„Heritage First!”, prima bienală dedicată patrimoniului cultural din România

Băile Neptun, din Herculane. Foto: Herculane Project

Prima bienală dedicată exclusiv patrimoniului cultural din România, Heritage First!, se va deschide la Băile Herculane, pe 1 septembrie. În această primă ediție, programul cultural conectează Băile Herculane cu Timișoara – Capitală Culturală Europeană prin intermediul unui satelit ce propune o rezidență artistică mobilă și ateliere de lucru.

 

Programul cultural al bienalei Heritage First! aduce în fața publicului patru conferințe tematice, o masă rotundă cu autorități locale și centrale, unde se vor discuta soluțiile necesare salvării Băilor Neptun din această staţiune, rezidențe artistice, concursuri, expoziții, concerte și jocuri pentru copii având scopul de a genera dezvoltare culturală durabilă și de a transforma Băile Herculane într-un spațiu al creației și al experimentului, transmit organizatorii – Asociația Locus, Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică și Asociația de la 4.

Evenimentele culturale vor avea loc între 1 și 17 septembrie, în centrul istoric al Băilor Herculane, activând o serie de spații publice precum terasa Cazinoului, Piața Hercules sau Foișorul Fanfarei și coagulând arhitecți, ingineri, influenceri, organizații neguvernamentale din domeniu, artiști și reprezentanți ai unor instituții culturale de prestigiu precum Institutul Național al Patrimoniului, ICOMOS sau Ordinul Arhitecților din România.

Programul cultural continuă până la finalul anului 2024, perioadă în care vor fi organizate concursuri și expoziții în stațiunea de pe Valea Cernei și vor fi dezvoltate o serie de rezoluții pentru patrimoniul cultural al Băilor Herculane: un pachet de recomandări și soluții pentru dezvoltarea patrimoniului ce va fi creat de către un grup multidisciplinar de specialiști și care va fi lansat în anul 2024.

O premieră este organizarea unui eveniment-satelit al bienalei în Timișoara, ce conectează Băile Herculane și orașul de pe Bega printr-o rezidență artistică mobilă, cât și prin abordări colaborative de specialitate definit de activități precum ateliere de lucru și conferințe de arhitectură. Cele două orașe, reamintesc organizatorii, sunt legate de o istorie comună europeană, anul acesta beneficiind de o recunoaștere europeană concomitentă: Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 și Băile Herculane – staţiune inclusă în Rețeaua orașelor termale istorice din Europa și în Traseul european al orașelor termale istorice, fiind singurul oraș termal din România în aceste liste.

„Ne bucurăm să putem organiza un astfel de eveniment la Băile Herculane, un eveniment care a pornit de la ideea de a transforma stațiunea într-o adevărată scenă de expunere a bunelor practici din domeniul restaurării, a coagula idei și soluții sub forma unui pachet de rezoluții tematice, cât și de a căuta diverse modalități de interpretare a felului în care relaționăm cu patrimoniul cultural. Considerăm că poziția strategică, capacitatea de cazare, cât și fundalul cultural European al stațiunii sunt argumente incontestabile pentru a pune Băile Herculane pe harta bienalelor europene așa cum este spre exemplu Venezia. Această primă ediție este în sine un experiment și o noutate pentru Herculane, însă ne dorim să activăm cât mai multe spații publice, să cooperăm cu cât mai multe instituții, organizații și specialiști și să creăm un spațiu al sprijinirii voluntariatului în domeniul salvgardării patrimoniului”, declară Oana Chirilă, președintele Asociației Locus.

Oana Chirilă. Foto: Arhivă personală / Facebook

Băile Herculane este stațiunea balneară cu cea mai lungă istorie din România și cu cel mai valoros patrimoniu arhitectural balnear. Din cauza situației juridice a majorității clădirilor din centrul istoric intervenția pentru restaurarea și punerea în valoare a majorității acestora nu poate fi făcută până la clarificarea proceselor în justiție, care durează deja de ani de zile. „Sechestrele asupra acestor valori patrimoniale inestimabile împiedică autoritățile și proprietarii să le pună în valoare”, mai spun organizatorii Heritage First!.

Totuşi, adaugă aceştia, în ultimii ani au apărut și raze de speranță pentru că în 2019 Hotelul Versay a fost restaurat, Podul de Piatră se află în fazele finale de restaurare, iar anul acesta sala de evenimente Casino Herculane by Sungarden a fost readusă la adevărata sa valoare şi pusă în circuitul organizării de evenimente la Băile Herculane. Totodată, din luna mai anul acesta, stațiunea Băile Herculane a devenit membră a Asociației Orașelor Termale Istorice din Europa.

„Aceasta ne arată că se poate, că dacă atragem atenția asupra valorii acestor clădiri putem sensibiliza publicul, că dacă situația lor patrimonială se rezolvă, investitori dornici să-și aducă aportul la refacerea acestora există”, adaugă Oana Chirilă.

Organizarea bienalei de arhitectura Heritage First! în septembrie 2023 la Băile Herculane va aduce aici evenimente și personalități importante, dar și tineri arhitecți, adică exact ce este nevoie pentru a atrage încă o dată atenția asupra valorii patrimoniului arhitectural din Băile Herculane. „Orașul Băile Herculane deci onorat sa fie gardă a acestui eveniment”, spune primarul Cristian Miclău.

Heritage First reunește peste 19 parteneri instituționali și media, fiind co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național și parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 , finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Programul este un exemplu de succes în ceea ce privește sprijinirea parteneriatului public – privat, cooperarea interdisciplinară și  susținerea dialogului cultural național întrucât coagulează atât profesii și specializari diverse cu scopul de a crea o serie de documente, creații și produse culturale. Conferințele abordează 5 teme diferite, rezidențele artistice coagulează 3 viziuni creative sub o singură viziune curatorială, iar expozițiile reunesc patru abordări diferite de interacțiune cu patrimoniul. Reunind actori implicați în proiecte, instituții și inițiative relevante pentru aceste subiecte, Heritage First propune participanților să discute și să emită idei asupra modului în care ei gestionează și interacționează cu patrimoniul cultural național.

Asociația Locus este o organizație neguvernamentală care își propune să salveze și să promoveze patrimoniul cultural, arhitectural, urban și natural al României. Proiectul principal al organizației este HerculaneProject, o platformă de reactivare a Băilor Herculane, România. Asociația Locus este membră a organizației europene „Europa noastră”.

 

Print Friendly, PDF & Email