O carte-album dedicată pictorului Constantin Flondor va fi lansată, săptămâna aceasta, la librăria La două Bufnițe, din Timișoara.
Volumul Constantin Flondor. Drumuri spre formă. Concepte artistice multimediale, semnat de criticul de artă Ileana Pintilie, publicat anul acesta la editura Kultur.West, va fi lansat miercuri, 18 mai, de la ora 18.30. Despre carte vor vorbi, în prezența artistului, Smaranda Vultur, Robert Șerban și Ileana Pintilie.
Evenimentul este organizat de librăria La două Bufnițe în parteneriat cu kulturwest.de și Fundația Interart Triade.
„Am început să studiez modul în care se articulează o operă – respectiv opera acestui important artist timișorean – până la alcătuirea unui limbaj vizual recognoscibil. Angajat în căutarea unei forme de reprezentare corespunzătoare ideilor lui și pornind de la studiile de percepție, Flondor le transpune inițial într-un limbaj pur grafic, revenind ulterior cu tușe de culoarea, dar și cu alte «ingrediente» ce se constituie într-o identitate stilistică cu un timbru specific. Articulată din schițe, însemnări, caiete pedagogice sau numeroase proiecte, dezvăluind o viață de cercetare, creația lui Flondor pune în valoare un proces structurat de cunoaștere și de înțelegere, de observare a naturii ca mijloc de cercetare prin intermediul artei. Toate aceste studii conțin o potențialitate, având capacitatea de a se coagula într-o reprezentare originală, ce păstrează un echilibru între formă și concept”, spune Ileana Pintilie.
Personalitate centrală a scenei artistice timișorene, Constantin Flondor este recunoscut internațional prin activitatea sa în cadrul grupărilor artistice 111, Sigma1 și Prolog pe care le co-fondează, dar și prin programul educațional artistic experimental pe care îl dezvoltă, alături de colegii săi, la Liceul de Arte din Timișoara în perioada anilor 1970. „Constantin Flondor a reușit să aducă în prim-plan un tip de practică artistică contemplativă și imersivă ce se bazează pe o continuă cercetare și analiză a raporturilor vizibile și invizibile dintre organicitate și geometrie, dintre legitățile tainice ale naturii și cele matematice ale științei”, spun reprezentanţii Galeriei Jecza care, în primăvara acestui an, i-au organizat o expoziţie la aniversarea a 85 de ani. Expoziția Remember include lucrări realizate de Constantin Flondor în ultimii ani, alături de o serie de lucrări istorice datând de la sfârșitul anilor 1960, 1970 și începutul anilor 1980.
În semn de înaltă recunoaștere și apreciere pentru importanta și prestigioasa carieră pusă în slujba artelor plastice, pentru talentul și dăruirea prin care a promovat școala românească de pictură, Președintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit, în februarie 2019, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler.
Ultimele comentarii