Protest timid al angajaţilor din Sănătate, în Timiş

Liderul Sanitas Timiş pune slaba prezenţă la acţiunea de protest pe seama politizării excesive a sistemului sanitar

Livius CarsteaGrevă de avertisment cu participare puţin numeroasă la nivelul unităţilor spitaliceşti din Timiş, luni dimineaţa. Solidaritatea angajaţilor din sistemul sanitar a fost greu încercată, strategic, apreciază liderii de sindicat, de anunţata decizie a Guvernului de mărire a salariilor rezidenţilor prin alocarea unei burse în valoare de aproximativ 150 de euro, pe toată durata rezidenţiatului.

Participarea la grevă, supusă unor constrângeri de ordin politic

Potrivit declaraţiilor liderului Sanitas Timiş, medicul Livius Cârstea, greva de avertisment a avut loc între orele 8 – 10, în spitalele din Făget, Sânnicolau Mare, Gătaia, Deta, iar la Timişoara, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu, la Spitalul Minicipal, ASCAR, Clinica de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie, Clinica de Chirurgie Buco-Maxilo-Facială şi Clinica de Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara.

Noi am subscris acţiunii de grevă de avertisment organizată la nivel naţional”, spune dr. Liviu Cârstea, liderul Sanitas. Acesta se declară, însă, sceptic referitor la maniera în care se vor desfăşura acţiunile de protest ale Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate de la nivel naţional, în condiţiile în care, prin decizia recentă anunţată de Ministerul Sănătăţii, în baza O.U.G. 103/14 noiembrie 2013, li se acordă medicilor rezidenţi un bonus salarial de aproximativ 600 de lei. Măsură care, potrivit aprecierilor lui Liviu Cârstea, va arunca în aer salarizarea din Sănătate. „În felul acesta, există acum medici specialişti care sunt sub nivelul de salarizare a unui rezident”, declară Liviu Cârstea, care opinează că „prin această măsură anunţată chiar în perioada în care se anunţau pregătirile pentru declanşarea grevei de avertisment, s-a încercat ruperea fragilei unităţi dintre angajaţii din Sănătate”.

Aşa se face că participarea la greva de avertisment din această dimineaţă a fost „timidă” în spitalele din Timiş, potrivit aprecierilor dr. Cârstea, care a precizat că majoritatea angajaţilor de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă au preferat să rămână pe secţii, invocând necesitatea de a asigura treimea de servicii medicale şi urgenţele, în vreme ce foarte puţini angajaţi au coborât în faţa spitalului, pentru a forma cordonul de la intrare.

La nivel de judeţ, Federaţia Sanitas reuneşte toate categoriile de personal sanitar, adică inclusiv medici specialişti şi rezidenţi, dar, spune dr. Cârstea, că o bună parte din motivaţia pentru această participare timidă la grevă se leagă şi de politizarea excesivă a sistemului sanitar, în condiţiile în care managementul spitalelor este numit pe criterii politice, preşedinţii de Consilii de Administraţie din spitale sunt numiţi pe criterii politice, iar numirile şefilor de secţii se fac ţinând cont de aceleaşi criterii. „Cum să nu se teamă atunci oamenii de eventuale sancţiuni?”, întreabă retoric liderul Sanitas Timiş, care apreciază că ziua de luni, 25 noiembrie, „va fi decisivă”, prin prisma negocierilor cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Prima rundă de discuţii va începe, potrivit informaţiilor primite de Livius Cârstea de la liderii Federaţiei Sanitas de la Bucureşti, în jurul orei 11, iar o altă rundă de negocieri se va derula în cursul după-amiezei.

Solidaritatea angajaţilor din sistem, pusă la încercare de către Guvern?

La începutul lunii noiembrie, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul a decis alocarea unei burse suplimentare de 150 de euro pentru medicii rezidenţi pe toată durata rezidenţiatului. „Dacă am mări salariul, am intra în acel sistem cu taxele pe care le plătesc şi, atunci, a fost o idee şi ministrul Sănătăţii şi ministrul Bugetului au spus «nu umblăm la salariu, dar dăm noi rezidenţilor, pe tot parcursul rezidenţiatului, un fel de bursă specială – acum sper să reuşim în jur de 150 de euro lunar», ceea ce înseamnă aproape venitul pe care-l au în acest moment rezidenţii – pe toată durata rezidenţiatului”, afirma Victor Ponta, citat de Mediafax.

Măsura a fost anunţată chiar în perioada în care membrii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate declarau că intenţionează să declanşeze greva de avertisment şi greva generală, ca urmare a neducerii la îndeplinire a promisiunilor asumate pentru domeniul Sănătăţii în baza programului de guvernare al U.S.L.

Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate a anunţat că au fost strânse peste 70.000 de semnături pentru declanşarea grevei generale vizând obţinerea a 6 la sută din PIB pentru sănătate, dublarea salariilor rezidenţilor şi organizarea spitalelor pentru a asigura servicii de calitate. Recent, autorităţile române au anunţat că au negociat cu Fondul Monetar Internaţional o majorare salarială cuprinsă între 3 – 4% pentru profesorii debutanţi şi medici rezidenţi.

Print Friendly, PDF & Email