Conform reprezentanţilor Camerei Agricole Judeţene Timiş, programul de încurajare a consumului de fructe proaspete în unităţile de învăţământ, program care beneficiază de finanţare europeană, continuă să nu fie aplicat în Timiş, deşi putea funcţiona din 2007. Din motive care ţin de organizarea la nivel central şi local, Timişul a pierdut sume deloc neglijabile, care ar fi contribuit la promovarea unui regim de alimentaţie sănătos al noilor generaţii, tot mai afectate de obezitate.
Încă un an şcolar fără mere distribuite în şcoli
Comisia Europeană a alocat, în ultimii ani, sute de milioane de euro, anual, pentru programul de distribuţie de fructe în şcoli, considerat o măsură de combatere a obezităţii şi de ţinere la distanţă a copiilor de mâncarea de tip fast-food. Odată cu integrarea României în UE, acest program a devenit accesibil şi pe plan naţional. După aproape şapte ani de la momentul integrării în UE şi doar un an de implementare, acest program nu are succes, în Timiş. O situaţie întâlnită, însă, în majoritatea judeţelor.
După ce, ani în şir, programul a fost derulat doar prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, s-a considerat că este nevoie de eficientizarea acestui program, cu o implementare foarte slabă, prin trecerea acestuia în coordonarea directă a Consiliului Judeţean Timiş. Astfel, s-a venit cu iniţiativa ca solicitările să fie centralizare la administraţia judeţeană, sperându-se că se va reuşi o mai bună mobilizare a instituţiilor şcolare şi, în speţă, a Primăriilor, care ar fi trebuit să se implice şi ele în derularea acestui program. Lucru care nu s-a întâmplat.
Aşa se face că, în momentul de faţă, nu mai există în Timiş, conform informaţiilor de la APIA, nici măcar o singură unitate şcolară care să mai deruleze acest program. “Spre deosebire de programul «Cornul cu lapte», care se derulează foarte bine în Timiş, unde e implementat în 536 de şcoli, la fructe nu există cereri de finanţare depuse. Din câte am înţeles, la Consiliul Judeţean s-a organizat licitaţie, dar ofertanţii nu au fost eligibili. Aşa că se va organiza o nouă licitaţie, pentru ca acest program, să fie derulat în mod corespunzător începând din anul şcolar 2014 – 2015”, ne-a declarat Florin Faur, directorul APIA Timiş.
Cinci tone de mere ar fi putut fi distribuite zilnic în Timiş
Conform calculelor Camerei Agricole Judeţene Timiş, în judeţ, la un număr de 50.588 de elevi, ar fi necesare 5.058 de kilograme de mere zilnic, pentru elevii de la clasele I – VIII. Iar pentru Timişoara, la un număr de aproximativ 30.000 de elevi, ar fi necesare circa 3.000 de kilograme mere pe zi.
“Una din ţările mari producătoare de mere este Polonia, care până acum exporta cantităţi mari de mere în Rusia şi Ucraina. În ultimul timp, datorită situaţiilor geopolitice, polonezii şi-au reorientat exportul de mere spre România, la un preţ super-avantajos de numai 1,9 lei / kg, ceea ce pentru Timiş ar corespunde unor cheltuieli de 9,610 lei pe zi, cheltuială suportată de UE. Faţă de promovările ce se realizează la această dată în şcoli prin diverse chioşcuri ce desfac produse pline de E-uri, zaharuri, grăsimi şi alimente care mai de care mai nesănătoase, consider necesară trecerea urgentă la Programul Mărul în şcoli, iar locul chioşcurilor cu produse nesănătoase să fie luat de chioşcuri care să desfacă fructe în exclusivitate”, spune Tiberiu Lelescu, vicepreşedintele Camerei Agricole Judeţene Timiş şi consilier judeţean din partea PDL.
Ani în şir de implementare tipic românească
Eşecul acestui program este greu de explicat, în condiţiile în care autorităţile locale nu ar fi trebuit decât să-l aplice, finanţarea fiind asigurată. În Timiş, ca de altfel în toate judeţele, programul nu a implicat toate instituţiile care ar fi putut să ajute la o mai bună popularizare a sa. Astfel, la fel ca în cazul programului de construcţie de săli de sport, Inspectoratul Şcolar Judeţean nu a avut decât un rol simbolic în aplicarea programului, deşi este, poate, structura care ştie cel mai bine toate detaliile necesare derulării cu succes a acestui program.
Pe lângă bugetele locale de austeritate, a existat un alt motiv pentru care programul a fost întâmpinat cu rezerve. În anul şcolar 2010 – 2011, au existat administraţii locale din Timiş care, în condiţiile în care s-au chinuit să supravieţuiască cu bugete de avarie, au aşteptat luni de zile să le fie decontate sumele plătite din bugetul local pentru acest program.
Pentru anul şcolar care se încheie, Timişul a avut alocată pentru acest program suma de 1,5 milioane de lei. Din aceasta, însă, mai mult de o treime, 518.000 de lei, o reprezentau cheltuielile de distribuţie, la care se adăugau 51.000 de lei fonduri pentru măsuri adiacente de promovare a programului. Pentru că s-au primit foarte multe semnale legate de dificultăţile financiare create de întârzierea plăţilor pe acest program de distribuţie de fructe în şcoli, s-a convenit ca, începând din anul fiscal 2011, finanţarea lui să fie centralizată, la nivelul administraţiei judeţene.
Timişul are un istoric nefericit legat de implementarea programului, încă din anul şcolar 2009 – 2010, când o bună parte din suma repartizată a rămas necheltuită, pentru că proiectul de ordonanţă de urgenţă care trebuia realizat de către Ministerul Agriculturii pentru reglementarea acestui program a întârziat nepermis de mult. În lipsa cadrului legal, Primăriile şi APIA nu au putut trece la derularea sa. Abia la sfârşitul lunii martie 2010 au fost adoptate normele de aplicare legate de derularea acestui program şi, până au fost făcute şi achiziţiile publice, unele Primării au constatat că mai aveau doar două – trei săptămâni în care puteau distribui mere elevilor, pentru că venea vacanţa.
Anul trecut, Guvernul a anunţat că a pregătit un nou program de distribuţie a fructelor în şcolile din România. Acest proiect prevedea un buget naţional de peste 61 de milioane de lei pentru distribuirea merelor, la pachet cu o serie de acţiuni adiacente. Pentru anul şcolar 2013 – 2014 ar fi urmat să se acorde gratuit mere în limita valorică zilnică de 0,37 de lei per elev, pentru o perioadă de 85 de zile de şcolarizare. Licitaţiile pentru achiziţionarea merelor au rămas să fie coordonate la nivelul Consiliilor Judeţene, lucru care în Timiş nu a dus, până acum, la o îmbunătăţire a derulării programului.
Noutatea de anul trecut a programului a constat în măsurile adiacente distribuţiei de mere: organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la staţiuni de cercetare, la zilele recoltei, expoziţii, târguri, organizarea de concursuri tematice cu premii şi activităţi de grădinărit. Măsurile adiacente ar fi urmat să aibă alocate 10% din fondurile alocate Consiliilor Judeţene pentru programul de distribuţie a fructelor. Însă, înainte de a implementa aceste măsuri adiacente, Consiliile Judeţene ar fi trebuit să demonstreze că sunt în stare să organizeze licitaţiile necesare, în aşa fel încât banii alocaţi să nu rămână necheltuiţi.
La începutul acestui an şcolar, administraţia judeţeană transmitea că, dacă până acum, elevii din judeţ nu au primit în niciun an fructe, situaţia ar putea să se schimbe, în sensul că “organizarea licitaţiei care prevede distribuirea de mere în şcoli este în lucru”, iar dacă va exista o firmă care să îndeplinească toate condiţiile, copiii vor beneficia şi de fructe.
A trecut însă aproape tot anul şcolar, şi nicio cerere pentru finanţare nu a ajuns la APIA. Surse din cadrul CJ Timiş spun că au fost organizate mai multe licitaţii pentru distribuţie, licitaţii la care nu s-a prezentat niciun producător sau s-au prezentat doar oferte de neacceptat. Lucru de natură să ridice semne de întrebare, ştiindu-se că Timişul este o zonă în care sectorul de distribuţie şi comercializare de fructe este foarte bine reprezentat.
De altfel, o mostră de organizare a acestui program s-a văzut şi acum un an, când se publica în portalul de achiziţii electronice publice SEAP anunţul pentru atribuirea “Contractului care are ca scop furnizarea şi distribuţia fructelor proaspete (mere) pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat autorizat din judeţul Timiş, pentru anul şcolar 2012 – 2013”. Acest anunţ era publicat în data de… 19 martie 2013. Or, se ştie că este nevoie de timp pentru strângerea ofertelor, derularea licitaţiei. În plus, mai puteau apărea şi contestaţii şi, în aceste condiţii, până se termina atribuirea contractului, se termina cu siguranţă şi şcoala, şi nimeni nu mai avea cui să distribuie mere.
Nici anul acesta, însă, din câte se pare, Consiliul Judeţean Timiş nu a avut mai mult succes cu organizarea licitaţiilor. Aşa se face că suma de 1,5 milioane de lei alocată în acest pentru implementarea acestui program a rămas necheltuită.
Ultimele comentarii