Primăvara aduce cu ea și primele evenimente de cultură gastronomică locală în satele din regiune, anunţă Asociația My Banat, care prezintă şi primele evenimente anunțate în Timiș și Arad pentru următoarea perioadă.
Brunch cu ciorbă de leurdă la Denta. Primul brunch în Timiș are loc sâmbătă, 5 aprilie, la Denta, unde fermierii locali găzduiți de Ovidiu Marcovici vor pregăti feluri de mâncare de post, dar nu numai. Ciorbă de leurdă, mâncare de urzici și desert cu prăjituri de casă sunt câteva dintre promisiunile evenimentului care începe la ora 11 și va oferi celor prezenți ocazia să ducă și acasă produse tradiționale locale de la târgul de producători amenajat în cadrul brunch-ului. Locație: DN59, la kilometrul 45,9 Denta. Înscrieri și informații, la numărul de telefon: 0722 639437.
Brunch cu bițigla pe dolmă. Următorul eveniment av fi organizat în 10 mai, la Secusigiu, în județul Arad, în curtea casei De la Măicuța. Oaspeţii vor fi întâmpinaţi cu jintiță de oaie și cornuri cu mac și chimen, după care vor face plimbări în Lunca Mureșului, să culeagă soc sau să facă plimbări cu bicicleta, pe dolmă. Cei care vor să se bucure de soare și de liniştea din sat au posibilitatea să deschidă o cutie cu povești în curtea casei De La Măicuța, promite gazda, Daniela Fălcușan. Locație: casa De La Măicuța, Secusigiu, 210, Județ Arad. Înscrieri și detalii, la acest link.
Brunch și plimbări cu mașini de epocă la Deta. Cei interesaţi sunt așteptați în 24 mai la Brunch la Casa Ferch. Un eveniment în care să întindă păturile pe iarba din grădină, să guste Rindsroulade pregătită de gazdele Margit și Roman Renner și să afle poveștile orașului ghidați într-o mașină de epocă. Locație: Casa Ferch Deta, str. Victoriei nr. 27. Detalii și înscrieri, la numărul de telefon: 0727 013332.
Brunch și teatru la Trandafiri de Curtea. În 14 iunie va fi organizat un spectacol de teatru în șura de la Trandafiri de Curtea. Teatrul Basca montează spectcaolul (Dez)rădăcinare, o piesă “despre unde am venit, despre unde am ajuns, ai cui am fost, ai cui suntem, despre cine vrem să fim şi înspre ce ne îndreptăm. Despre cum înțelegem să ne conectăm sau reconectăm cu un loc pe care mulți l-am uitat, din care majoritatea îşi trag rădăcinile şi unde cu siguranță s-a născut”. Înainte de spectacol, gazdele Vasilica și Ciprian Grecu vor pregăti un brunch cu produse locale și, desigur, dulceață de trandafiri. Locație: Curtea, nr. 220. Detalii și înscrieri, la numărul de telefon: 0723 124952.
“Evenimentele de cultură gastronomică au scopul de a promova resursele locale și patrimoniul rural folosind gastronomia locală ca mijloc de atragere a publicului spre sate. Ele crează alternative economice pentru locuitorii lor, pentru meșteșugarii și micii producători prin producția de artizanat sau alimente, iar rezultatele se regăsesc ulterior în dezvoltarea turismului în regiune și aprecierea valorii resurselor locale. Turismul gastronomic este în prezent una dintre cele mai dinamice ramuri ale acestui domeniu și aduce satelor din Banat șansa de revitalizare și dezvoltare”; spune Delia S. Barbu, președintele Asociației My Banat.
Ultimele comentarii