O nouă premieră la Teatrul German din Timișoara, în regia lui Niky Wolcz

Niky Wolcz. Foto: TGST

Regizorul Niky Wolcz are o nouă colaborare cu Teatrul German de Stat Timișoara: spectacolul Slugă la doi stăpâni, de Carlo Goldoni, care va avea premiera în această primăvară.

 

Premiera spectacolului Slugă la doi stăpâni, o commedia dell’arte scrisă de Carlo Goldoni, montată de Niky Wolcz, va avea loc sâmbătă, 23 martie, începând cu ora 9.30, iar următoarea reprezentație se va desfășura a doua zi, 24 martie, de la aceeași oră. Apoi vor mai urma alte două reprezentații în 19 și 20 aprilie.

Personajele piesei Slugă la doi stăpâni corespund indicațiilor Commedia dell’arte: există cei doi Pantalone și Dottore, apoi Arlecchino – aici Truffaldino –, și chiar două cupluri îndrăgostite. La aceste personaje importante se adaugă gazda Brighella și camerista Smeraldina. În contrast cu comedia clasică de improvizație, personajele nu reprezintă doar idei sau tipologii, ci sunt în mare măsură individualizate. Goldoni, a cărui inspirație literară au fost comedii de moravuri scrise de Molière, și a cărui simpatie se îndreaptă către Smeraldina și Truffaldino, portretizează aici ascensiunea burgheziei.

Măștile și figurile fixe, pe care Goldoni le eliminase inițial, revin în «Slugă la doi stăpâni». Se spune adesea că masca în Commedia dell’arte ascunde ceva. Ea este considerată nepsihologică, dar de fapt este foarte psihologică și concentrează principalele caracteristici ale personajelor într-o formă grotescă. Aici e vorba de a dezvălui, nu de a ascunde. Masca denunță personajul, continuând în același timp vechile tradiții teatrale și adoptând arhetipuri”, spune Niky Wolcz.

Din distribuţia spectacolului fac parte: Rareș Hontzu, Isa Berger, Boris Gaza, Richard Hladik, Alma Diaconu, Robert Bogdanov-Schein, Franz Kattesch, Silvia Török, Harald Weisz, Daniel Ghidel, Aida Olaru, Radu Brănici, Simona Vintilă, Tatiana Sessler-Toami, Yannick Becker, Thomas Kattesch (invitat) Mina Șelariu (invitată), Ștefan Bogdan (invitat), Eva Bancea (invitată), David Săracu (invitat), Corina Fratuțescu, Adelina Cătană, Matei Bumbescu, Adrian Georgescu, Dumitru Părpăluță şi Alexandru Pacev.

Decorurile sunt semnat de Helmuth Stürmer (invitat), costumele – Ioana Popescu, video – Cristian Ienciu, light design-ul – Cosmin Anania, vorbirea scenică – Ulrike Schulze (invitată), asistența de regie – Isolde Cobeț, asistența de decor, măștile și rechizitele – Fehervári Zsolt (invitat), pregătirea muzicală – Roxana Ardeleanu (invitată), machiajul – Bojiţa Ilici, design-ul perucilor – Lucia Preda (invitată), iar regia tehnică, de Cătălin Tănase.

Niky Wolcz s-a născut la Timișoara și a studiat actoria la Institutul pentru Artă Teatrală și Cinematografică din București. Și-a început cariera de actor la Teatrul German de Stat din Timişoara, iar mai târziu a jucat la Teatrul „Bulandra”, din Bucureşti. După ce a părăsit țara în 1975, a regizat la numeroase teatre și opere din Germania, printre care Bochum, Essen și Frankfurt, dar și în Austria, Elveția și Franța. De la mijlocul anilor 1990, Niky Wolcz a predat actoria la Universitatea Columbia din New York, împreună cu soția sa Ursula. A lucrat ca regizor și coregraf printre altele la Teatrul La MaMa din New York, la American Repertory Theatre din Boston și la Metropolitan Opera din New York.

Biletele la spectacol pot fi cumpărate de la casieria teatrului sau online, accseând acest link.

Print Friendly, PDF & Email