Datorii recuperate cu executorii judecătoreşti, de către Consiliul Judeţean Timiş

0303Confirmând că are datorii extrem de greu de recuperat, Consiliul Judeţean Timiş vrea să achiziţioneze serviciile unor executori judecătoreşti în Craiova şi Sibiu.

 

Recuperare dificilă

Fără să se mai pomenească nimic despre bugetele record, ca la începutul anului, la Consiliul Judeţean Timiş se încearcă recuperarea prin toate mijloacele a unor datorii. Zilele trecute, administraţia judeţeană şi-a anunţat intenţia de a cumpăra „servicii juridice ce intră în competenţa executorului judecătoresc competent” din Sibiu şi Craiova.

CJ Timiş îşi justifică această achiziţie prin faptul că „există creanţe pe care instituţia noastră le are de recuperat de la operatori economici care nu au sediile sociale sau măcar puncte de lucru înregistrate oficial la Registrul Comerţului pe teritoriile judeţelor Timiş, Arad, Caraş-Severin arondate Curţii de Apel Timişoara, municipiul Bucureşti, judeţele Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Călăraşi sau Ialomiţa arondate Curţii de Apel Bucureşti, judeţelor Braşov şi Covasna arondate Curţii de Apel Braşov, astfel încât societăţile care sunt în relaţie contractuală cu noi, să poată duce la îndeplinire procedura de executare silită”.

Prin achiziţionarea acestor servicii, administraţia judeţeană vrea să beneficieze de servicii de la societăţi de profil care să implice „emiterea şi transmiterea somaţiilor, punerea în aplicare a sentinţelor judecătoreşti, punerea sechestrului şi valorificarea bunurilor supuse executării silite proprietate a debitorului şi predarea lor unui custode ( unde este cazul), precum şi încheierea procesului de evacuare”.

 

Bani greu de obţinut

Şi în aprilie, CJ Timiş anunţa intenţia de a achiziţiona servicii de executare silită pe raza a trei circumscripţii de recuperare – Braşov, Bucureşti şi Timişoara.

Se specula la acel moment că aceste achiziţii ar putea avea legătură cu faptul că în februarie, pentru a recupera banii aferenţi chiriei restante pentru Stadionul „Dan Păltinişanu”, CJTimiş a devenit recuperator pentru sumele restante.

În urma neplăţii de către Asociaţia Club Sportiv ACS Poli a chiriei, s-a ajuns la o soluţie de compromis. ACS Poli i-a propus CJ Timiş încheierea unui contract de cesiune de creanţă pentru suma de 183.692,83 lei, reprezentând contravaloarea chiriei, care include şi majorări de întârziere, scadentă la data de 15 februarie.

Administraţia judeţeană trebuie să recupereze aceşti bani din sumele pe care ACS Poli urmează să le obţină de la Liga Profesionistă de Fotbal, din participarea în Cupa Ligii. Cedarea de creanţe s-a făcut fără acordul LPF, aducându-se ca argument faptul că, potrivit legii „consimţământul debitorului nu este cerut decât atunci când, după împrejurări, creanţa este legată în mod esenţial de persoana creditorului”.

Cu sau fără aceste aranjamente, la CJ Timiş par să fi rămas aceleaşi rezerve legate de alocarea de bani pentru finanţarea unor structuri sportive. „Da, există în continuare rezerve, legate de faptul că actualul cadru legislativ continuă să rămână la fel de neclar”, declară Adrian Negoiţă, preşedintele Comisiei pentru cultură, învăţământ, tineret şi sport a Consiliului Judeţean.

Acesta mai spune că, din punctul său de vedere, completările aduse la legislaţia existentă prin ordonanţă mai mult au complicat lucrurile decât să le simplifice: „Ne duc şi înspre Consiliul Concurenţei cu avizarea şi controlul. Finanţarea unor cluburi sportive a devenit o adevărată filozofie, şi mulţi preferă să nu se mai complice.”

Print Friendly, PDF & Email