Divergenţe legate de majorarea pensiilor, cu reprezentanţii C.E.

Creşterea punctajului pentru Grupele I şi II anunţată ca posibilă, deşi Comisia Europeană nu e de acord

batraniComisia Europeană recomandă statelor membre extrem de multă prudenţă în ceea ce priveşte majorarea cuantumului pensiilor, precizând că trebuie să se evite colapsul sistemelor de pensii, ce ar putea fi generat de dezechilibrele demografice aferente procesului de îmbătrânire a populaţiei. Guvernul Ponta anunţă, însă, ca aproape sigur acordul C.E. în privinţa majorării punctajului lunar pentru pensiile aferente fostelor grupe de muncă I şi II.

 

Optimism exagerat

Guvernul a anunţat zilele trecute că va discuta, în ianuarie, cu reprezen­tanţii F.M.I. şi C.E. despre majorarea punctajului lunar pentru pensiile cores­punzătoare fostelor grupe de muncă I şi II, iar din a doua jumătate a anului 2014, această majorare ar putea fi posibilă. Aceasta deşi se ştie că ambele entităţi sunt, din principiu, împotriva majorărilor cuantumului pensiilor, re­comandând prudenţă în administrarea sistemelor de pensii de stat.

“Este un obiectiv politic al Guver­nu­lui, pe care l-am asumat, l-am buge­tat în anul 2014. Într-adevăr, însă, nu a fost agreat încă forma finală cu parte­nerii noştri internaţionali, Comisia Eu­ropeană şi F.M.I. Ei vor fi în ianuarie la Bucureşti, pe baza noului buget adop­tat arătând că există acei bani şi ară­tând că nu există un deficit bugetar. Eu sunt convins că din a doua jumătate a anului putem să facem şi acest lucru”, a de­clarat premierul Victor Ponta.

Majorarea pensiilor pentru con­di­ţii deosebite de muncă, acordate per­soa­nelor care au fost încadrate în fos­tele grupe I şi II de muncă, după 1 aprilie 2001, a fost amânată cu doi ani, până în 2014. Decizia a fost motivată de Guvernul Boc prin faptul că principala preocupare este plata tuturor pensiilor, lună de lună, în pofida dificultăţilor economice. Între timp, însă, e greu de crezut că situaţia economică s-a îmbu­nătăţi atât de mult, încât să nu mai existe astfel de preocupări.

Rămâne de văzut ce se va întâm­pla în perioada următoare, mai ales că, recent, Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor a aprobat proiectul legisla­tiv prin care se reintroduce grupa 1 de muncă, cea a condiţiilor grele, care fusese desfiinţată în urmă cu trei ani. Proiectul în cauză prevede ca românii care au lucrat în grupa 1 de muncă să primească un spor de vechime de şase luni pe an. Ulterior, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a cerut scoate­rea proiectului de pe ordinea de zi a plenului, precizând că nu s-a aprobat încă acordul cu F.M.I. 

Conform angajamentelor luate faţă de C.E., situaţia bugetului de pensii va trebui echilibrată prin măsuri care nu vor fi, cu siguranţă, populare, pentru că până în anul 2060 cheltuielile cu pen­siile vor reprezenta 13,5% din pro­dusul intern brut, fiind estimată o creş­tere de 3,7 puncte procentuale faţă de situaţia din prezent. Ca atare, Guver­nul trebuie să ţină cont de acest dez­echilibru bugetar inclusiv în ceea ce priveşte mărirea cuantumului pensiei.

Cu toate acestea, reprezentanţii Ligii Pensionarilor Timiş susţin că pen­sionarii timişeni aşteaptă, de la 1 ia­nuarie 2014, o majorare care să repre­zinte măcar o actualizare corectă cu rata inflaţiei.

157.000 de pensionari în Timiş

În prezent, la nivel naţional, pen­sia medie este de 759 de lei, iar nu­mă­rul pensionarilor depăşeşte 5,2 milioa­ne. În Timiş, conform datelor Casei Judeţene de Pensii, pensia medie este ceva mai mare – respectiv 789 de lei, dar se remarcă discrepanţe foarte mari în­tre pensiile medii pe categorii. Dacă pen­siile de agricultor au o medie, la nivelul judeţului, de doar 332 de lei, pensiile de stat au o medie, pe judeţ, de 817 lei, în timp ce pensiile de serviciu, acordate judecătorilor şi procurorilor cu o vechi­me de cel puţin 25 de ani în magistra­tu­ră au, în Timiş, o medie de 8.730 de lei.

În judeţ sunt în prezent 157.404 pensionari: 28.160 de pensionari cu pensii între 400 şi 600 de lei, 5.629 de pensionari cu pensii între 351 şi 400 de lei, 4.900 de pensionari cu pensii între 300 şi 350 de lei, 7.134 de pensionari cu pensii între 200 şi 300 de lei, 2.205 pensionari cu pensii între 100 şi 200 de lei şi 405 pensionari cu pensii până în 100 de lei.

“Deocamdată, nu se ştie nimic oficial despre aceste majorări aferente grupelor de muncă I şi II. Rămâne de văzut ce se va stabili de anul viitor, în urma discuţiilor cu F.M.I. şi Comisia Europeană”, spune Viorel Popa, pur­tătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Timiş.

Print Friendly, PDF & Email