Aproape 30% din populaţia globului este supraponderală sau obeză

ObezitateAproape 2,1 miliarde de persoane – respectiv, 30% din populaţia mondială –, din care peste 62% provin din ţările în curs de dezvoltare, sunt supraponderale sau suferă de obezitate, conform unui studiu american.

 

„Obezitatea este o problemă care afectează pe toată lumea, indiferent de vârstă sau venituri, oriunde în lume”, spune, citat de Mediafax, Christopher Murray, directorul Institutului de Evaluare a Sănătăţii de la Universitatea din Washington, care a analizat datele obţinute din 188 de ţări.

Între 1980 şi 2013, proporţia persoanelor cu un indice de masă corporală (IMC – raportul dintre greutatea exprimată în kilograme şi pătratul înălţimii) de peste 25 de puncte – limita dincolo de care oamenii sunt consideraţi supraponderali – a trecut, la nivel mondial, de la 28,8% la 36,9% în cazul bărbaţilor şi de la 29,8% la 38% în cazul femeilor, conform studiului publicat în revista medicală The Lancet, din Marea Britanie.

Un indice de masă corporală de peste 30 de puncte este considerat un simptom al obezităţii, în cazul adulţilor. Adultul care are un indice situat între 25 şi 30 este considerat supraponderal.

În rândul ţărilor dezvoltate, Statele Unite, Marea Britanie şi Australia ocupă primele locuri în privinţa numărului de persoane cu vârsta de peste 20 de ani obeze sau supraponderale, cu o proporţie de peste 60%.

În ceea ce priveşte ţările în curs de dezvoltare, dacă obezitatea reprezintă o excepţie în anumite ţări din Africa, precum Burkina Faso şi Ciad, alte ţări din Orientul Mijlociu, America Latină şi Oceania au depăşit deja ţările occidentale.

Ţările reprezentative în acest sens sunt Egipt, Libia, Arabia Saudită, Oman, Bahrein şi Kuweit, unde numărul de persoane supraponderale şi obeze a crescut considerabil, afectând peste 70% din persoanele cu vârsta de peste 20 de ani.

Această tendinţă este regăsită în mai multe ţări din America Latină (Mexic, Salvador, Costa Rica, Honduras, Chile, Paraguay) şi mai ales în micile insule-stat din Oceanul Pacific (Tonga, Kiribati şi Samoa), unde nivelul a depăşit 80% în rândul populaţiei cu vârsta de peste 20 de ani.

În paralel cu creşterea numărului de persoane supraponderale a scăzut vârsta de la care se manifestă simptomele obezităţii: între 1980 şi 2013, numărul de copii şi adolescenţi obezi sau supraponderali a crescut cu 50% la nivel mondial.

Această creştere este extrem de neliniştitoare (…) în măsura în care obezitatea infantilă poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii, mai ales cardiovasculare, asupra diabetului şi a numeroase forme de cancer", a subliniat cercetătoarea Marie Ng, care a coordonat studiul.

Potrivit unui studiu publicat în 2012 în revista The Lancet, referitor la "impactul mondial al morbidităţii”, obezitatea ar fi provocat 3,4 milioane de decese doar în 2010.

Cu 160 de milioane de cazuri, SUA reprezintă ţara cu cele mai multe persoane obeze şi supraponderale din lume, devansând ţări precum China, India, Rusia, Brazilia şi Mexic.

În SUA, această problemă afectează peste 70% dintre bărbaţi şi aproape 62% dintre femeile cu vârsta de peste 20 de ani, precum şi 30% dintre copii şi adolescenţi. Proporţia este de 32% dintre bărbaţii adulţi şi de 34% dintre femeile adulte, faţă de numai 4% în China şi India.

„În timpul ultimelor trei decenii, nicio ţară nu a reuşit să reducă rata obezităţii şi ne aşteptăm să crească într-un ritm regulat în statele cu veniturile reduse şi medii, dacă nu vor fi luate măsuri urgente pentru a eradica această criză de sănătate publică”, avertizează Christopher Murray.

Print Friendly, PDF & Email