Implementarea noului Serviciu public de salubrizare din judeţ, în cadrul proiectului care a cuprins şi construirea Deponeului de la Ghizela, ar fi putut să ducă la creşteri foarte mari de tarife ale facturii de salubrizare în destul de multe oraşe şi comune. Mai mulţi consilieri judeţeni spun că s-a reuşit o blocare doar temporară a creşterilor de preţ. Totul depinde însă de felul în care Consiliul Judeţean va reuşi să gestioneze atribuirea concesionării serviciului public de transfer al deşeurilor menajere şi management al staţiei de transfer şi centrelor de colectare din judeţ.
Organizări şi reorganizări
Consiliul Judeţean Timiş a aprobat, în ultimele zile, mai multe documente importante care conturează, în linii mari, felul în care va arăta serviciul public de colectare şi gestionare a deşeurilor din judeţ, în cadrul proiectului european generic prin care s-a realizat şi construirea deponeului de la Ghizela.
A fost, în primă fază, aprobată o hotărâre privind înfiinţarea Serviciului Public de Salubrizare Timiş şi Regulamentul de organizare şi funcţionare al acestuia. În cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Timiş”, finanţat de U.E., toate Primăriile din Timiş s-au asociat şi au constituit Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Timiş, pentru ca acest proiect să funcţioneze ca unul integrat. Astfel, toate deciziile şi hotărârile privind organizarea, funcţionarea şi gestiunea serviciului de salubrizare se analizează şi se iau de către Primăriile membre ale Asociaţiei.
În acest context, în vederea implementării proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor”, era necesar să se înfiinţeze şi să organizeze, la nivelul judeţului, un Serviciu public de salubrizare a localităţilor, având ca obiectiv serviciile de salubrizare, lucru cerut şi de finanţatorii europeni. Acest serviciu urmează să se ocupe de precolectarea, colectarea şi transportul deşeurilor municipale la Staţia de transfer Timişoara, la centrele de colectare Jimbolia, Deta, Făget sau la depozitul Ghizela, transportul, depozitarea şi valorificarea deşeurilor voluminoase, compostarea deşeurilor bio-degradabile, sortarea deşeurilor în centrele de sortare, prelucrarea deşeurilor şi depozitarea controlată a acestora la deponeul de la Ghizela.
Îngheţare de tarif pentru trei ani
Şi cum serviciul public de transfer al deşeurilor menajere şi management al staţiei de transfer şi centrelor de colectare urmează să fie atribuit în perioada următoare unui agent economic, în plenul C.J. Timiş s-a venit cu ideea ca, temporar cel puţin, să existe o îngheţare a preţurilor de colectare a deşeurilor, astfel încât factura percepută populaţiei pentru aceste servicii să nu crească, întrucât existau informaţii că se pregătesc scumpiri semnificative la nivelul judeţului.
Consilierul judeţean P.P.-D.D. Ilie Bertea a propus un amendament prin care se solicita rămânerea tarifelor la aceleaşi niveluri în următorii trei ani. “Ştim exemple de pe plan local cu directori de servicii de salubrizare cu salarii de multinaţionale şi şefi de coordonare de echipe de măturători cu lefuri mai mari ca majoritatea şefilor de departamente din companii private de succes. De aceea, am propus îngheţarea tarifelor percepute populaţiei pentru următorii trei ani. Amendamentul a fost aprobat în Comisia de Administraţie, pe care o conduc, şi apoi în plen, cu majoritate, deşi nu mă aşteptam. Trebuie ca această activitatea de colectare să fie eficientizată, nu să însemne noi preţuri umflate artificial, care să fie suportate de populaţie”, ne-a declarat Ilie Bertea.
Vicepreşedintele C.J.Timiş, Călin Dobra, spune că proiectul “Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor la nivelul judeţului Timiş” – demarat în 2009 pe fonduri europene, având o valoare de aproximativ 50 de milioane de euro –, are paşi clari de respectat, iar planul tarifar a fost aprobat în plenul C.J. Timiş, împreună cu întreg sistemul integrat de management al deşeurilor: “Planul tarifar anual trebuie respectat pentru că la sfârşitul anului 2014, când se încheie acest proiect, el va fi monitorizat timp de cinci ani, urmărindu-se în principal dacă s-au respectat toate procedurile în acest proiect”.
Până la urmă, amendamentul de rămânere a preţurilor la acelaşi nivel a fost votat de majoritatea consilierilor, preşedintele C.J. Timiş, Titu Bojin declarând: “Dacă tot avem un grafic şi dacă tot noi suntem cei care aprobăm preţurile, vă propun să mergem pe ideea de a menţine preţurile cel puţin deocamdată şi atâta timp cât suntem noi aici să nu fim de acord cu nici o majorare a preţurilor.”
Serviciu Public de Salubrizare – ultima structură care colectează deşeurile
Cu tot acest amendament, există însă voci în administraţia judeţeană care susţin că s-ar putea să existe în anii următori scumpiri semnificative ale tarifelor de salubrizare, pentru că sistemul în sine este gândit prost. Conform unor membri ai Comisiei Economice, organizarea pe acest proiect s-a făcut “cu susul în jos”, în sensul că noul Serviciu Public de Salubrizare va fi, de fapt ultima structură care se va ocupa de colectarea deşeurilor şi se vor mai înfiinţa şi alte structuri care se vor ocupa tot de strângerea gunoaielor şi de transportarea lor la cele patru staţii – de la Timişoara, Jimbolia, Deta şi Făget –, iar noul Serviciu, de fapt, ia deşeurile de la staţiile respective şi le duce la deponeul de la Ghizela. “Deci, se pare că am început să înfiinţăm în sens invers. Am înfiinţat deponeul de la Ghizela, am încredinţat Retim-ului calitatea de operator, înfiinţăm un serviciu public de salubrizare şi, poate, luna viitoare mai înfiinţăm ceva şi ne lăudăm că noi căutăm soluţii să nu împovărăm populaţia cu cheltuieli în plus”, spun consilieri din cadrul Comisiei Economice.
Consilierul Gheorghe Bologa, preşedintele Comisiei Economice, susţine că în judeţ au început deja scumpirile generate de nou sistem de colectare a deşeurilor: “La Lugoj s-a aprobat deja în Consiliul Local majorarea tarifului de colectare a deşeurilor menajere cu 20%. Acelaşi lucru se va întâmpla în tot judeţul. Ştiţi că în România mulţi oameni au devenit milionari din afaceri cu colectarea deşeurilor menajere şi de aceea vă propun să nu fim demagogi, să spunem acum un lucru ca în final să se întâmple cu totul altceva. Să nu uităm că trei ani trec destul de repede”.
Consilier P.D.L.: “Nu este normal să existe un monopol”
Scumpirea tarifelor în Lugoj este confirmată de consilierul judeţean P.D.L. Marius Martinescu, fost primar al municipiului, care spune că, cu sau fără amendamente de îngheţare a tarifelor, s-ar putea să se producă majorări semnificative ale costurilor aferente salubrizării, parţial şi pentru că există deficienţe legate de organizarea şi sistematizarea noului sistem.
Acesta precizează că scumpirile ar putea fi generate şi de viziunea legată de noul sistem de concesionare a serviciului public de transfer al deşeurilor menajere şi management al staţiei de transfer şi centrelor de colectare din judeţ, care merge pe ideea unui singur operator care să se ocupe de această operaţiune în tot Timişul. Studiul recomandă încheierea unui singur contract cu viitorul operator al activităţii de colectare şi transport al deşeurilor. Ceea ce va însemna că va exista o singură societate care va administra toate centrele şi tot gunoiul va ajunge la deponeul de la Ghizela.
“Previziunea este că această societate comercială va aplica acelaşi tarif atât pentru gunoiul din cele trei centre de colectare şi o staţie de sortare, cât şi pentru cei care duc gunoiul direct la Ghizela. În realitate s-ar putea să avem mai multe probleme şi să avem o medie a preţurilor în toate zonele. Acest lucru înseamnă că cineva din Remetea poate să plătească o diferenţă pentru cineva din Lugoj, şi tot aşa. De aceea, am făcut un amendament prin care am solicitat încheierea unui singur contract cu viitorul operator al activităţii de exploatare a staţiei de transfer, centre de colectare, cu preţuri diferite, rezultate în urma achiziţiei pentru fiecare centru de cost în parte, şi cu stabilirea preţului mediu la care obligă caietul de sarcini”, spune Marius Martinescu. Acesta dezaprobă constituirea unui monopol absolut prin concesionarea acestei activităţi către o singură societate, situaţie în care, avertizează Marius Martinescu, exista probabilităţi mult mai mari de scumpire a facturii la salubritate în anii următori. “Dacă s-ar organiza concesionări separate pentru centrele din judeţ, atunci poate că am ajunge şi la tarife mai mici, pentru că s-ar stimula concurenţa”.
Ultimele comentarii