În condiţiile candidaturii Timişoarei la titlul de capitală culturală europeană, manifestările culturale stradale ar fi trebuit să se înmulţească, nu să se împuţineze. Cu toate acestea, Primăria Timişoara pare să aibă o altă strategie şi a decis stoparea programului “Timişoara – Mica Vienă” prin care Piaţa Unirii devenea, pe timp de vară, un spaţiu al manifestărilor culturale stradale.
Un program dat uitării
În mod surprinzător, în anii în care nu se vorbea aproape deloc despre “Timişoara – capitală culturală europeană”, în zona Pieţei Unirii, pe timpul verii, se succedau manifestările artistice stradale – concerte de jazz şi muzică simfonică, spectacole de teatru, concerte şi ateliere de creaţie în aer liber, toate în cadrul programului “Timişoara – Mica Vienă”. Anul acesta, toate aceste manifestări culturale stradale au dispărut, Piaţa Unirii rămânând aproape în exclusivitate un spaţiu al teraselor.
Explicaţia vine din partea viceprimarului Dan Diaconu: „După evaluarea numărului de spectatori de la «Timişoara – Mica Vienă» de anul trecut, am considerat că efortul financiar, faţă de audienţa pe care a avut-o proiectul nu se justifică. Am considerat că este oportun să realizăm, din punct de vedere cultural, proiecte de mai mare anvergură, chiar dacă pe un timp mai scurt, decât să realizam multe evenimente fără audienţă pe o perioadă mai îndelungată”. Pe de altă parte, însă, Dan Diaconu recunoaşte că nu există o evaluare a impactului programului “Timişoara – Mica Vienă”, pentru că “este greu să faci un studiu, nu putem să numărăm spectatorii”.
“Mutarea culturii în stradă”, o şansă în plus pentru Timişoara capitală culturală europeană
În mediul cultural timişorean există însă concepţia că, dimpotrivă, Municipalitatea ar trebui nu să stopeze, ci să încurajeze manifestările culturale stradale, considerate un atu al Timişoarei în cursa pentru obţinerea titlului de capitală culturală europeană.
Una dintre aceste voci este a scriitorului timişorean Daniel Vighi, preşedinte al Ariergarda, care consideră că Timişoara ar trebui să mizeze pe lărgirea spaţiilor pietonale din zonele istorice centrale, spaţii în care să fie încurajate manifestările culturale stradale: “Există, în acest sens, proiectul «Timişoara – Open Art City», de care Municipalitatea, deşi l-a aprobat, pare să fi uitat. În plus, unii reprezentanţi din administraţia locală ar trebui să dea dovadă că au discernământul de a păstra un om de valoare în fruntea unei instituţii, deşi pare să aibă o altă orientare politică sau să împărtăşească alte idei”, mai spune Daniel Vighi.
Din punctul său de vedere, mediul cultural timişorean are nevoie de o regândire a concepţiilor legate de manifestările culturale, prin atragerea tinerilor. “Este clar că acel program «Timişoara – Mica Vienă» avea nevoie de o revigorare, însă stoparea sa denotă, din nou, lipsa unei strategii coerente în ceea ce priveşte cultura. Oamenii politici ar trebui să reia contactul cu profesioniştii din domeniul culturii. Cu manifestări gen «Lada cu zestre» sau «Ruga Timişoarei» nu vom avea nicio şansă pentru adjudecarea titlului de capitală culturală europeană. Şi trebuie ca destul de mulţi oameni politici să nu se mai considere un soi de vechili ai culturii şi să trateze oamenii de cultură ca pe nişte propagandişti, ce pot fi exploataţi electoral”, mai spune Daniel Vighi.
Ultimele comentarii