Clădirea Palace din Timișoara, o cronică a unui dublu rapt

Regizorul Robert Dornhelm: „Comuniștii au furat casa și capitaliștii comuniști au vândut-o”

Palat DauerbachFosta clădire Palace, Palatul Dauerbach, din Piața Victoriei, din Timișoara, naționalizată de către comuniști, în 1948, a aparţinut familiei regizorului Robert Dornhelm, devenit, de câteva zile, Cetățean de Onoare al Timișoarei. Imobilul nu a fost, însă, retrocedat nici până în acest moment foștilor proprietari. Mai mult, în absența vreunei clarificări a proprietății asupra imobilului,apartamente din imobil au fost vândute, de-a lungul timpului.

 

Regizorul Robert Dornhelm, devenit, de câteva zile, Cetățean de Onoare al Timișoarei, spune că famila sa a deținut, înainte de naționalizarea făcută de comuniști în 1948, fosta clădire Palace (Palatul Dauerbach) din Piața Victoriei, din Timișoara. Clădire pe care familia sa nu a izbutit să o recupereze nici până în acest moment. Asta, chiar dacă i-a fost promis sprijin în acest sens și de către fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, în urmă cu mai bine de șapte ani, atunci când regizorului i-a fost acordată de către Municipalitatea din Timișoara o Diplomă de Excelență. „Fostul primar Gheorghe Ciuhandu, cu care am fost coleg la școală, mi-a spus, acum 15 ani, că nu poate să facă mai mult, că mâinile îi sunt legate, dar a promis că nu se va vinde niciun apartament”, a povestit regizorul Robert Dornhelm.

Potrivit informațiilor oferite de acesta, deși familia sa deține documente care îi atestă proprietatea asupra imobilului, a aflat recent că au fost vândute, între timp, apartamente din respectivul imobil. Și, spune Robert Dornhelm, nu se știe în acest moment cu precizie nici cine se face responsabil de aceste vânzări și nici cine se erijează în proprietar al imobilului.

Referindu-se la situație în ansamblul ei, Robert Dornhelm precizează și că tatăl său, care a făcut cinci ani de închisoare în temnițele comuniste, pentru a primi „o reeducare de valoare socialistă”, a pierdut casa din centrul Timişoarei și s-a stins din viață ducând cu sine povara unei mari neînțelegeri. „Tata nu a înțeles cum comuniștii au furat casa și cei de acum nu se preocupă să restabilească adevărul”, spune Robert Dornhelm, potrivit aprecierii căruia, raportat la cursul istoriei, această dublă greșeală este „un furt dublu”.

Sprijin în elucidarea situației retrocedării, promis public de către primarul Nicolae Robu

În urma relatării publice a acestei situații de către Robert Dornhelm, primarul Nicolae Robu a asigurat că se va documenta asupra situației și că, după ce detaliile acestei situații îi vor deveni cunoscute, va sesiza Parchetul și instituțiile abilitate. Potrivit unor informații care figurează pe pagina de internet a Primăriei Timișoara, Palatul Dauerbach (clădirea Palace) din Piaţa Victoriei a fost construit, între anii 1911 – 1913, după planurile arhitectului László Székely, pentru Georg Dauerbach.

Arhivele vremii vorbesc și ele despre clădire, care a devenit cunoscută sub numele de Palace, după cafeneaua şi restaurantul cu același nume care au funcționat la parterul clădirii.

Print Friendly, PDF & Email