Filme și piese de teatru, în programul „35 de ani de libertate”

Programul 35 de ani de libertate, prin care Timișoara onorează curajul și jertfa celor care au ieșit în stradă în Decembrie 1989, cuprinde și un bogat program de film și teatru, care se derulează în perioada 12 – 21 decembrie.

 

Joi, 12 decembrie, începe la Cinema Studio programul de filme dedicat Revoluției din 1989. Programul cuprinde o selecție de 16 filme românești care propun un parcurs cronologic despre viața din ultimii ani ai regimului comunist, șocul Revoluției din decembrie 1989, și perioada tulbure a tranziției care a urmat. Până în 22 decembrie, iubitorii de film pot urmări atât documentare, cât și filme de ficțiune, printre care titluri consacrate ale noului val oomânesc de film: Marfa și banii, de Cristi Puiu, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, de Cristian Mungiu, A fost sau n-a fost, de Cristian Porumboiu, dar și filme recente precum Metronom, de Alexandru Belc, Libertate, de Tudor Giurgiu, sau Anul Nou care n-a fost, de Bogdan Mureșanu. Programul exact, detaliile și biletele pe https://cinemastudio-tm.ro/evenimente/35-de-ani-de-libertate/.

Miercuri, 18 decembrie, Teatru Portabil Timișoara prezintă Zile roșii, Nopți albe, un spectacol de teatru-labirint bazat pe un text dramatic inspirat din mărturiile răniților, ale rudelor morților și ale celor care au fost în prima linie a revoltei anticomuniste din Decembrie ’89. Labirintul și documentarul se împletesc, iar spectatorii îi însoțesc pe actori de la o scenă la alta, urmărind succesiunea evenimentelor din decembrie. Spectacolul este realizat sub îndrumarea regizorală a lui Mihai Lungeanu, de cinci ori laureat cu premiul UNITER. Spectacolul are loc la Memorialul Revoluției, de la ora 17 și de la ora 19.

Joi, 19 decembrie, de la ora 18, la Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin are loc City of Lights, un proiect internațional creat de regizorul David Zuazola, din Spania. Spectacolul este un omagiu adus Timișoarei, prin care actorii păpușari – de la adaptarea scenică a poveștilor despre oraș, până la executarea decorului și interpretarea non-verbală a poveștilor selectate – doresc să împărtășească lumii ideea că istoria unui oraș se face, mai ales, cu oamenii care au trăit acolo, cei care trăiesc și vor trăi în acel oraș. În acest format, Orașul se transformă într-un spectacol de păpuși și obiecte văzute în perspectivă dramatică, de unde putem afla multe lucruri interesante despre Timișoara, de-a lungul istoriei sale.

Joi, 19 decembrie, de la ora 19.30, Teatrul German de Stat Timișoara pune în scenă Jurnal de România. Timișoara, un proiect multidisciplinar, ce reunește filmul, fotografia și teatrul. Spectacolul radiografiază, prin mărturiile autentice ale celor șase actrițe din distribuție, trecutul și prezentul Timișoarei, în relație cu Revoluția și schimbările care s-au produs ulterior, cât și dinamica sentimentală, culturală și intelectuală a orașului nostru şi a locuitorilor săi.

Piesa Teatrului Maghiar Csiky Gergely, 1978, încheie seria de evenimente din cadrul programului 35 de ani de libertate și are loc, sâmbătă, 21 decembrie, de la ora 16. Spectacolul 1978, în regia slovenului Tomi Janežič, vorbește despre România anilor 1970, o docu-ficțiune transgenerațională bazată pe poveștile personale ale actorilor și regizorului. Este o poveste despre anii comunismului într-un apartament din România.

Programul 35 de ani de libertate este centralizat pe site-ul 35libertate.primariatm.ro. Aici cei interesați pot afla detalii despre expozițiile, conferințele, piesele de teatru, concertele, tururile ghidate, filmele sau dezbaterile care au loc în Timișoara în această perioadă. Site-ul este actualizat periodic, în funcție de programarea următoarelor evenimente și cuprinde inclusiv detalii privind cumpărarea biletelor, acolo unde este cazul.

Print Friendly, PDF & Email