Zilele trecute s-a împlinit un an de când DNA a dispus disjungerea cauzei în ceea ce-l privește, printre allţii, pe Ilie Sârbu, fost senator PSD de Timiş, actual vicepreşedinte al Curţii de Conturi. De atunci, cauza „e în lucru”.
Zilele trecute s-a împlinit un an de când procurorii DNA Brașov au dispus disjungerea cauzei în ceea ce privește pe Ilie Sârbu și Dan Șova, precum și alte persoane, din dosarul privind retrocedările ilegale de pădure, dosar în care Viorel Hrebenciuc, fiul său, Andrei, parlamentarii Ioan Adam și Tudor Chiuariu și alți inculpați au fost deja trimişi în judecată, pentru fapte privind retrocedarea unor mari suprafețe de pădure. Motivaţia disjungerii acestei cauze, declara atunci DNA, citată de Agerpres, era nefinalizarea cercetărilor „din motive obiective până la momentul întocmirii rechizitoriului cu privire la toate faptele și persoanele”. În plus, susţineau procurorii anticorupţie, nu era lămurită, „dincolo de orice îndoială, existența tuturor faptelor și contribuția tuturor persoanelor implicate”. De atunci, însă, nu s-a mai auzit nimic oficial despre această cauză..
Am solicitat, ieri, DNA să ne comunice în ce stadiu sunt cercetările în cauza care îl vizează, printre alţii, pe Ilie Sârbu, fost senator PSD de Timiş, actual vicepreşedinte al Curţii de Conturi.
Într-un răspuns semnat Biroul de Informare şi Relaţii Publice, primit azi, suntem informaţi că „dosarul la care faceți referire se află în lucru pe rolul DNA – Serviciul Teritorial Brașov, în acest moment alte informații privind stadiul anchetei nu pot fi oferite în conformitate cu prevederile art.12, lit. e) din legea 544/2001.” Text de lege care spune că fac excepţie de la accesul liber al cetăţenilor „informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane”.
La începutul anului trecut, Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul ministru Tudor Chiuariu şi deputatul Ioan Adam au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.
În acest dosar fuseseră arestaţi fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei, deputatul PSD Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza şi judecătorul Lorand Andras Ordog.
Potrivit Hotnews, dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi fost constituit în aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, împreună cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu. Potrivit DNA, aceştia ar fi urmărit să obţină venituri prin cumpărare de influenţa sau folosirea funcţiilor. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubita în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Gheorghe Paltin Sturdza ar fi reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.
DNA anunţa că în aprilie 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza le-ar fi cerut judecătorilor Lorand Andras Ordog şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, să pronunţe o hotărâre judecătorească în favorarea sa, Tribunalul Covasna dispunând punerea în posesia lui Paltin Sturdza a unei suprafeţe de 43.227 de hectare de pădure în Bacău.
În aprilie 2013, Hrebenciuc şi Bengescu le-ar fi promis deputatului Ioan Adam şi lui Paltin Sturdza că-i va determina pe funcţionarii publici care trebuiau să îl pună în posesie pe Sturdza şi să elibereze titlul de proprietate pentru terenul de 43.227 de hectare – printre care Comisia Judeţeană de Fond Funciar Bacău, Direcţia Silvică Bacău, Comisiile locale de Fond Funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău, ITRSV Suceava şi Romsilva – să urgenteze îndeplinirea actelor sau să nu se formuleze plângeri în instanţă împotriva deciziilor Comisiei Judeţene de Fond Funciar Bacău. Hrebenciuc şi Bengescu ar fi acceptat să primească de la cei doi, în schimbul intervenţiilor sale, bani sau alte foloase, mai spuneau procurorii anticorupţie.
Viorel Hrebenciuc mai este acuzat că, începând din 2013, i-ar fi solicitat lui Ilie Sârbu, fost senator PSD, până în vara lui 2015, când a demisionat – să-i transmită „mesaje obligatorii” lui Adam Craciunescu, pe atunci, director general al Romsilva, în legătură cu modul în care Romsilva trebuia să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate pentru cele peste 43.000 de hectare de pădure.
Ultimele comentarii