Previziuni sumbre pentru piaţa europeană a muncii

Declinul demografic dă peste cap planurile angajatorilor

muncitorConform unor studii recente realizate pe plan european, viitoarea piaţă europeană a forţei de muncă va fi afectată grav de o criză a forţei de muncă, din cauza declinului demografic. Aceste tendinţe, de imposibilitate a găsirii unor angajaţi pentru anumite domenii, se întrevăd deja şi pe plan local.

 

“Vânătoarea” de angajaţi se va acutiza pe plan european

Şeful Direcţiei Generale Afaceri Interne a Reprezentanţei Comisiei Europene, Dragoş Tudorache, a invocat zilele trecute mai multe studii potrivit cărora, din cauza declinului demografic, UE va intra în criză din punct de vedere al forţei de muncă, în 20 – 30 de ani. Dragoş Tudorache a explicat, cu ocazia evenimentului intitulat “O Europă deschisă şi sigură: transformarea obiectivelor în realitate”, organizat la sediul Reprezentanţei CE în România, că UE are nevoie de forţă de muncă din exterior şi că ar trebui realizată o hartă a ofertelor de lucru la nivelul spaţiului comunitar. În acest mod, spune el, s-ar putea obţine şi o scădere a migraţiei ilegale care a condus la succesul politic al unor partide cu caracter extremist, în mai multe state UE. “Trebuie să identificăm domeniile în care avem nevoie de forţă de muncă din exterior. Poate să pară paradoxal, şomajul este acum de 20 la sută, dar există studii care relevă faptul că, în 20 – 30 de ani, vom avea o problemă pe piaţa muncii din Europa, din cauza declinului demografic”, a afirmat Dragoş Tudorache.

În majoritatea statelor europene, Microsoft, PayPal, Fujitsu şi multe alte companii de top au anunţat că în acest an îşi accelerează investiţiile, creând mii de locuri de muncă. Totuşi, dincolo de aceste intenţii, de natură să dea spe­ran­ţe, există o problemă legată de nu­mărul redus al celor care sunt calificaţi pentru posturile căutate de aceste com­panii de top. După o criză economică de cinci ani, aceasta este una dintre cele mai spinoase probleme cu care se con­fruntă majoritatea ţărilor europene. Sute de mii de oameni care şi-au pierdut locurile de muncă şi mulţi tineri care se alătură forţei de muncă descoperă că nu au pregătirea necesară pentru uriaşul număr de locuri de muncă ba­zate pe inovaţie ce apar pe continent.

În jur de două milioane de locuri de muncă din UE rămân neocupate, un număr aproximativ neschimbat fa­ţă de 2010, potrivit Eurostat. Un studiu publicat în noiembrie anul trecut de Eurofound, divizia de cercetare a UE, arată că, în pofida recesiunii, aproape 40% din companii au anunţat că întâm­pină dificultăţi în a găsi angajaţi cu aptitudini potrivite, comparativ cu 37%, în 2008, şi 35%, în 2005.

Criza forţei de muncă, remarcată şi pe plan local

În Timiş nu pare să se remarce aceeaşi criză de personal înalt calificat despre care se vorbeşte la nivel european. Paradoxal, raportat strict la oferta de locuri de muncă publicată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pare să fie mai degrabă nevoie de locuri de muncă pentru personal calificat cu studii medii, existând extrem de puţine locuri de muncă disponibile pentru absolvenţii de studii superioare.

“Oferta de locuri de muncă este în uşoară creştere pe plan local, cu 20 – 30 de locuri de muncă în plus de la o săptămână la alta. Sunt sectoare precum cel de construcţii sau automotive sau confecţii textile în care se caută constant personal în Timiş”, afirmă Simona Potîng, consilier Eures în cadrul AJOFM Timiş .

Totuşi, salarizarea în aceste sectoare nu este tentantă şi, ca atare, sunt absolvenţi sau persoane apte de muncă care preferă să stea în şomaj decât să accepte posturi pe care le consideră sub nivelul salarial aşteptat. 

Print Friendly, PDF & Email