional – fac jocul Rusiei. La fel ca agitarea spiritelor ultranaţionaliste în ţările din vecinătatea Rusiei şi din fosta ei zonă de influenţă, generatoare de tensiuni interetnice. La fel cum, în ceea ce îl priveşte pe George Simion, indubitabil este şi faptul că s-a dovedit, în ultimii ani, o portavoce a propagandei ruse, prin discursuri anti-ucrainene, prin naraţiuni anti-occidentală, prin teorii ale conspiraţiei alimentate de propaganda Kremlinului şi care servesc aceluiaşi scop, anume slăbirea establishmentului occidental.

Articol publicat şi în Puterea a Cincea.

Print Friendly, PDF & Email