Alin Nica: „Vreau să ducem împreună întreg Timișul la nivel european” (P)

Sursă foto: Facebook Alin Nica

Candidatul PNL la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat azi programul de guvernare locală pe care l-a numit Timișul la nivel european. „Programul nostru pleacă de la nevoile comunităților și ale județului, nu e doar al meu”, spune Alin Nica şi promite că va fi președintele tuturor primarilor din Timiș, indiferent de culoarea lor politică.

 

Știu că unii spun că au ajuns deja la nivel european. Eu însă vreau să depășim aceste abordări personale mai mult sau mai puțin obiective și să ducem împreună întreg Timișul la nivel european. Pentru că avem mulți elevi care își încep în curând școala în condiții improprii, care încă nu au toalete în școli, sau pensionari care nu au apă și canalizare în case, comune încă neracordate la reţeaua de gaz, oameni care încă se chinuie să meargă pe drumuri neasfaltate, nu putem spune că trăim cu toții într-un județ european. Putem fi încrezuți, putem să ne batem cu pumnul în piept, să ne lăudam cu câteva drumuri asfaltate în patru că, gata, suntem la nivel european, or pentru mine, ca și pentru majoritatea dintre voi, a fi la nivel european  înseamnă mult, mult mai mult”, a declarat candidatul PNL la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, la lansarea programului de guvernare locală „Timișul la nivel european”.

Acesta anunţă că, împreună cu un grup de specialiști, cu primari, cu profesori universitari și, nu în ultimul rând, cu „oameni care au soluții”, a pus la punct un program realist de guvernare locală: „Programul nostru pleacă de la nevoile comunităților și ale județului, nu e doar al meu.”

Alin Nica anunţă că programul său de guvernare locală urmărește câteva puncte majore:

Crearea unei administrații deschise mediului de afaceri, care să asigure atragerea investițiilor, stimularea antreprenoriatului și, totodată, transformarea turismului și divertismentului în vectori de creștere economică;

Crearea unui instrument financiar care va reconfigura arhitectura investițională a județului, respectiv Fondul Județean de Investiții Timiș. „Acest proiect va oferi cofinanțare, precum și suport în scrierea, accesarea și implementarea proiectelor cu finanțare europeană. Banii nu vor fi dați pe criterii politice ca în alte guvernări naționale, dar și locale. Practic este instrumentul primarilor gospodari care aduc fonduri europene în comunele și orașele lor.”

Înfiinţarea Consiliului de Strategie și Consiliere Economică format dintr-o echipă de specialiști care va pune la aceeași masă reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș, oameni de afaceri și din mediul universitar. „Universitarii timișeni sunt o resursă enormă și trebuie să folosim expertiza lor pentru dezvoltarea județului.”

Realizarea unui accelerator de afaceri care va funcționa în subordinea CJ Timiş și va asigura accesul la finanțare europeană pentru dezvoltarea antreprenoriatului.

Înființarea unui departament care vizează proiecte de diplomație economică și care să ofere sprijin investitorilor în relația cu administrația locală sau centrală și care să poată promova județul în plan economic, turistic și cultural.

Creşterea calităţii vieții pentru timișeni, care va pune accent pe sănătate pe care Alin Nica vrea să o aducă la standarde europene, educație și civism, cultură și identitate, asistență socială și dezvoltarea sportului de masă.

Asigurarea bunăstării durabile pentru mediul rural, prin care se urmărește în primul rând reducerea decalajului dintre mediul rural și cel urban pornind de la finanțarea racordării gospodăriilor la infrastructura de transport, dezvoltarea infrastructurii energetice, susținerea investițiilor în agricultură, stimularea mediului de afaceri, susținerea educației, susținerea sportului, asigurarea serviciilor de utilități și rezolvarea problematicii specifice fondului funciar.

Dezvoltarea infrastructurii în slujba cetățeanului și economiei. „Ne dorim să transformăm Timișul în județul cu cea mai modernă infrastructură rutiera din țară și, implicit, transformarea județului într-un veritabil hub logistic național, dar și la nivelul euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa – DKMT. Din păcate, în ultimii opt ani, cele două conduceri PSD-iste ale Consiliului Județean au abandonat, aproape în totalitate, colaborarea externă, nu doar pe cea cu Bruxelles-ul, ci și pe cea în cadrul euroregiunii DKMT. Totodată, voi readuce la viață colaborarea în cadrul euroregiunii pentru realizarea de proiecte transfrontaliere de care comunitățile noastre au atâta nevoie. „

Atragerea de fonduri europene. „Am expertiza necesară, am cum se spune, la mine la Dudeștii Noi, poteca bătătorită la Bruxelles. Sunt membru al Comitetului Regiunilor Europei și expert european. Cele mai multe proiecte din Dudești Noi s-au realizat prin atragerea de fonduri europene. Din păcate, fostele conduceri PSD-iste ale CJ Timiș s-au bazat doar pe banii veniți de la București pe baza clientelismului politic sau folosind fonduri proprii. CJ Timiș, așa cum știți, are excedent bugetar, dar nu datorită unor performanțe financiare, ci pentru că administrația PSD nu a știut cum să investească acești bani pentru a sprijini comunitățile locale și a dezvolta județul”, spune Alin Nica.

Susţinerea dialogului social și implementarea platformei e-Timiș” pentru digitalizarea serviciilor publice și dezvoltarea capacității administrative. „Aș vrea să încheiem epopeea dosarului cu șină. Nu este normal să ai nevoie de o autorizație, de un aviz de la CJ Timiș și să fii nevoit să aduci aceleași documente pe care le-ai mai depus o dată, în urma cu câteva luni”, declară Alin Nica.

Stimularea dialogului interinstituțional pentru Timiș. „În viziunea mea și a PNL, CJ Timiş trebuie să fie un vector autentic al cooperării și al dialogului instituțional, atât cu mediul economic, cât și cu cel universitar dar și cu cel al administrației centrale.  De aceea am intitulat capitolul 7 ”Stimulăm dialogul interinstituțional pentru Timiș.”

Protecția mediului, ca element importante al asigurării unei calități ridicate a vieții, proiect care vizează conservarea biodiversității și ariilor naturale protejate, încurajarea investițiilor în energie verde și în industrii nepoluante, păstrarea fondului forestier atât în mediul rural, cât și în mediul urban, și crearea unor păduri de protecție urbană.

În conferinţa de presă în care şi-a prezentat programul de guvernare locale, Alin Nica i-a avut alături pe primarul Timişoarei, Nicolae Robu, pe Dănuț Groza, primarul orașului Sânnicolau Mare, Petru Roman, primarul din Deta, Sorin Munteanu, primarul oraşului Buziaș, Darius Postelnicu, primarul oraşului Jimbolia, Raul Cozarov, primarul din Gătaia, Filip Petru, primarul de la Ciacova, și Marcel Avram, primarul oraşului Făget.

Nu întâmplător îi am lângă mine pe primarii PNL ai orașelor din Timiș. Din păcate, restricțiile nu ne-au permis să avem fizic, azi lângă noi, toți primarii liberali din Timiș, cei actuali în funcție, dar și pe cei care își vor prelua mandatul după 27 septembrie. De aceea, suntem într-o formula restrânsă. I-am rugat pe colegii mei să fie alături de mine pentru a prezenta fiecare un proiect pe care să îl implementeze împreună cu Consiliul Județean Timiș. Începând din acesta toamnă, timp de patru ani vom vorbi nu doar de un Timiș la nivel european, ci și de un Timiș liberal. Pentru că vom avea Primării liberale, un președinte liberal la CJ Timiș și un Guvern liberal și după 6 decembrie. Astfel, vom avea tot sprijinul necesar pentru a putea pune în aplicare proiectele care vor duce Timișul la nivel european”, a mai declarat Alin Nica.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email