Europarlamentar PNL Cristian Bușoi: „Trebuie să existe o comunicare cinstită cu pacienții, legată de accesul la terapia fără interferon”

Cristian Busoi Foto Costi DumaEuroparlamentarul PNL Cristian Bușoi spune că pe piață există deja medicamente inovatoare ce permit vindecarea hepatitei virale C, dar atrage atenţia responsabililor din Ministerul Sănătăţii să dovedească responsabilitate în comunicarea cu pacienții, pentru a nu le conferi false speranțe celor aflați în stadii avansate de boală. 

 

„Costul mare al terapiilor interferon free este o problemă și pentru țări cu bugete mai mari”

Vorbind despre șansele pe care le pot oferi pacienților tratamentele inovatoare interferon-free destinate bolnavilor de hepatită virală de tip C, europarlamentarul liberal Cristian Bușoi apreciază că abordarea acestei probleme de către oficialii din Sănătate a fost lipsită de etică. Asta, în condițiile în care unor pacienți aflați în stadii avansate de boală le-au fost întreținute false speranțe legate de îngăduirea accesului la aceste medicamente inovatoare, într-un orizont de timp estimat nerealist.

Cristian Bușoi mai spune că promisiunea factorilor de decizie din Sănătate cu privire la accesul pacienților români la terapiile fără interferon începând din luna iulie este o dovadă de populism.

Costul mare al noilor terapii este o problemă nu doar pentru România, ci și pentru țări cu bugete mai mari”, precizează Cristian Bușoi, potrivit căruia, într-o estimare realistă, dat fiind stadiul actual al negocierilor, este puțin probabil ca pacienții români să poată beneficia gratuit de tratament înainte de toamna acestui an. În plus, mai spune că este de anticipat că, atât în România, cât și în alte țări UE, în procesul de negociere a costurilor tratamentului per pacient se va ajunge la aplicarea unor discount-uri considerabile față de prețurile de listă.

Cristian Bușoi afirmă că această descoperire este cea mai spectaculoasă evoluție a medicinei ultimilor ani, întrucât oferă speranțe mari de vindecare unor pacienți aflați în stadii avansate de boală cronică a ficatului. El mai spune că unul dintre avantajele oferite de aceste noi terapii fără interferon constă în absența efectelor secundare care, în cazul terapiei cu interferon, sunt considerabile, şi asta, în condițiile unei eficiențe a tratamentului de 50%.

În ceea ce privește procedurile de negociere cu producătorii, aflate în curs de derulare, europarlamentarul liberal informează că în acest moment se derulează negocieri în Ungaria, în Portugalia, unde s-a ajuns deja la un acord, în Germania și Franța. În România, negocierile vizează încheierea de contracte cost-volum cu patru producători, unul dintre aceștia având lansat pe piață un produs destinat unui genotip viral ce afectează cea mai mare parte a populației României. „România nu poate intra în negocieri pentru a produce în regim de generic un medicament aflat sub patent”, explică Cristian Bușoi, argumentând astfel de ce ţara noastră nu poate angaja discuții în vederea producerii la nivel local a unor astfel de medicamente inovatoare, în vederea unei diminuări a costurilor tratamentului.

Costul la care va ajunge tratamentul în România nu se cunoaște încă, prețul tratamentului interferon-free în Statele Unite fiind, potrivit lui Cristian Bușoi, de aproximativ 100.000 de dolari.

Estimări oficiale, contrazise de realitate

injectiePotrivit unor declarații recente ale președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, citat de Mediafax, începând de luna aceasta, peste 5.000 de pacienți români cu hepatită virală C ar putea beneficia de tratamente interferon-free. Vasile Ciurchea estima și că până la finalul lunii iunie urmau să fie semnate primele contracte cu producătorii pentru terapia fără interferon, dând asigurări că tratamentul urmează să intre pe lista de servicii gratuite și compensate asigurate de CNAS.

Potrivit directorului CNAS, negocierile în vederea introducerii terapiei fără interferon, în baza unor contracte cost-volum, se poartă cu patru companii farmaceutice, obiectivul negocierilor fiind acela de a se obține un preț per pacient care să le permită accesul la aceste terapii inovatoare tuturor pacienților din România bolnavi de hepatită virală C, fibroză hepatică și ciroză. El a mai precizat că procesul de negociere nu a putut debuta înainte de februarie 2015, atunci când aceste medicamente au primit avizul de punere pe piață, și a adăugat că România va fi printre primele țări, alături de Portugalia și Germania, în care pacienții vor avea acces la terapia interferon-free.

Print Friendly, PDF & Email