Consiliul Judeţean Timiş rămâne consecvent ideii de a iniţia demersurile de documentaţie pentru realizarea unei noi maternităţi în Timişoara. În ultima şedinţă de plen s-a alocat o sumă generoasă pentru studiul de fezabilitate necesar acestui proiect, pentru care nu există nici teren identificat, şi nici finanţare, o parte din consilierii judeţeni spunând că există o probabilitate mare ca noua maternitate să rămână doar o investiţie pe hârtie.
Documentaţie şi cam atât
Pentru ultima şedinţă de plen din acest mandat, conducerea Consiliului Judeţean Timiş a supus aprobării plenului şi proiectul de buget pe acest an, care cuprinde, printre altele, suma de 135.000 de lei pentru construirea unei maternităţi „în proximitatea” Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara.
După cum se poate deduce chiar din formulare, CJ Timiş habar nu are unde exact va găsi în „proximitatea” Spitalului Judeţean spaţiul necesar pentru o asemenea investiţie, mai ales că respectiva zonă este foarte disputată din punct de vedere imobiliar, cu multe nebuloase cadastrale şi cu destul de multe investiţii prognozate în perspectivă.
„Nu s-a discutat niciun moment despre faptul că la nivelul CJ Timiş s-ar şti unde s-ar putea găsi terenul respectiv pentru o asemenea investiţie, şi cu atât mai puţin sursa de finanţare. Impresia mea este că deocamdată singurul scop este să se realizeze o documentaţie, ca va costa probabil de trei ori mai mult decât ar fi normal”, spune consilierul judeţean PNL Marius Martinescu.
O mutare „în principiu” a Maternităţii Bega
Proiectul se doreşte a fi de fapt, o mutare a Maternităţii „Bega”, CJ Timiş având abia acum revelaţia că această instituţie, „organizată pe necesităţile anilor 1941 şi pe legislaţia respectivă, nu mai îndeplineşte normele de organizare spaţial funcţională şi igienico-sanitare.”
În aceeaşi motivaţie se mai menţionează că în această unitate nu se respectă în totalitate împărţirea spaţial-zonală în cele patru zone, curată, murdară, intermediară şi neutră, ceea ce creşte riscul infecţiilor nosocomiale şi scade eficienţa actului medical. În plus, căile de comunicare între sectoare nu respectă normele de dimensiune, normele igienico-sanitare şi normele pentru deplasarea pacienţilor cu handicap (nu există rampă, nu există lift), se mai arată în documentaţia CJ Timiş.
Tot aici se menţionează că la acest spital nu se respectă dimensionarea spaţiilor, iar suprafaţa saloanelor este prea mică faţă de numărul de paturi existent. Totodată, toate instalaţiile, de la cele sanitare, de apă şi canalizare, până la cele electrice, sunt vechi şi nu mai fac faţă necesităţii spitalului. Iar canalizarea şi apele uzate evacuate nu respectă prevederile de mediu, finisajele încăperilor sunt necorespunzătoare, majoritatea saloanelor nu au dotarea minimă necesară, nu sunt respectate normele de iluminat, ventilaţie, apă caldă şi rece, nu există parcări pentru medici şi pacienţi, iar spaţiul verde nu este amenajat corespunzător.
În aceste condiţii, oficialii CJ Timiş consideră că se impune realizarea unei noi maternităţi, în preajma Spitalului Judeţean, cu minimum 120 de locuri. Printre avantajele construirii unei noi maternităţi sunt enumerate diminuarea costurilor pentru transportul produselor biologice la laboratoare, realizarea mai uşoară a consultărilor interdisciplinare, la fel, administrarea alimentaţiei şi spălarea şi distribuirea lenjeriei.
„Realizarea investiţiei ar duce la creşterea satisfacţiei şi încrederii populaţiei din judeţul Timiş faţă de sectorul sanitar, cu creşterea adresabilităţii la serviciile medicale de profil. Aceasta, împreună cu dotarea spitalului cu echipamente performante, şi management de calitate vor contribui la creşterea stării de sănătate în judeţ, cu consecinţe majore asupra forţei de muncă, zilelor de incapacitate temporală de muncă, profitul întreprinderilor şi a veniturilor locale”, se arată în motivaţia administraţiei judeţene.
Timpolis, stiri timisoara, constructie maternitate timisoara, cj timis, spital judetean timisoara, maternitate bega
Ultimele comentarii