Filmul “Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu, selectat la Berlinală, în secţiunea Forum

Corneliu PorumboiuLungmetrajul “Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu, a fost selectat la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin în secţiunea Forum, o secţiune necompetiţională dedicată documentarelor şi filmelor experimentale regizate de cineaşti tineri.

 

Cea de-a 44-a ediţie a secţiunii Berlinale Forum oferă pasionaţilor de cinema posibilitatea de a pătrunde în universul cineaştilor independenţi, pa­sionaţi de impresia artistică şi neinte­resaţi de respectarea convenţiilor, pro­iectând 28 de filme în premieră mon­dială şi alte opt în premieră interna­ţională, relatează site-ul festivalului, citat de Mediafax. Potrivit acestei sur­se, cunoscutul regizor român Corne­liu Porumboiu face încă o dată un exerciţiu de originalitate cu filmului intitulat Al doilea joc: alături de tatăl său, care a fost arbitru de fotbal în tim­pul regimului Ceauşescu, regizorul co­mentează înregistrarea pe casetă vi­deo a unui meci dintre echipele Dina­mo şi Steaua. Pe măsură de meciul îna­intează şi riscă să fie oprit din cauza ninsorii, spectatorul începe să se între­be despre modul în care un abitru im­parţial a putut să supravieţuiască într-un stat cu un partid unic.

Corneliu Porumboiu declară că filmul Al doilea joc/ The Second Game este “un proiect atipic”, pe care cineas­tul l-a realizat foarte repede. Acesta a menţionat că în această producţie el comentează un meci de fotbal împreu­nă cu tatăl său. “Proiectul a fost termi­nat mai demult. Este un proiect mai ati­pic şi pe care l-am realizat foarte repe­de”, mai spune Corneliu Porumboiu. El a precizat că finanţarea proiectului s-a bazat pe surse proprii.

În aceeaşi secţiune, Forum, va fi proiectată, tot în premieră mondială, pelicula Pădurea e ca muntele, vezi? / The Forest is Like the Mountains, regizată de Christiane Schmidt şi Di­dier Guillian, o coproducţie România – Germania.

Corneliu Porumboiu s-a născut în 1975, la Vaslui, şi a absolvit Universi­tatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, unde a studiat regia de film. Scurtmetrajele sale realizate în timpul facultăţii au fost premiate la festivaluri importante de film precum cele de la Cannes şi Montpellier.

În 2006, a fost lansat primul său lungmetraj, A fost sau n-a fost?, care a fost selectat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes şi a câştigat Camera d’Or pentru debut şi Label Europe – premiul distribuitorilor de film. Pelicula a obţinut apoi numeroase premii la festivaluri din toată lumea.

În 2009, al doilea lungmetraj al său, Poliţist, Adjectiv, a câştigat premiul FIPRESCI şi premiul juriului la Cannes, unde a fost proiectat în secţiunea Un Certain Regard.

Anul trecut, Corneliu Porumboiu a prezentat publicului cel de-al treilea lungmetraj al său, Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism/ When Evening Falls on Bucharest or Metabo­lism, care a fost proiectat în competi­ţiile oficiale ale unor festivaluri de film precum cele de la Locarno, Sarajevo, New York, Toronto şi Salonic.

Print Friendly, PDF & Email