Sub genericul „Conectați la viitor”, Universitatea de Vest din Timișoara organizează un eveniment dedicat popularizării științei, care îl va avea ca invitat pe renumitul fizician Cristian Presură, inventatorul senzorului optic din ceas care măsoară pulsul.
Conferinţa susţinută de Cristian Presură, pe tema „Philips – Știința povestită”, va avea loc vineri, 21 iulie, începând cu ora 17. Evenimentul va fi moderat de conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu, prorectior al UVT.
Cristian Presură este inventatorul senzorului optic din ceas care măsoară pulsul, în prezent cercetător la Philips Research Eindhoven. În cărțile sale publicate la Humanitas, la conferințele pe care le ține în România, dar și pe canalul său de Youtube, Cristian Presură reușește să „traducă” concepte complexe în termeni ușor de înțeles, captivând astfel atât experții, cât și pe cei care abia încep să descopere lumea fascinantă a științei.
„În prima jumătate a acestui an, UVT a propus comunității timișorene întâlnirea cu patru laureați Nobel, dar și cu alte personalități semnificative din universul artelor și științelor internaționale. Și întâlnirea cu inventatorul român Cristian Presură se află în această serie de mare reprezentativitate, de interes nu doar pentru universitari, cât și pentru publicul larg”, declară rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.
Cristian Presură, născut în 1971, la Voineasa şi a urmat studiile facultăţilor de electrotehnică şi fizică şi este doctor în Fizică la Universitatea Groningen, Olanda, unde a caracterizat proprietăţile optice ale sistemelor corelate de electroni. Rezultatele sale s-au concretizat în lucrări publicate în reviste de specialitate: Physical Review B, Physical Review Letters şi Science. În prezent este cercetător la compania Philips, din Olanda, fiind specializat în domeniul senzorilor medicali. A publicat mai multe zeci de lucrări şi brevete de invenţie. Cristian Presură are o activitate intensă de popularizare a ştiinţei în limba română, scriind articole pentru ziare, reviste și televiziune. Este autorul cărților Fizica povestită (Humanitas, 2014), O călătorie prin univers (Humanitas, 2019) şi Care e diferența dintre un copil și un laptop? (Humanitas, 2020).
Proiectul „Conectați la viitor” implică facultățile din cadrul UVT ce au ca obiect de studiu științele exacte: fizică, chimie, biologie, geografie, matematică, informatică și are ca scop popularizarea științei prin intermediul realizării unui dialog interactiv între un moderator, public și un specialist din cadrul facultăților sau un invitat recunoscut de comunitatea științifică.
Evenimentul face parte din programul cultural La UVT, Cultura este Capitală!, inclus în Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Primări Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023. Partenerul acestei serii de evenimente este Nokia.
Ultimele comentarii