Proiectul Basme din Banat. Lecturi și reinterpretări urbane se apropie de final. Mâine, la Timişoara vor avea loc o expoziție de fotografie și lansarea unui volum de basme.
Proiectul Basme din Banat. Lecturi și reinterpretări urbane a pornit de de la o serie de basme din Banat, culese în două volume, Basme din Banat. Lecturi postcanonice, al prof. dr. Otilia Hedeșan, și Banatul multicultural astăzi. Basme și povestiri, semnat de dr. Eliana Popeți, și s-a materializat cu implicarea a peste 70 de adolescenți care au „remixat” vechile basme bănățene prin intermediul fotografiei și a scrierii creative.
Joi, 18 octombrie, ora 19, la Ambasada va avea loc vernisajul expoziției de fotografie și lansarea volumului de basme, rezultate ale acesui proiect. Vor fi expuse 15 eseuri fotografice și texte creative realizate de elevi de la şapte școli și licee din Timișoara și din Teregova, județul Caraș-Severin. Expoziția și volumul ilustrează parcursul creativ al adolescențiilor implicați în proiect. „Eroii de poveste” au participat la ateliere creative și la o tabără urbană, unde, cu ajutorul ajutorul etnologilor și al altor specialiști, au înțeles și au trecut prin propriul filtru valorile de patrimoniu imaterial din regiunea Banatului.
Organizatorii spun că proiectul Basme din Banat. Lecturi și reinterpretări urbane i-a încurajat să redescopere timp de mai multe luni plăcerea lecturii basmelor, în special a celor în grai bănățean şi aunţă că reinterpretarea artistică a acestor basme poate fi descoperită în cadrul expoziției de fotografie și în volumul ce va fi lansat joi, 18 octombrie, ora 19, la hubul creativ Ambasada.
Proiectul Basme din Banat. Lecturi și reinterpretări urbane este realizat de către Asociația Sinaptica împreună cu partenerii săi, Asociația Regia Artistică Timișoreană și Universitatea de Vest din Timișoara și este co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național. Perioada de derulare este martie – noiembrie 2018.
Ultimele comentarii