Muzeul Național de Artă Timișoara organizează un concurs, dedicat publicului de toate vârstele, despre viața și creația artistului Jacques Herold. O parte din lucrările acestuia sunt expuse în această perioadă pe simezele Palatului Baroc din Timișoara. Totodată, declară perioada 4-9 iulie „Săptămâna Jacques Herold la Timișoara”.
Pentru a participa la această activitate este necesară documentarea despre viața și creația artistului Jacques Herold, vizitarea expoziției în cadrul muzeului, completarea formularului online disponibil aici sau depunerea răspunsurilor la chestionar în variantă fizică, la intrarea în sălile expoziției.
Conceput ca o competiție tip „vânătoare de comori”, spun organizatorii, acest dialog între muzeu și iubitorii de artă este destinat cunoașterii mai aprofundate a expoziției Complice des poètes – Gravuri și litografii Jacques Herold în ediții bibliofile, prezentă pe simezele Palatului Baroc din Timișoara până în 15 iulie. Lucrările din expoziție provin exclusiv din colecții particulare Cristina Simion și Emilian Radu.
„Născut Herold Blumer, în 1910, la Piatra Neamț, Jaques Hérold (nume de artist pe care îl adoptă la propunerea lui Victor Brauner) părăsește de timpuriu România, în 1930, după studii începute la Academia de Arte Frumoase din București și colaborări la revista Unu. Stabilit la Paris, Herold intră în grupul suprarealiștilor, sprijinit de Brauner, și leagă prietenii artistice importante, cu Marcel Duchamp, Man Ray, Yves Tanguy și Andre Breton, dar și cu scriitori și poeți, ale căror volume le va ilustra în următoarele decenii, binemeritând titlul onorific de «complice al poeților». După o perioadă de mare precaritate, în timpul celui de-al doilea război mondial, opera sa este progresiv recunoscută și prezentată atât în importante expoziții personale, cât și în expoziții de grup ale suprarealiștilor. Ilustrează numeroase volume, mai ales de poezie, într-un stil propriu, inconfundabil. În 1986, participă la Bienala de la Veneția. Moare la Paris, un an mai târziu”, declara, la vernisajul expoziţiei, în luna mai, Cristina Simion, galeristă, colecționară și curatoare a expoziției.
În urma participării la competiție vor fi aleși prin tragere la sorți 20 de câștigători care vor fi recompensați cu materiale promoționale ale expoziției.
Ultimele comentarii