Municipiul Timișoara, reprezentat de Primăria Timișoara, mediul universitar, mediul de afaceri local și alte instituții de învățământ, a depus o cerere de finanțare pentru un Campus de învățământ dual de importanță regională.
Pentru cererea de finanțare a fost înființat un consorțiu dedicat cu 31 de parteneri, unde lider de consorțiu este Universitatea Politehnica Timișoara. Valoarea totală a construcției campusului este estimată la 134 de milioane de lei cu TVA, adică aproximativ 27 de milioane de euro.
Constituirea consorțiului are ca scop final obținerea unei finanțări pentru construcția unui Campus dual la Timișoara. La nivel de țară sunt disponibile finanțări pentru zece astfel de campusuri. Valoarea maximă eligibilă pentru construcții este de peste 103 milioane de lei, adică apropae 21 de milioane de euro, la care se adaugă apropae 29 de milioane de lei, adică apropae 6 milioane de euro, contribuție din bugetul local.
„Timișoara este un magnet pentru cei care doresc să studieze, să lucreze și să investească aici și învățământul dual face parte din rețeta succesului oricărui oraș de secol XXI. Prin acest nou campus, avem ambiția de a atrage tineri dornici de o carieră în domenii tehnice, în meserii de care depinde dezvoltarea economică a Timișoarei. Îi felicit pe cei 31 de parteneri care s-au așezat la aceeași masă și au lucrat pentru un proiect comun care va dezvolta Timișoara și întreaga regiune. Îi mulțumesc rectorului Politehnicii, Florin Drăgan, care și-a asumat, ca reprezentant al UPT, rolul de lider al acestui consorțiu”, transmite primarul Dominic Fritz.
Rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf. univ. Florin Drăgan, spune că învățământul dual reprezintă o necesitate pentru un oraș ca Timișoara: “Numărul mare de parteneri pe care am reușit să-i implicăm în proiect este un indicator clar că este mare nevoie să deschidem oportunități noi pentru piața muncii și să le dăm tinerilor din regiune posibilități noi de dezvoltare în diverse domenii de interes. Seriozitatea și experiența fiecărui partener din proiect sunt garanția că acest campus va genera calitate, iar UPT are capacitatea de a coordona un proiect de o asemenea anvergură”.
Finanțarea face parte din Componenta C15 – Educație, a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Această finanțare cuprinde, de asemenea, fonduri pentru acordarea de burse școlare în valoare maximă de aproape 2,1 milioane de lei (peste 420.000 de euro).
În total, 31 de parteneri constituie Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual Vest Timișoara, respectiv trei universități, Primăria Timișoara, Inspectoratul Școlar, şapte licee timișorene, 16 firme și trei asociații ale mediului de afaceri, şi anume: Universitatea Politehnica Timișoara, lider de consorțiu, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara, Primăria Timișoara, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Liceul Tehnologic Energetic “Regele Ferdinand I” Timișoara, Colegiul Tehnic “Emanuil Ungureanu” Timișoara, Colegiul Economic “Francesco Saverio Nitti” Timișoara, Liceul Tehnologic de Vest Timişoara, Liceul Tehnologic “Electrotimiș” Timișoara, Liceul Tehnologic “Azur” Timișoara, Liceul Tehnologic Transporturi Auto, Compania de Apă Arad SA, Apa Prod SA Deva, Aquatim SA, Fundația Aquademica, Continental Automotive Romania SRL, Continental Automotive Products SRL, Draxlmaier Automotive SRL, Hella România SRL, TRW Automotive Safety Systems SRL, Flextronics România SRL, Nokia Networks SRL, Del Corso Family SRL, Eco Trust SRL, Kolping Concept SRL, Dragotex SRL, Metaltim SA, Nedex Grup SRL, Asociația Patronală Horetim şi Asociația Sav Nen Training Center.
Ultimele comentarii