Expoziţie umanitară, de fotografie

Spectacol Filarmonica Banatul Foto Marius MorariuLa Timişoara este pe punctul de a fi deschisă o expoziţie umanitară, de fotografie, care are ca scop strângerea de fonduri pentru finalizarea Clinicii Nera, prima clinică de recuperare oncologică din România.

 

Expoziţia “Fotoreportajul între cronică şi… tandreţe”, semnată de Marius T. Morariu, face parte dintr-o campanie a Asociaţiei Pro Philarmonia, destinată strângerii de fonduri pentru finalizarea Clinicii Nera, prima clinică de recuperare oncologică din România. Fotografiile au fost realizate, de-a lungul vremii, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul.

Expoziţia va putea fi vizitată la Filarmonica Banatul, în perioada 6 – 20 martie, vernisajul având loc vineri, 6 martie, de la ora 17. În zilele de 24 – 28 martie expoziţia va putea fi văzută la Galeria Calpe, de la Bastionul Maria Terezia, vernisajul, aici, având loc marţi, 24 martie, de la ora 18.

Prima mea impresie, atunci când am văzut fotografiile din această expoziţie, a fost aceea că asist la un reportaj sui generis despre sunetul în exprimarea sa feminină. Că gesturile, chipurile, posturile doamnelor sau domnişoarelor transmit, dincolo de concentrarea până la transcendere, dincolo de trăirea şi interiorizarea artistică ajunsă, uneori, la exaltare, un sunet insesizabil al graţiei. Marius T. Morariu surprinde o simfonie de gesturi, de emoţii, sentimente, flirturi, subînţelesuri, candori, de la crochiuri gestuale, fulgurante şi fără semnificaţii precise, până la abia ghicite accente anecdotice…”, spune unul din susţinătorii expoziţiei, scriitorul şi prof. univ. dr. Marcel Tolcea, de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării a UVT.

Pe simezele celor două spaţii expoziţionale se vor găsi peste 60 de fotografii, care pot fi şi cumpărate. Cei care vor pot achiziţiona şi un caiet-program al expoziţiei, la preţul de 50 de lei, devenind astfel susţinători ai edificării primei Clinici de recuperare oncologică din România, putând, totodată, câştiga la tombolă un city break pentru două persoane la Praga sau la Belgrad.

Nera, prima clinică din România pentru recuperare oncologică, este în construcţie. Stadiul lucrărilor e avansat, dar e nevoie de mult sprijin din partea populaţiei, pentru ca totul să fie finalizat. “În condiţiile în care România are cei mai deterioraţi indicatori de cancer în rândul ţărilor europene, în Valea Nerei se naşte prima Clinică de Recuperare Oncologică din România. Clinica Nera se construieşte într-o zonă curată, fără poluare şi este destinată bolnavilor cu cancer în stadiu iniţial. Clinica va avea departamente specifice cercetării oncologice şi tehnicilor de recuperare aplicate în oncologia modernă. Stadiul lucrărilor e avansat, dar mai avem nevoie de ajutorul dumneavoastră. Vă exprimăm recunoştinţa noastră, în numele bolnavilor ce vor beneficia de îngrijiri în aceasta Clinică”, spune prof. univ. dr. Pavel Chirilă, directorul Fundaţiei „Sfânta Irina”.

Marius T. Morariu, ziarist şi fotograf de presă, a debutat în „Forumul studenţesc”, în1979. După trei ani, un juriu din care făceau parte Livius Ciocârlie şi Cornel Ungureanu decernându-i titlul de “Cel mai bun jurnalist-student din Centrul Universitar Timişoara”. Acelaşi titlu, mai puţin partea cu “student” i-a fost acordat şi în 2002, de Asociaţia Presei Timişorene.

Print Friendly, PDF & Email