2000 de nou-născuți din Timiș vor beneficia la naștere de screening gratuit

Testele sunt menite să depisteze precoce 55 de afecțiuni

bebelusiO treime din bebelușii care se vor naște în cursul acestui an ar urma să beneficieze de o testare gratuită, imediat după naștere, în vederea depistării precoce a unor boli metabolice, hormonale sau genetice, potrivit unei inițiative a unui grup de medici din P.S.D. Timiș.

 

Depistarea precoce oferă șanse la o viață sănătoasă

Accentuarea rolului medicinei pre­ventive și preocuparea pentru starea de sănătate a populației sunt argumen­tele pentru care medicul ginecolog Bi­anca Gavriliță, membru P.S.D. Timiș, a pledat, argumentând astfel necesita­tea implementării programului de scree­ning la nou-născuți în maternitățile din Timișoara. Aceasta spune că intenția este să extindă campania de screening la nivel național, printr-un lobby susținut. „Testarea gratuită pe care o propunem permite depistarea precoce a 55 de boli metabolice, hormo­nale sau genetice, multe dintre acestea având consecințe asupra vieții ulte­rioa­­re a nou-născutului, întrucât pot con­du­ce până la consecințe severe, cum este cazul retardului mental”, mai spune Bianca Gavriliță. Potrivit declara­țiilor sale, testarea ar putea permite depistarea unui caz de boală la 800 de nașteri, spre deosebire de ceea ce e posibil până în acest moment, când e descoperit în fază in­cipientă doar un caz la 10.000 de nașteri.

Și aceasta în condițiile în care, cel puțin până în prezent, efectuarea tes­telor genetice la naștere nu reprezintă o obligație în România, în vreme ce în Statele Unite, spre exemplu, este obli­gatorie testarea prin lege a 21 de boli, iar în Ungaria este obligatorie efec­tuarea testărilor pentru 20 de boli.

Proiectul susținut de echipa P.S.D. Timiș – care va fi susținut cu fonduri atât de Consiliul Județean Timiș, cât și de Primăria Timișoara – va permite în cursul acestui an testarea gratuită a 2.000 de bebeluși, prin recoltarea unei picături de sânge și efectuarea unor analize de laborator complexe. „Există un set de teste-tip. Spitalele noastre nu au astfel de aparate performante. Există doar unul sau două centre care pot face prelucrarea probelor ”, afirmă Bianca Gavriliță.

Cei 2 000 de bebeluși care vor fi testați gratuit, la naștere, reprezintă, potrivit statisticilor, aproape o treime din numărul de nou-născuți din județul Timiș într-un an. 

Programele de screening, o atribuție a Ministerului Sănătății

Medicul Florin Bârsășteanu, con­silier local P.S.D., spune că, în mod normal, screening-ul este o măsură ca­re face parte din obligațiile Ministeru­lui Sănătății, programele de screening trebuind asumate la acest nivel. Atri­buțiile autorităților publice locale țin mai degrabă de mentenanța clădirilor, afirmă el, precizând că printr-un astfel de program se urmărește inclusiv impulsionarea Ministerului Sănătății în sensul unei implicări mai consistente în implementarea la nivel național a u­nor programe de screening pentru di­verse afecțiuni grave, cum sunt cance­rul de sân, cel de colon, de prostată sau cancerul pulmonar.

„Screening-ul pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, pentru care noi suntem coordonator regional și care constă în efectuarea unui test Papanicolau gratuit pentru toate persoanele de sex feminin cu vârsta peste 26 – 27 de ani, a generat foarte bune rezultate terapeutice și a crescut considerabil speranța de viață a pacientelor afectate”, declară dr. Florin Bârsășteanu.

Pe lista preocupărilor reprezen­tanților P.S.D. Timiș, legate de sănăta­te, au fost enumerate, pentru acest an, și proiectele care vizează obținerea de fonduri din redistribuirea bugetară aferentă intervalul 2007 – 2013 pentru realizarea proiectului noii maternități, care va fi amplasată în vecinătatea Spitalului Clinic Județean de Urgență, realizarea unui spital de excelență, cu 600 de paturi, care va fi amplasat în zona Giroc și modernizarea Unității de Primiri Urgențe și a Ambulatorului Spitalului Județean Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email