Leonce și Lena, o nouă premieră la Teatrul German de Stat Timișoara, în regia lui Niky Wolcz

Foto: TGST

Teatrul German din Timişoara anunţă, pentru săptămâna aceasta, o nouă premieră: spectacolul Leonce și Lena, de Georg Büchner, une dintre cele mai importante comedii clasice ale literaturii germane.

 

Spectacolul, în regia lui Niky Wolcz, va avea loc în 18 decembrie, la ora 19.30. Decorurile sunt semnate de Helmut Stürmer, iar costumele de Ioana Popescu. Din distribuție fac parte: Niko Becker /Richard Hladik (distribuție dublă), Boris Gaza, Silvia Török, Harald Weisz, Isa Berger, Olga Török, Oana Vidoni, Rareș Hontzu, Franz Kattesch, Tatiana Sessler-Toami, Aljoscha Cobeț, Daniel Ghidel, Simona Vintilă, Daniela Török și Radu Brănici.

Comedia Leonce și Lena, scrisă în anul 1836, a fost prima dată publicată într-o revistă în 1838, ceva mai mult de un an după moartea prematură a autorului ei, Georg Büchner. Sub formă de carte a apărut doar în 1850. Până la prima reprezentație însă, în 1895, urma să treacă încă o dată aproape o jumătate de secol. Cum se explică totuși că această piesă, care în secolul 20 a făcut o carieră fabuloasă pe scenele spațiului cultural germanic și care este considerată ca fiind una din cele mai importante comedii clasice ale literaturii germane, a fost lăsată atâta timp deoparte, cu toate că este spirituală cum nu e alta și în care jocurile de cuvinte se țin lanț precum perlele de șampanie?

Unul din motive este faptul că o astfel de satiră politică până la acea vreme nu exista în literatura germană. Într-o Germanie alcătuită din mai multe regate și din și mai multe ducate, ridiculizarea unei curți regale nu avea cum să fie primită cu entuziasm. Leonce e prințul regatului Popo, iar Lena – prințesa regatului Pipi! Pare a fi o glumă inocentă, dar în spatele ei se află un autor care a făcut parte la fondarea unei Societăți secrete pentru Drepturile Omului, care scrisese un pamflet cu parola «Pace bordeielor! Război palatelor!» și pe care autoritățile l-au pus sub urmărire, el fiind nevoit să se refugieze în străinătate. Lui Johann Wolfgang von Goethe, în rang de ministru la curtea din Weimar, nu i-ar fi trecut prin cap nicicând, să critice clasa politică conducătoare”, explică reprezentanţii Teatrului German din Timişoara.

Niky Wolcz. Foto: TGST

Niky Wolcz s-a născut la Timișoara și în anul 1966 şi-a încheiat studiile de actorie la București. Doar cu doi ani mai târziu a jucat în filmul lui Lucian Pintilie, Reconstituirea, considerat azi ca fiind una din capodoperele cinematografiei românești. Apoi, în 1970 Liviu Ciulei, care deja se bucura de un renume de prim rang în lumea teatrului și al cinematografiei, i-a propus rolul maestrului de ceremonii în piesa Leonce și Lena. Montarea, cu un mare succes atât în țară, cât și în străinătate, a fost după cunoștințele noastre prima transpunere pe scena în limba română a piesei lui Georg Büchner.

Deoarece cenzura în dictatura lui Ceaușescu a devenit tot mai dură, mulți artiști au părăsit țara. În 1975, o astfel de decizie au luat Niky Wolcz împreună cu soția sa, Ursula Nussbächer.

Ca actor Wolcz a lucrat mai întâi la teatrul din Bochum, condus de Peter Zadek, unul din reprezentanții teatrului german de regie modern. Au urmat angajamente la Berna, apoi Frankfurt, unde Wolcz a predat actoria. Ca regizor a lucrat printre altele la Basel, Geneva, Ulm, Freiburg, Regensburg. În 1996 Ursula și Niky Wolcz au plecat la New York, unde vor preda actoria la Columbia University. Wolcz a colaborat și cu teatrul newyorkez La MaMa și cu renumita Metropolitan Opera.

După prăbușirea dictaturii comuniste. Niky Wolcz a lucrat din nou în România, în 1991 montând piesa Păsările, a lui Aristofan, la Teatrul Național din București. În 2008 s-a întors pentru prima dată la Teatrul German de Stat Timișoara, pentru a conduce un workshop, iar în 2012 a montat spectacolul Ținuturile de jos, după texte ale Hertei Müller, laureată cu premiul Nobel pentru literatură.

Biletele pentru cele patru reprezentații ale spectacolului din luna decembrie se pot achiziționa accesând acest link.

Print Friendly, PDF & Email