Reprezentanţii PSD Timiş sunt nemulţumiţi de faptul că nu le-a fost îngăduit să cumpere, la un preţ mult subevaluat faţă de valoarea reală, sediul în care funcţionează partidul. Edilul liberal Nicolae Robu spune că disputele legate de stabilirea preţului primei evaluări la valoarea de 100.000 de euro, faţă de 700.000 de euro, valoarea celei de-a doua evaluări, au plecat de la o tentativă de-a viceprimarului PSD Traian Stoia, pe atunci responsabil de zona patrimoniului, care ar fi căutat să abuzeze de buna-credinţă a consilierilor locali.
Nicolae Robu: „Tentativa de preluare a sediului PSD Timiş la un preţ subevaluat, un jaf din avuţia publică”
Primarul liberal al Timişoarei, Nicolae Robu, spune că în ultima vreme, social-democraţii au formulat public în repetate rânduri nemulţumiri legate de faptul că nu au avut posibilitatea de a-şi achiziţiona sediul de pe Splaiul Tudor Vladimirescu, nr. 26, în care funcţionează partidul. Şi aceasta în condiţiile în care, susţin social-democraţii, PNL şi-ar fi achiziţionat sediul din Piaţa Unirii la un preţ apreciat de ei drept derizoriu. “Se tot vorbeşte despre cum a cumpărat PNL sediul acesta, cu mult timp în urmă, când eu nici nu eram în politică. În primul rând, în 2006, când s-a emis Hotărârea de Consiliu Local 218, privind aprobarea vânzării către PNL a acestui sediu era o anumită legislaţie şi Consiliul Local de atunci, evident, a respectat-o. Indiferent dacă suma era mare sau mică, ea era în acord cu legea de atunci”, declară Nicolae Robu, oferind detalii despre modul în care PNL a intrat, în 2006, în posesia sediului cu o suprafaţă de 408 metri pătraţi, plătind un preţ aproximativ de 551 000 de lei + TVA.
Nicolae Robu îi acuză pe cei din PSD Timiş că „vor să acapareze totul”, prin practici clientelare. Unele dintre acestea, spune edilul liberal, privesc procedurile de încredinţare a unor contracte şi modul în care au încercat, prin Consiliul Local, să cumpere, la un preţ evaluat mult sub valoarea preţului real al pieţei, sediul actual al PSD, situat pe Splaiul Tudor Vladimirescu nr. 26.
Proiectul de cumpărare a sediului PSD, cu o suprafaţă de aproximativ 1.200 de metri pătraţi – din care suprafaţa utilă este de aproximativ 950 de metri pătraţi –, la un preţ de mai puţin de 100.000 de euro (adică, cu aproximativ opt euro metrul pătrat), a căzut la vot.
Valoarea la care s-a intenţionat să fie vândut imobilul – stabilită de Consultim – a fost de numai 100.000 de euro, sumă căreia edilul nu i s-a opus atunci, întrucât, spune el acum, a procedat în baza prezumţiei de bună-credinţă şi de nevinovăţie acordată viceprimarului PSD Traian Stoia, la acel moment responsabil cu gestionarea situaţiei imobilelor de patrimoniu din Timişoara.
Nicolae Robu mai spune că documentaţia necesară trecerii proiectului de hotărâre de Consiliu Local a fost realizată “cu implicarea exclusivă a viceprimarului PSD Traian Stoia”, care ar fi inclus în ultimul moment respectivul proiect pe lista suplimentară de proiecte ce urmau să fie dezbătute în şedinţa de Consiliu Local. „Pe atunci nu era o problemă că apar proiecte suplimentare”, declară, ironic, Nicolae Robu, pentru că „acesta era un proiect în beneficiul PSD, nu în beneficiul oraşului”.
Primarul declară, însă, că nu poate spune că viceprimarul i-a sugerat evaluatorului, Consultim, preţul –„Nu îmi permit acest lucru” – adăugând că, la momentul supunerii în dezbatere a proiectului în Consiliul Local, „nu am văzut clădirea, nu am oprit să văd această clădire”. Astfel încât, mai spune edilul, la momentul dezbaterii proiectului, „consilierii locali liberali nu şi-au pus problema, iar eu nu am intervenit, pentru că eram în afara subiectului”.
Doar intervenţia de ultim moment a unui consilier, Petrică Folică, pe atunci PP-DD, acum PNL – despre care primarul Nicolae Robu a precizat că “a studiat problema mai atent şi mi-a atras atenţia” – a blocat soarta proiectului, imobilul fiind supus unei noi evaluări imobiliare. A doua evaluare, făcută tot de Consultim, a crescut preţul imobilului, de la 100.000 de euro, la peste 700.000 de euro.
Edilul Nicolae Robu a mai precizat şi că argumentelor ulterioare aduse de viceprimarul PSD Traian Stoia şi de către reprezentanţii PSD, potrivit cărora din valoarea totală a imobilului trebuie scăzute cheltuielile totale de investiţii care au fost efectuate la clădire de către PSD, le răspunde prin aceea că o astfel de deducere trebuie să facă obiectul unei proceduri legale, care să reflecte situaţia reală, în mod explicit şi într-o manieră susţinută cu date concrete, întrucât “eu ţin la avuţia publică, nu ca alţii, care o jefuiesc”, a conchis edilul Nicolae Robu.
PSD Timiș voia, din iarnă, negocieri cu Primăria. Momentan, nu s-a întâmplat nimic.
Reprezentanții PSD Timiș au anunţat, după consumarea publică a acestui incident legat de creşterea preţului propus pentru achiziţie de mai bine de şapte ori, că se socotesc nedreptățiți de evoluția situației referitoare la intenția partidului de a-și achiziționa sediul de situat pe splaiul Tudor Vladimirescu, pentru care spun că plătesc chirie Municipalității. „Suntem și noi în acest moment într-o incertitudine”, a declarat, în februarie, președintele PSD Timiș, Titu Bojin, nemulțumit că social-democrații plătesc în continuare chirie pentru a ocupa un imobil la care „mai mult de jumătate e făcut din banii noștri”.
Chestionat dacă partidul va cumpăra sediul, Titu Bojin a răspuns afirmativ, precizând că vor fi purtate negocieri cu reprezentanții Primăriei Timișoara, pentru stabilirea unui preț de achiziție. Acesta mai spunea și că momentul cumpărării imobilului va fi precedat de parcurgerea tuturor procedurilor legale necesare și a afirmat că valoarea de vânzare poate fi diferită de valoarea tehnică a imobilului, la fel ca și în cazul scoaterii la vânzare a unui imobil aflat în proprietate personală: „Acest sediu a fost în roșu și noi am intrat în el, și vedeți cum e acum. Partidul va plăti suma care va rămâne la Primărie. Nu vom plăti suma pentru investițiile pe care le-am făcut până acum. (…) Dacă vreți să vindeți un apartament, poate merită 200.000 de euro, dar dacă nimeni nu dă mai mult de 100.000…”. Titu Bojin adăugat că reprezentanții partidului au la îndemână nu doar procese-verbale care reflectă starea inițială a imobilului și tipul de lucrări realizate de-a lungul timpului, ci și fotografii și casete video care pot proba faptul că la imobil au fost făcute îmbunătățiri considerabile. Acestea sunt, în opinia lui, argumente pentru care își exprimă speranța că negocierile cu Primăria nu vor porni de la suma de 700.000 de euro, atât cât a fost apreciată valoarea imobilului, la contraexpertiză.
Valoarea imobilului, rămasă neclarificată după două evaluări
Potrivit unor surse din cadrul fostei Administrări a Domeniului Public, valoarea făcută la a doua evaluare, de 700.000 de euro, ar reprezenta jumătate din valoarea reală, de piață, a imobilului.
Surse din ADP, care au dorit să-și păstreze anonimatul, au declarat că la respectiva clădire Administrația Domeniului Public a făcut renovări și îmbunătățiri care se apropie ca valoare de prețul cu care a fost scos inițial la vânzare imobilul – 100.000 de euro. “Să nu uităm că este vorba despre 1.200 de metri pătrați. Dacă ai scoate la vânzare o clădire de acest gen printr-o agenție imobiliară, cred că prețul cerut și obținut ar fi de cel puțin 1,5 milioane de euro”, susțin aceleași surse din cadrul fostei ADP.
În aceste condiții, mai mulți consilieri locali ai PDL au susținut că lucrurile nu ar trebui lăsate fără să se ia nicio măsură după ce valoarea reevaluării a crescut de șapte ori. “Lucrurile nu trebuie lăsate așa. Primăria Timișoara trebuie să vadă cum e posibil ca două evaluări ale aceleiași clădiri să aibă valori total diferite. Nu se poate să se constate doar că prima evaluare era de șapte ori mai mică decât cea de a doua și să nu se ia nicio măsură”, declara, la începutul acestui an, consilierul local PDL Ștefan Constantin Sandu. Acesta a anunțat atunci şi că va solicita Primăriei să analizeze retroactiv toate evaluările făcute de aceeași societate. “Va trebui să se vadă ce evaluări au mai fost făcute în același mod pentru Primăria Timișoara și să se ia măsurile legale. Trebuie inițiată o anchetă pe această temă în cadrul Primăriei și să se analizeze, retrospectiv, toate evaluările de imobile realizate în aceleași condiții”, a mai declarat consilierul local PDL.
Ultimele comentarii