Europarlamentarul Cristian Bușoi pledează pentru includerea unor terapii de ultimă generație în planurile naționale de sănătate

Cristian BusoiAccesul pacienților din țările europene la medicamente și tehnologii inovative, prin crearea unui cadru legal menit să faciliteze și să susțină, inclusiv din punct de vedere financiar, introducerea acestora în planurile naționale de sănătate s-a constituit în subiect de discuție, în plenul Parlamentului European, în cadrul unei dezbateri recente referitoare la accesul la medicamente în Uniunea Europeană.  

 

Europarlamentarul liberal Cristian Bușoi a prezentat, zilele acestea, în plenul Parlamentului European, un punct de vedere, în calitate de reprezentant desemnat al grupului parlamentar al PPE, în cadrul dezbaterii intitulate „Accesul la medicamente în Uniunea Europeană”.

Europarlamentarul român s-a referit la ceea ce a desemnat a fi un paradox indezirabil și fără precedent, generat de constrângerile la care mulți dintre cetățenii europeni sunt supuși, concretizate în limitarea, din rațiuni de ordin financiar, a accesului acestora la medicamente și terapii inovative utilizate în tratamentul unor afecțiuni extrem de grave. “În prezent, UE se confruntă cu un paradox fără precedent în sectorul asistenţei medicale: pe de o parte, existenţa unor medicamente inovatoare, a unor tehnologii noi de terapie, datorită progreselor științei medicale, care ar putea asigura rezultate bune și supravieţuirea pe termen lung, şi, pe de altă parte, mulți cetățeni europeni care nu pot să se bucure de progresele pe care le-a făcut medicina, în principal din cauza costurilor ridicate”, a semnalat europarlamentarul PNL Cristian Buşoi.

Acesta a relevat faptul că accesul pacienților la astfel de tratamente nu este îngrădit doar de costurile mari ale noilor medicamente, ci, în cazul unor medicamente inovative ale căror prețuri sunt mai mici, de excesul de birocrație și de nepunerea în aplicare a unor legi-cheie din Europa, așa cum este cazul Directivei privind Asistenţa Medicală Transfrontalieră.

Cristian Bușoi a amendat în discursul său și blocarea revizuirii unor legi europene importante, cum este cazul Directivei privind transparenţa preţurilor la medicamente. „În plus, și accesul la medicamentele generice are de suferit, ele fiind nevoite să facă loc, în bugetele în scădere ale multor state din UE, medicamentelor de ultimă generație, cu prețuri foarte ridicate”, a avertizat europarlamentarul liberal.

Acesta s-a referit și la problemele pacienților bolnavi de cancer, cărora a apreciat că autoritățile europene ar trebui să le asigure cadrul legal menit să le faciliteze accesul cât mai prompt cu putință la tratamente noi, inovatoare: “Pacienții europeni, în special pacienții care suferă de cancer, se bazează pe inovație când vorbim despre accesul la tratamente noi, mai eficiente, care să le prelungească viața. Factorii de decizie din UE trebuie să se asigure că deciziile de reglementare cu privire la terapiile inovatoare se bazează pe ceea ce contează cel mai mult pentru pacienţi, și anume supravieţuirea pe termen lung”.

Potrivit aprecierii lui Cristian Buşoi, autoritățile din UE cu responsabilități în domeniul Sănătății trebuie să le asigure cetățenilor europeni accesul la astfel de tratamente inovative în urma unei analize cost-beneficiu, centralizată de Agenţia Europeană de Medicamente. „Trebuie să prioritizăm investiţiile la nivel european şi naţional în domeniul cercetării şi să găsim soluţii durabile, pentru a include terapiile de ultimă generație în planurile naţionale de sănătate, în soluţiile de tratament, precum şi în modalităţile de finanţare”, a mai precizat europarlamentarul PNL.

Print Friendly, PDF & Email