Editura Humanitas și organizatorii Festivalului International Clara Haskil le dau întâlnire melomanilor și iubitorilor de carte din Timișoara, azi, la Librăria “La Două Bufnițe”, pentru lansarea celei mai cunoscute biografii a Clarei Haskil.
Cartea, Clara Haskil, semnată de muzicologul francez Jérôme Spycket, a fost publicată la Editura Humanitas, după 30 de ani de la lansare, într-o nouă traducere semnată de Lidia Dumitru, Elena Ciocoiu și Adina Cobuz. Jérôme Spycket, autor al mai multor biografii de muzicieni, și-a început seria de portrete cu cel al Clarei Haskil, pe care Duni Lipati o numea „însumarea perfecțiunii pe pământ”.
La lansarea cărţii, care va avea loc de laora 19, vor participa Alina Azario, pianistă și director artistic al Festivalului Clara Haskil (via Skype) și Alexandru Oravițan, critic literar. Discuția va fi urmată de un microrecital de pian susținut de Lucas Kohl, elev la Colegiul “Ion Vidu”, din Timișoara, și câștigător al locului I la Olimpiada Națională de Pian în 2017.
Volumul lui Spycket reface biografia Clarei Haskil, de la primii ani ai familiarizării acesteia cu lumea muzicii clasice petrecuți la București, trecând prin anii formării și ai luptei pentru construirea unei cariere, până la perioada meritatei recunoașteri în plan internațional.
Cartea, tradusă ulterior în mai multe limbi și recompensată de Academia Franceză, include o prefață semnată de prestigiosul dirijor Herbert von Karajan: „Sper ca această biografie adevărată şi plină de consideraţie, care ne îngăduie să urmărim parcursul lung şi adeseori dureros al Clarei Haskil către glorie, să fie totodată o mărturie a admiraţiei şi ataşamentului pe care lumea muzicală le nutreşte pentru o pianistă de neînlocuit.”
Contemporană cu George Enescu și Dinu Lipatti, de care o lega o prietenie foarte strânsă, Clara Haskil a atins târziu celebritatea și recunoașterea internațională pe care le merita cu prisosință. Povestea vieții Clarei Haskil, astăzi unul dintre reperele muzicii clasice internaționale, se desfăşoară între o serie de coordonate precum cultivarea intensă a unui talent incredibil, tracul perpetuu, fragilitatea fizică, tristețea neajunsurilor de zi cu zi și tragismul unor vremuri complicate.
Deceniile în care succesul se lăsa așteptat au fost contrabalansate de o admirație neobișnuită pe care a stârnit-o întotdeauna printre dirijorii și interpreții cu care a colaborat sau printre cei care au auzit-o cântând.
De patru ani, Festivalul Internațional Clara Haskil încearcă să readucă în actualitate numele inegalabilei pianiste de origine română, prin concerte de înaltă ținută, susținute de nume de primă mărime ale muzicii clasice contemporane.
Anul acesta, prin reeditarea volumului semnat de Jérôme Spycket, carte recompensată în 1976 cu Premiul „Claire Virenque“ al Academiei Franceze, Editura Humanitas contribuie major la acest exercițiu al reașezării în actualitate a numelui Clarei Haskil, un model pentru generații întregi de pianiști din întreaga lume.
„Clara Haskil a fost un soi de magician: a știut să transforme talentul în geniu, fragilitatea, în forță, dificultățile, în perseverență și tenacitate. Toate aceste calități o fac să devină o sursă de inspirație și un exemplu pentru fiecare dintre noi – fie că suntem sau nu muzicieni. Și cred că, în epoca în care trăim, avem nevoie mai mult ca niciodată de exemple de autenticitate și de valori. România este țara în care s-a născut Clara Haskil și am convingerea că ține de datoria noastră să o cunoaștem mai bine și să îi aducem omagiul meritat la ea acasă”, spune pianista Alina Azario, inițiatoarea Festivalului Internațional Clara Haskil.
Ultimele comentarii