Expoziția Everything I touch / Tot ceea ce ating a artistei Uliana Gujuman se deschide joi, 10 august, de la ora 19, la MV sci-art. Curatoriată de Mirela Stoeac-Vlăduți, expoziția prezintă lucrări spectaculoase de pictură în ulei pe pânză, realizate în ultimii doi ani și care au ca temă relația dintre om și natură, incursiune într-un peisaj emoțional, în care seninătatea și tensiunea se juxtapun, în timp ce canalizează forțe enigmatice ascunse în permutările nelimitate ale unei grădini uitate.
“În această serie de picturi, propun construirea unei noi realități inspirată de natură. Deși pornesc de la realitate, peisajele din aceste lucrări nu sunt reale. Prin alăturări neobișnuite de lucruri, deformări, inversări ale elementelor naturale invit privitorul să pășească într-o nouă lume. Totodată, inserez detalii discrete cu elemente fictive pentru a satisface nevoia mea interioară pentru bizar și necunoscut. Recunosc că lucrările mele pot să conțină și unele lucruri pe care nici eu nu le pot defini. Desișurile de ierburi supradimensionate se transformă în lumi învăluite în mister, care invită la explorare”, spune Uliana Gujuman.
Practica artistică a Ulianei Gujuman se bazează pe tehnica picturii în ulei pe pânză, scopul utilizării acestei tehnici fiind acela de a crea peisaje suprarealiste, îmbinând astfel mediul tradițional cu avangarda artistică. Redarea elementelor simbolice în cadrul picturilor sale se realizează cu ajutorul unor pensulații delicate, cu ajutorul cărora ilustrează ierburile grandioase și figurile care au o dimensiune minusculă, spune curatoarea Mirela Stoeac-Vlăduţi: „Flora și personajele care populează picturile apar ca reprezentări simbolice ale sentimentelor umane, remodelând amintiri și senzații estompate, punând delicat întrebări despre esența pasiunii, îmbrățișările afectuoase și acea primă întâlnire de neuitat. Prin traduceri vizuale complicate, artista descrie cu măiestrie textura vieții, în care seducția își găsește diverse forme de exprimare. Conceptul de „natură-cultură”, o noțiune interdisciplinară, sfidează dihotomia convențională dintre natură și cultură, obligându-ne să punem la îndoială interconexiunea lor intrinsecă, modelată prin practici străvechi, documentație obiectivă, expresii semiotice și schimbul de experiențe interioare”.
Evenimentul face parte din programul Sci-art your life! , parte din programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.
Ultimele comentarii