Probabil şi ca un rezultat al campaniilor anti-ambrozie derulate pe plan local, dar şi al problematicii clădirilor vechi degradate, Primăria Timişoara intenţionează să majoreze de anul viitor impozitul pe terenuri şi clădiri lăsate în paragină. În paralel, Municipalitatea anunţă măsuri de relaxare fiscală, intenţionând să mai scadă cuantumul impozitului pe clădiri, dar şi al taxelor percepute pentru autorizaţii de construcţii.
Majorări până la pragul de 500%
Printr-un proiect de hotărâre făcut public, Primăria Timişoara lasă de înţeles că pregăteşte majorări consistente de impozite pentru proprietarii care îşi lasă terenurile şi imobilele neîngrijite în intravilanul Timişoarei.
Primăria a anunţat posibilitatea majorării impozitului pe clădiri şi terenuri cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile (inclusiv agricole) neîngrijite, situate în intravilan, precizând că, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal, aceste majorări vor face obiectul unui proiect de hotărâre de Consiliu Local separat.
În paralel, primarul Nicolae Robu a anunţat că Municipalitatea a preavizat scăderi ale impozitelor pe clădiri, dar şi ale taxelor pentru eliberarea certificatelor de urbanism, a avizelor, a autorizaţiilor de construire şi a altor documente.
De exemplu, pentru persoanele fizice, pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile anexe, cota de impozitare de 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii se va reduce, ajungând, în 2017, la 0,07%.
Proiectul pregătit de primar prevede reducerea şi chiar anularea unor taxe de intrare la Grădina Zoologică, dar şi impozit zero pentru maşinile hibrid sau cu motor electric. În plus, Primăria este dispusă să renunţe şi la taxa pe spectacole.
„În ceea ce priveşte impozitul pe clădiri, noul Cod Fiscal nici nu permite reduceri prea mari, fixând pentru oraşe nişte bareme care, după cum aţi văzut, şi în Timiş determină unele localităţi să organizeze referendumuri pentru revenirea de la statutul de oraş la cel de comună, doar pentru impozite mai mici”, spune Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara.
„Cultura” de ambrozie va fi extrem de scumpă
Decizia Primăriei de a majora în perioada următoare impozitele percepute pentru terenurile neîngrijite are, probabil, legătură cu agravarea problemei ambroziei, în condiţiile în care tot mai mulţi timişoreni dezvoltă alergii de la polenul acestei buruieni invazive, care creşte nestingherită pe destul terenuri neîngrijite din intravilan, dar şi de la marginea Timişoarei.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla însă cu o bună parte a acestor terenuri care sunt deţinute de instituţii publice, şi dacă perspectiva creşterii impozitelor locale le va determina să-şi îngrijească suprafeţele de pământ avute în administrare sau proprietate în Timişoara.
Deşi există reglementări clare adoptate pe plan local, şi proprietarii care nu distrug ambrozia riscă amenzi cuprinse între 1.500 de lei şi 2.500 de lei, la ieşirile din Timişoara sunt hectare pe care creşte ambrozie, polenul plantei fiind dus în tot oraşul.
Conform specialiştilor, şi persoane imune iniţial pot dezvolta alergii, din cauza cantităţii în creştere de particule alergene de polen de ambrozie din aer.
Conform unui studiu al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, simpla cosire a plantei nu ajută prea mult, pentru că planta se regenerează repede şi erbicidarea nu este, de asemenea, o soluţie fiabilă, pentru că buruiana rezistă la tratamentele prin erbicidare în faza de înflorire sau începutul înfloririi.
Ultimele comentarii