Mâine va fi dat startul atelierelor creative din cadrul proiectului Basme din Banatul multicultural. Lecturi și reinterpretări urbane.
Atelierele se vor desfășura în două locații din Timișoara, respectiv la Ambasada şi la librăria Cărturești, timp de patru zile în perioada mai-iunie. Prima întâlnire cu liceenii va avea loc marţi, 8 mai, de la ora 16, la Ambasada, și va cuprinde două ateliere, unul de scriere creativă, iar celălalt, de eseu fotografic. La aceste ateliere participă 20 de elevi de la patru licee din Timișoara, împreună cu profesorii lor.
Organizatorii evenimentului sunt Asociația Sinaptica, Asociația Regia Artistică Timișoreană și Universitatea de Vest din Timișoara
Proiectul a pornit de la basmele culese în două volume, Basme din Banat, de Otilia Hedeșan, și Banatul multicultural astăzi. Basme și povestiri, de Eliana Popeți, și urmărește să le reinterpreteze prin intermediul tehnicii Creative Writing, care presupune rescrierea basmului într-o cheie modernă. Echipa proiectului a ales aceste metode de abordare interdisciplinară și interculturală deoarece doreşte să crească interesul tinerilor pentru lectură și, în acelaşi timp, să promoveze patrimoniul cultural imaterial local și accesul publicului tânăr la acesta.
În cadrul proiectul va urma o tabără urbană ce se desfășoară în perioada vacanței de vară. Sunt înscrişi 20 de participanți, elevi de la liceele Pedagogic „Carmen Sylva”, Teoretic „Bartók Béla”, Teoretic „Nikolaus Lenau”, din Timişoara, și Teoretic „Dositei Obradovici”, din Lugoj. Timp de cinci zile elevii vor vizita păstrătorii de basme din câteva localități din zona Banatului și vor interacționa cu etnologi și artiști vizuali în curtea Galeriei de Artă Jecza.
Reinterpretările urbane și actuale ale vechilor basme banățene, oferite de către elevii participanți intră într-un concurs, iar cele mai creative zece reinterpretări vor fi recompensate cu premii în bani în valoare de 5000 de lei.
Ultimele comentarii