România la Berlinala 2014: Cosmina Stratan în „Shooting Stars”, însă niciun film în competiție

Cosmina StratanActrița Cosmina Stratan reprezintă România la a 65-a ediție a Festivalului de la Berlin, în secțiunea Shooting Stars, însă niciun film românesc nu se regăsește în competiția oficială a Berlinalei, al cărei trofeu Ursul de Aur a fost câștigat în 2013 de “Poziția copilului”, de Călin Peter Netzer.

 

În ultimii ani, filmul românesc s-a aflat la loc de cinste la Festivalul de la Berlin, atât prin selectarea unor peli­cule în secțiunile evenimentului, cât și prin participarea unui număr mare de actori români în programul Shooting Stars.

Anul acesta, fără a avea un film în competiție, România se prezintă la Berlinale cu lungmetrajul Al doilea joc, de Corneliu Porumboiu, selectat în Forum, o secțiune necompetițională dedicată documentarelor și filmelor experimentale regizate de cineaști tineri, anunță Mediafax. Cea de-a 44-a ediție a secțiunii Berlinale Forum oferă pasionaților de cinema posibilitatea de a pătrunde în universul cineaștilor independenți, pasionați de impresia artistică și neinteresați de respectarea convențiilor, proiectând 28 de filme în premieră mondială și alte opt în pre­mieră internațională.

Regizorul Corneliu Porumboiu de­clara că filmul Al doilea joc/ The Se­cond Game este „un proiect atipic”, pe care l-a realizat foarte repede. Regi­zorul român a menționat că în această producție el comentează un meci de fotbal împreună cu tatăl său.

În aceeași secțiune, Forum, va fi proiectată, tot în premieră mondială, pelicula Pădurea e ca muntele, vezi?/ The Forest is Like the Mountains, regizată de Christiane Schmidt și Di­dier Guillian, o coproducție România/ Germania.

După Ana Ularu, Dragoș Bucur, Maria Popistașu, Ada Condeescu, Cosmina Stratan face parte anul aces­ta dintre cei zece actori europeni selecționați în programul Shooting Stars, care are loc în timpul Festiva­lului Internațional de Film de la Berlin.

Ajuns la a 17-a ediție, programul Shooting Stars este organizat de Eu­ropean Film Promotion în colaborare cu organizațiile membre ale EFP, prin­tre care se numără și Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc. Shoo­ting Stars are ca scop promovarea pe plan internațional a celor mai talentați tineri actori europeni, cărora le facili­tează întâlnirea cu membri importanți ai industriei cinematografice (actori consacrați, regizori, producători de renume, directori de casting).

Pe de altă parte, 6,9 pe scara Richter, de Nae Caranfil, se numără printre cele 39 proiecte de lungmetraje alese din peste 30 de țări care vor fi prezentate la cea de-a 11-a ediție a Ber­linale CoProduction Market, un eveni­ment care va avea loc în perioada 9 – 11 februarie. Evenimentul, organizat în paralel cu Festivalul de Film de la Berlin, oferă producătorilor din lumea întreagă posibilitatea de a se întâlni și de a discuta cu 450 potențiali parteneri financiari și coproducători.

În 6,9 pe scara Richter, obsesia pen­tru cutremurul care urmează, depresia și musicalul se vor împleti în acest film despre relația complicată dintre un tată și fiul său, creată în che­ie comică.

De asemenea, România este repre­zentată la ediția din acest an a Festiva­lului Internațional de Film de la Berlin de o serie de specialiști din industria cinematografică – producătorul de film Ada Solomon, regizorul Corneliu Po­rumboiu și scenaristul Răzvan Rădu­lescu – în secțiunea Berlinale Talents. Astfel, peste 120 de experți interna­ționali se vor concentra pe importanța firului narativ într-un film de succes, în perioada 8 – 13 februarie, la teatrul Hebbel am Ufer din Berlin. Programul de anul acesta tematizează, pe lângă finețurile unui scenariu de succes, și teh­nica creării unor caractere puter­nice și dezvoltarea unor lumi de poves­te prin introducerea unor formate narative inovatoare.

Totodată, în secțiunea Berlinale Talents, dedicată tinerelor talente din domeniul cinematografic, au fost se­lectați regizoarea Adina Istrate, edito­rul Alexandru Petru, producătoarea Ga­briela Suciu și actrița Elena Andreea Vasile. Printre experții Berlinale Ta­lents, invitați din 2003 până astăzi să participe la sesiuni de training cu tine­rele talente, se numără și nume ca Gael García Bernal, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Julie Delpy, Charlotte Rampling, Keanu Reeves, Wim Wenders, Michael Werner și Wong Kar-wai.

Centrul Național al Cinemato­grafiei organizează standul românesc la Berlinale Film Market, cu scopul de a introduce producțiile românești pe piața internațională, de a crea legături pentru coproducții, precum și de a prezenta România ca platou de filmare pentru investiții ale marilor case de producție internaționale.

Astfel, anul acesta, la standul ro­mânesc vor fi prezenți, printre alții, re­gizorii Anca Damian, Corneliu Po­rum­bo­iu și Timotei Ursu și producătorul Dan Burlac. Punctul forte al standului româ­nesc este reprezentat de noile producții regăsite în catalogul „Ro­manian Films 2013 – 2014”. Printre pro­ducțiile aflate în catalogul menționat se află filmele 2+2, de Thomas Ciulei, Agon, de Ro­bert Budina, America, venim, de Răz­van Săvescu, Ana, de Alexa Visa­rion, și Acasă la tata, de Andrei Cohan.

De asemenea, vor fi proiectate filmele O vară foarte instabilă, de Anca Damian, La limita de jos a cerului, de Igor Cobileanski, și Al doilea joc, de Corneliu Porumboiu, care a fost selectat și în secțiunea necompetitivă Forum a Berlinalei.

România este prezentă și în juriul competiției, având în vedere că Mihai Fulger, critic de film, va face parte din juriul FIPRESCI al Berlinalei.

Festivalul Internațional de Film de la Berlin dă startul, pe 6 februarie, uneia dintre cele mai importante com­petiții de filme din întreaga lume, și se va încheia pe 16 februarie.

Berlinala atrage anual peste 450.000 de spectatori, peste 3.000 de jurnaliși din 80 de țări, cu peste 400 de filme în program, fiind astfel, după Festivalul de la Cannes, cel mai important eveni­ment cinematografic european.

Print Friendly, PDF & Email