Dominic Fritz: „A fost deblocată finanțarea de la bugetul de stat pentru proiectul Timișoara-Capitală Europeană a Culturii”

Foto: Petru Cojocaru

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, au mers la București pentru a solicita, la Ministerul Culturii, deblocarea finanţării pentru proiectul Timișoara-Capitală Europeană a Culturii 2023.

 

Alin Nica şi Dominic Fritz s-au întâlnit, la Ministerul Culturii, cu secretarul de stat Demeter Andras. „Am avut o discuție bună, care poate fi premiza deblocării proiectului. Mă bucur să vă informez că finanțarea de la bugetul de stat a proiectelor de infrastructură, deja inițiate de Primăria Timișoara în cadrul Capitalei Culturale, s-a deblocat”, declară Dominic Fritz. Acesta anunţă că ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a semnat normele de aplicare a OUG 42/2019, privind alocarea acestor finanțări, și speră că vor fi încheiate, în scurt timp, primele contracte de finanțare.

Primăria Municipiului Timișoara are prevăzute în acest act normativ cinci obiective de finanțare, cu un buget total de aproape 106 milioane lei. Lucrări din surse proprii au fost demarate pentru trei obiective: transformarea fostului spital de dermatologie în centru multicultural și reabilitarea cinematografelor Victoria și Dacia. Un un al patrulea obiectiv, reabilitarea parțială a corpurilor A1, A2 și B ale Palatului Culturii, se află în faza de pregătire a lansării licitației.

Primarul Timișoarei transmite că a discutat cu echipa Ministerului Culturii și propunerea Municipalităţii de a adăuga alte obiective, care să fie integral finalizate până în anul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, dar și o alocare viitoare mai flexibilă.

Primarul Dominic Fritz, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi preşedintele CJ Timiş, Alin Nica. Sursă foto: Primăria Timişoara

Salut angajamentul Ministrului Culturii de a numi, în scurt timp, un reprezentant în Consiliul Director al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Această numire va fi un prim pas în deblocarea asociației, aflată din 14 iulie 2020 în impas din lipsa unui Consiliu Director funcțional. Aceasta este o condiție necesară, dar nu suficientă, pentru ca asociația și întreg programul să reînceapă să funcționeze și o urgență”, declară Dominic Fritz.

Următorii pași, anunţă el, sunt completarea Consiliului Director și modificarea statutului asociației pentru a clarifica și eficientiza funcționarea acesteia. În paralel, pentru a debloca programul, Primăria Timișoara va demara în acest an, prin Centrul de Proiecte al Municipiului, finanțarea de proiecte pentru Capitala Culturală, bugetul fiind deja alocat Centrului.

În pregătirea vizitei de monitorizare a Comisiei Europene privind Programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, ce va avea loc în luna iunie, s-a convenit cu Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș colaborarea cu toate instituțiile implicate în finalizarea raportului privind stadiul programului și angajamentele pentru anul 2023.

Am găsit programul Capitalei Culturale în stare de comă și am făcut, încă din noiembrie, eforturi să-l resucităm, printr-o comunicare constantă cu actorii culturali timișoreni, cu Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș. Sper că astăzi am făcut un pas decisiv pentru deblocarea Programului”, mai spune primarul Dominic Fritz.

Print Friendly, PDF & Email