Temperaturile extrem de ridicate din ultimele săptămâni, precum şi inundaţiile au creat condiţii propice pentru înmulţirea ţânţarilor, insectele reprezentând o problemă în aproape tot judeţul. Reprezentanţii Aviaţiei Utilitare spun că şi anul acesta, şi anul trecut, în premieră, s-a făcut dezinsecţie în tot judeţul, fără preferinţe. Probleme au fost doar la Timişoara, unde ar fi trebuit să se realizeze dezinsecţii în serie.
Dezinsecţii fără preferinţe
Pentru că în tot judeţul s-a semnalat o creştere foarte mare a numărului de insecte, pe fondul caniculei şi a ploilor însemnate cantitativ, Consiliul Judeţean Timiş susţine că a programat acţiunea de combatere a ţânţarilor, căpuşelor şi altor insecte. Dezinsecţia presupune combaterea insectelor şi a căpuşelor pe o suprafaţă de aproximativ 28.000 de hectare, terenuri care aparţin domeniului public al unităţilor administrativ teritoriale din Timiş. Mai multe instituţii au făcut sesizări şi au cerut dezinsecţii, printre acestea numărându-se Direcţia Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Timiş şi Direcţia de Sănătate Publică.
“Primăriile vor fi anunţate din timp. La fel, fermierii şi crescătorii de albine”, spune Nicolae Oprea, consilier al preşedintelui CJ Timiş, pe probleme de agricultură. Asta pentru că, la fiecare dezinsecţie făcută cu avioanele utilitare, crescătorii de albine s-au plâns că nu au fost înştiinţaţi şi au avut pagube însemnate în stupi. Totuşi, Nicolae Oprea dă asigurări că substanţele nu sunt dăunătoare pentru animale.
Deşi la ultima şedinţă de plen au existat discuţii pe seama sumei de 1.250.000 de lei alocate pentru această operaţiune, mai mulţi consilieri judeţeni au arătat că dezinsecţia este o necesitate pentru sănătatea cetăţenilor. Cât despre suma de 1,25 de milioane de lei, aceasta a fost stabilită “prin raportarea la valoarea pesticidului, costul orelor de zbor, dar şi a consumului de benzină”.
“Noi chiar acum facem dezinsecţie aeriană în zonele în care au fost inundaţii, unde s-a semnalat că a crescut numărul de ţânţari. Pot să spun că în ultimii doi ani, în premieră, s-au făcut stropiri pe toată suprafaţa judeţului, fără niciun fel de preferinţe. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat de pe vremea lui Ceauşescu, şi, de aceea, nu cred că vor fi probleme deosebite legate de înmulţirea insectelor în perioada următoare”, ne-a declarat Pascu Lup, reprezentant al Aviaţiei Utilitare Timişoara.
Probleme la Timişoara
Din păcate, probleme, chiar şi după dezinsecţie, sunt în special la Timişoara, unde există sesizări şi plângeri legate de disconfortul creat de creşterea numărului de insecte.
În acest sens, reprezentanţii Primăriei Timişoara au anunţat din nou lucrări de dezinsecţie, menţionând că, pe lângă acţionarea la sol, vor fi împrăştiate şi din aer substanţe pentru combaterea muştelor şi a ţânţarilor din elicopter. „Ca urmare a precipitaţiilor abundente şi a temperaturilor ridicate din ultima perioadă, ce au favorizat înmulţirea insectelor producătoare de disconfort pentru populaţie, Primăria Timişoara a demarat lucrări de dezinsecţie aeriană pentru combaterea muştelor şi ţânţarilor”, au anunţat reprezentanţii Municipalităţii. Dacă în alţi ani o firmă privată se ocupa de dezinsecţia aeriană, în baza unui contract cu Primăria Timişoara, anul acesta Municipalitatea s-a apelat la CJ Timiş, respective, la Aviaţia Utilitară.
“Primăria Timişoara nu plăteşte nimic, nu i s-a solicitat să plătească. Există o hotărâre de consiliu judeţean care spune că se fac pe raza judeţului aceste tratamente împotriva vectorilor, se fac aerian, cu cei de la Aeroportul Cioca. Noi am anunţat doar începerea lucrărilor. Noi nu am făcut lucrări aeriene anul acesta, doar la sol. Avem un contract acum pentru că s-a făcut o achiziţie directă, în valoare de 30.000 de euro, dar pentru zboruri sunt nişte costuri mult mai mari”, au precizat reprezentanţii Direcţiei de Mediu a Primăriei.
Chiar dacă, în ceea ce priveşte demersurile pentru dezinsecţie făcute de Primărie era loc de mai bine, Municipalitatea face, din nou, apel la cetăţeni.
„Facem precizarea că, odată cu aplicarea tratamentelor pe domeniul public, o parte din insectele producătoare de disconfort se retrag în subsoluri umede sau inundate, anexe, casa scărilor sau acoperişuri ale imobilelor. Ţinând cont de aceste aspecte, Primăria Timişoara, prin Direcţia de Mediu, face un apel la toţi cetăţenii, persoane fizice, juridice, instituţii, societăţi comerciale, asociaţii de proprietari/locatari să ia măsuri urgente de combatere a dăunătorilor, pe cât posibil concomitent cu operaţiunile efectuate de Primăria Timişoara”, a transmis conducerea Municipalităţii.
“Problema de la Timişoara este că nu este de ajuns să se stropească aerian o singură dată pe vară. Dezinsecţia ar trebui repetată cel puţin o dată la o lună, pentru a se asigura confortul urban. Pentru o mai mare eficienţă, ar trebui să se stropească la 14 – 21 de zile – este o chestiune de normalitate, mai ales în lunie călduroase – iunie, iulie, august, şi în condiţiile în care noi am avut zone calamitate cu inundaţii”, spune Pascu Lup, reprezentant al Aviaţiei Utilitare Timişoara.
Planuri şi fonduri există, dar probleme persistă
Deşi se susţine că, în premieră, anul trecut şi în acest an au fost realizate dezinsecţii la nivelul întregului judeţ, câteva sate au fost terorizate, în toamna anului trecut roiuri de buburuze asiatice s-au adunat ciorchine pe clădiri şi au intrat în case, determinându-i pe săteni chiar să sune şi la 112. Milioane de buburuze asiatice au invadat comunele Maşloc şi Bogda şi satul Altringen, localnicii fiind efectiv disperaţi. Şi cum grupuri de astfel de insecte au fost observate şi în acest an, în zona de nord a judeţului, există şanse mari ca în octombrie situaţia de anul trecut să se repete, la o scară mult mai mare de această dată. Rămâne speranţa că administraţia judeţeană va lua măsuri eficiente pentru realizarea unei dezinsecţii eficiente.
Luna trecută, CJ Timiş a aprobat planul de executare a lucrărilor de combatere a insectelor şi artropodelor pe teritoriul judeţului, precizând că acţiunea de combatere a insectelor şi artropodelor se va efectua pe o suprafaţă de aproximativ 28.000 de hectare, terenuri care aparţin domeniului public si privat.
În ceea ce priveşte municipiul Timişoara, în iunie Primăria a făcut public anunţul de intenţie cu privire la delegarea gestiunii serviciului de salubrizare pentru activităţile de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare în Timişoara. Municipalitatea aşteaptă oferte până la sfârşitul lunii iulie şi, probabil, nu va duce lipsă de amatori, ţinând cont valoarea fabuloasă a contractului – 12.095.675 lei şi 60 de bani, fără TVA. Este curios felul în care s-a ajuns la această estimare extrem de precisă şi extrem de mare. În contextul acestei valori mari, se impune şi precizarea că respectivele servicii sunt contractate doar pentru domeniul public, asociaţiile de proprietari trebuind să se descurce singure pentru spaţiile administrate, prin contractarea unor servicii de la firmele de specialitate.
Şi la acest contract Primăria nu a uitat să prevadă şi deja tradiţionalele „cheltuieli diverse şi neprevăzute”, în valoare de 129.237,54 lei fără TVA, respectiv 1,08% din valoarea estimată a serviciilor contractate.
Direcţia de Mediu a Primăriei spune că, apelând la mijloace terestre, dezinsecţia pe domeniul public al oraşului s-a efectuat în perioadele cu cea mai intensă activitate a insectelor (adică, seara târziu şi dimineaţa devreme). „Au fost verificate şi soluţionate solicitările formulate cu privire la prezenţa unor purici în subsolurile blocurilor (în general datorită animalelor de companie), a viespilor, căpuşelor, păduchilor, furnicilor şi ţânţarilor în instituţii de învăţământ, subsolurile blocurilor, parcuri şi locuri de joacă, iar frecvenţa precipitaţiilor a condus la necesitatea repetării mai multor tratamente de dezinsecţie pe toată suprafaţa aparţinând domeniului public al Municipiului Timişoara”, declară reprezentanţii Primăriei Timişoara. Aceiaşi oficiali mai spun că „lucrările s-au realizat etapizat, prin identificarea zonelor de circulaţie a insectelor, după care s-a trecut la efectuarea propriu-zisă a operaţiunii”. Dezinsecţia prin mijloace aeriene s-a efectuat anul trecut pe o suprafaţă de 9.000 de hectare.
Ultimele comentarii