Artă grafică suprarealistă semnată Jacques Hérold, expusă la Muzeul de Artă Timișoara

Jaques Hérold. Foto: Dominique Gonot / INA

Muzeul Național de Artă Timișoara organizează o expoziție personală de grafică suprarealistă semnată de artistul francez de origine română Jaques Hérold, intrat, în anii ’30, în grupul suprarealiștilor de la Paris, cu sprijinul lui Victor Brauner. Cele mai multe lucrări expuse la Timişoara provin din ediții bibliofile.

 

Colecția de gravuri, litografii și serigrafii originale semnate Jacques Hérold este completată de volume în ediții limitate și două afișe de mari dimensiuni, realizate manual de artist. Cele mai multe lucrări provin din ediții bibliofile.

Contextualizarea expoziției în Palatul Baroc din Timișoara, după un periplu național în spațiul Bibliotecii „George Barițiu” din Brașov și prezentarea de la Muzeul Literaturii Române din București, este un omagiu adus unui important artist suprarealist de origine română, un creator a cărui energie artistică s-a materializat atât în pictură, desen, ilustrație, gravură, sculptură, poezie sau filosofie.

Vernisajul expoziției Complice des poètes–Gravuri și litografii Jaques Hérold în ediții bibliofile va avea loc joi, 5 mai, ora 18, în Palatul Baroc din Piața Unirii, la etajul 2, în sălile Galeriei „Connect Time TM”. În timpul dedicat vernisajului, publicul va avea parte de o proiecție de film documentar, Jacques Hérold, realizat de Fabrice Maze și produs de „Seven Doc”, din Franța.

Lucrările expuse provin exclusiv din două fonduri private, respectiv colecția Cristina Simion și colecția Emilian Radu România. Expoziția va fi prezentă pe simezele Palatului Baroc până în 16 iunie și va găzdui o serie de evenimente conexe, precum prezentări și tururi ghidate, ateliere de pictură și poezie suprarealistă, vizionare film documentar despre viața și opera artistului, seminar de comunicare și branding în artă, precum și alte activități de mediere culturală dedicate expoziției.

„The Movement of the Lips”, 1968, Jacques Herold. Sursă foto: WikiArt.org

Născut Herold Blumer, în 1910, la Piatra Neamț, Jaques Hérold (nume de artist pe care îl adoptă la propunerea lui Victor Brauner) părăsește de timpuriu România, în 1930, după studii începute la Academia de Arte Frumoase din București și colaborări la revista Unu. Stabilit la Paris, Herold intră în grupul suprarealiștilor, sprijinit de Brauner, și leagă prietenii artistice importante, cu Marcel Duchamp, Man Ray, Yves Tanguy și Andre Breton, dar și cu scriitori și poeți, ale căror volume le va ilustra în următoarele decenii, binemeritând titlul onorific de «complice al poeților». După o perioadă de mare precaritate, în timpul celui de-al doilea război mondial, opera sa este progresiv recunoscută și prezentată atât în importante expoziții personale, cât și în expoziții de grup ale suprarealiștilor. Ilustrează numeroase volume, mai ales de poezie, într-un stil propriu, inconfundabil. În 1986, participă la Bienala de la Veneția. Moare la Paris, un an mai târziu”, notează Cristina Simion, galeristă, colecționară și curatoare a expoziției.

Curatoare a expoziției din partea Muzeului Național de Artă Timișoara, Andreea Foanene, spune că prezentarea unei compuneri de imagini atât de generoase și de cuprinzătoare alcătuiește fresca unei existențe coerente, asumate și efervescente a unei perioade culturale caracterizate de prietenie, împreună-lucrare și susținere reciprocă: „Mediul cultural structurat de scriitorii și artiștii vizuali ai Parisului anilor ’30- ’70 are caracteristici bine surprinse în lucrările lui Hérold. Operele prezentate în expoziția «Complice des poètes– Gravuri și litografii Jaques Hérold în ediții bibliofile», dincolo de aspectul lor estetic și de conținutul specific avangardei pariziene, deapănă povestea autorului, român prin locul său naștere, născut într-o familie de evrei, un om care a devenit personalitate universală grație activității sale artistice.”

Organizatorii evenimentului sunt Muzeul Național de Artă Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Arte și Design.

Print Friendly, PDF & Email