Alina Gorghiu, la Timişoara: „Politica, în 2015, nu se mai face cu oameni corupți”

Alina Gorghiu Foto Costi DumaOrganizaţia Femeilor Liberale Timiş a organizat conferinţa „Femei de succes în politică. Exemple de urmat”, la care a fost invitată şi Alina Gorghiu, co-preşedinte al PNL. Un eveniment la care s-a discutat despte calitățile pe care trebuie să le îndeplinească o femeie pentru a aspira la o carieră politică, despre neajunsurile sau obstacolele pe care femeile le întâmpină și despre modul în care este realizată distribuția funcțiilor politice și administrative.

 

În România, reprezentarea femeilor în funcții politice și administrative, mai scăzută decât media europeană

Cristian Busoi Foto Costi DumaO conferință intitulată „Femei de succes în politică. Exemple de urmat” a avut loc, la finalul săptămânii trecute, la Timișoara, la PNL Timiș. Dezbaterea a fost organizată la inițiativa consilierului parlamentar Daniela Mariș, din cadrul Biroului senatorial al senatorului PNL de Timiș Ben-Oni Ardelean, și a avut invitate mai multe reprezentante din structurile de conducere ale PNL de la nivel local și național, printre care s-au numărat și deputatele Claudia Boghicevici, Valeria Schelean și Carmen Hărău, precum și co-președintele PNL, Alina Gorghiu. La dezbatere au fost invitați să ia parte și primarul Timișoarei, Nicolae Robu, co-președinte al PNL Timiș, și eurodeputatul liberal Cristian Bușoi.

În fața unei săli arhipline, invitații au evocat succint aspecte legate de egalitatea de șanse și de accesul femeilor la afirmare în viața politică și administrativă din România. S-a discutat, de asemenea, despre reprezentarea femeilor în funcțiile politice și administrative și despre modul de repartiție a veniturilor.

Potrivit datelor statistice prezentate de către Valeria Schelean și Claudia Boghicevici, deși sunt implicate într-un procent covârșitor în activități profesionale, cumulând, în afara atribuțiilor de serviciu, și activitățile casnice pe care le îndeplinesc în mediul familial, femeile sunt retribuite cu doar 10% din veniturile totale alocate persoanelor salariate la nivel mondial.

În ceea ce privește situația din România, statisticile citate relevă faptul că procentul de implicare al femeilor în viața politică și administrativă variază între 10% reprezentare în Parlament, 13% – în poziții de conducere din ministere, 15% – în consiliile locale și 21% – în instituțiile publice. Și aceasta în vreme ce media la nivel european se situează la 23% reprezentare în Parlament, 25% – în poziții de conducere în ministere și 30% – în consiliile locale.

Alina Gorghiu: „Succesul nu are legătură cu ideea de gen”

Georgeta Rus Foto Costi DumaReferindu-se la modul în care PNL înțelege să le creeze femeilor oportunități pentru a promova în politică, co-președintele PNL Alina Gorghiu a precizat că, din perspectivă liberală, este importantă determinarea femeilor de a participa la viața politică. Cât despre criteriile de promovare, co-președintele PNL a subliniat că „succesul nu are legătură cu ideea de gen”, principiul meritocratic fiind cel care primează. În vreme ce factorul decisiv în ceea ce privește criteriile de promovare, a subliniat Alina Gorghiu, trebuie să fie reprezentat de competența profesională.

O să îmi spuneți că sunt foarte multe exemple de femei în politică care ne-au făcut rău. E adevărat, dar în fiecare domeniu există mere putrede. În fiecare domeniu vor fi exemple de rău augur, care ne vor fi fluturate în față și care ar putea să ne facă să ne simțim intimidate. Nu merită! Aceste exemple trebuie doar marginalizate. Și nu am să mă feresc să vă spun că, da, Elena Udrea a făcut foarte mult rău femeii care îndrăznește să facă carieră politică în România. Pentru că este un om care, din punctul meu de vedere, a făcut niște opțiuni care nu au favorizat drumul femeii în politică”, a declarat Alina Gorghiu.

Aceasta a mai precizat și că partidul pe care îl reprezintă este situat în acest moment politic la nivelul celui mai bun scor electoral pe care l-a avut în ultimii 25 de ani, având nevoie acum de resursă umană „competentă, integră, de calitate și foarte bine pregătită profesional, cu care să poată genera un program coerent de guvernare”.

Situație în care a lansat un apel adresat femeilor, pe care le-a îndemnat să se implice activ în viața politică și să aspire la poziționarea lor în funcții reprezentative. Dar, a mai subliniat aceasta, femeile trebuie să înțeleagă că „nu doar pentru că sunt femei merită o funcție, ci pentru că sunt competente”.

„Politica, în 2015, nu se mai face cu oameni corupți”

Nicolae Robu si Alina Gorghiu (4) Foto Costi DumaNu ne dorim niciun fel de candidaturi puse sub semnul îndoielii din punctul de vedere al probității și al integrității”, a declarat co-președintele PNL Alina Gorghiu. Aceasta a adăugat că politicienii trebuie să facă dovada că înțeleg foarte bine agenda publică și că trebuie să probeze faptul că asumă transformarea agendei cetățeanului și a opțiunilor exprimate de electorat cu prilejul votului din 16 noiembrie în agendă politică. Din acest punct de vedere, Alina Gorghiu a precizat și că, atâta vreme cât va rămâne la conducerea PNL în calitate de co-președinte, se va dovedi intransigentă în ceea ce privește criteriile de integritate, întrucât reforma din PNL trebuie să fie autentică și nu una mimată.

Politica, în 2015, nu se mai face cu oameni corupți, cu oameni care au greșit, cu oameni care au probleme de integritate”, declară Alina Gorghiu, precizând că, în cazul în care nu se procedează la o reformare politică autentică, „România va rămâne la fel de urâtă cum este cea girată de Ponta acum”.

În ceea ce privește obiectivele care stau în fața PNL în perspectivă, afirmă că „PNL trebuie să își respecte parteneriatul pe care îl are cu președintele Klaus Iohannis” și că partidul trebuie să își transforme programul politic în program de guvernare, ale cărui deziderate trebuie să fie, printre altele, stabilizarea economică și relaxarea fiscală.

Referindu-se la prioritățile pe care PNL le asumă, Alina Gorghiu a precizat că partidul este preocupat în continuare de simplificarea procedurii de ridicare a imunității parlamentarilor cercetați pentru fapte penale și de depunerea unui proiect de lege care să le acorde românilor posibilitatea de a vota prin corespondență. În plus, a mai informat Alina Gorghiu, în cursul săptămânii trecute a fost depus la Parlament, de către un grup format din 92 de parlamentari PNL, un proiect de lege vizând înființarea, în România, a unui Muzeu al Ororilor Comunismului, în memoria victimelor regimului comunist.

În privinţa măsurilor întreprinse în plan intern pentru a le acorda femeilor șansa de a se implica în viața politică, co-președintele PNL a anunţat că a fost înaintată deja forurilor de conducere ale partidului o propunere în baza căreia toate președintele organizațiilor de femei vor dobândi drept de vot, nu doar drept de vot consultativ, în Comitetele Executive ale PNL.

Print Friendly, PDF & Email