Finanțarea pentru proiectele societății civile, prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a propus Consiliului Local, în ședința de marți, funcționalizarea Centrului de Proiecte, înființat de fosta administrație, și extinderea competențelor acestuia, astfel încât toate finanțările nerambursabile ale Primăriei să se desfășoare prin acest mecanism.

 

Consiliul Local a aprobat acest proiect cu 22 voturi „pentru”, niciunul „împotrivă” și nicio „abținere”.

Acest centru de proiecte al Timișoarei va gestiona, în mod total transparent, potrivit unor reguli clare, banii pe care Primăria îi va da comunității pentru proiecte din cultură, educație, tineret, sport, mediu, implicare civică și socială. Prin centru se vor derula și finanțările pentru proiectele societății civile și organizații ale cetățenilor Timișoarei pentru proiectul Capitală Culturală Europeană. E un mecanism similar de acordare de granturi pe fonduri europene sau norvegiene. Pentru domeniile cultură, educație, tineret și sport, Primăria Timișoara a mai acordat finanțări în trecut, dar în mod netransparent și fără predictibilitate. Noi le adunăm sub aceeași umbrelă tocmai ca să existe  un mecanism transparent și o gândire strategică în spate”, explică primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara va însemna și o schimbare de paradigmă în domeniul culturii, deoarece Primăria nu va mai finanța evenimente culturale proprii, ci le va susține și încuraja pe cele ale comunității, afirmă reprezentanţii Municipalităţii. Evaluarea acestor evenimente va fi făcută de către o comisie independentă.

O altă misiune a acestui centru va fi, pe lângă acordarea de finanțări nerambursabile, identificarea unor noi linii de finanțare și sprijinirea prin activități de consiliere în scrierea de proiecte eligibile. De asemenea, va acorda burse și rezidențe și va realiza parteneriate cu organizații de profil din Timișoara și din străinătate.

Un alt scop al noului centru este să monitorizeze și să evalueze impactul acestor finanțări, dar și să coreleze agenda evenimentelor finanțate, astfel încât două evenimente mari din același domeniu să nu aibă loc în același timp. Tot acest centru va gestiona și mai multe spații aflate în proprietatea municipalității, pe care le va putea propune beneficiarilor pentru organizarea de diverse evenimente.

Veniturile centrului pot fi proprii (din închiriere de spații sau sponsorizări, de exemplu), de la bugetul local, național sau prin programe de interes internațional.

Directorul viitorului centru va fi ales prin concurs. Aplicanții pentru acest post trebuie să aibă experiență în gestionarea de fonduri nerambursabile.

Print Friendly, PDF & Email